Japanilaismerkki Technicsillä on pitkä ja polveileva historia erilaisten äänentoistolaitteiden parissa. Nykypäivänäkin aktiivinen valmistaja taitaa myös kuulokepuolen, mistä esimerkkinä täyslangattomat vastamelunappikuulokkeet EAH-AZ60E.

Teksti: Heikki Kivelä Kuvat: Valmistaja

Täyslangattomien vastamelukuulokkeiden suosion kasvaessa jatkuvalla vauhdilla markkinoilla selviytyäkseen tuotteen pitäisi olla paitsi hyvin toimiva myös jollain tavalla muista poikkeava. Näin ei luonnollisestikaan aina ole, ja enimmäkseen kaupaksi tuntuvat käyvän mallit, jotka tarjoavat mahdollisimman edulliseen hintaan mahdollisimman kehittyneitä ominaisuuksia – jotka taas useimmiten polveutuvat valmistajien hintavammista malleista. Vielä pari vuotta sitten esimerkiksi juuri vastameluominaisuus oli yksinomaan hintavampien täyslangattomien nappikuulokkeiden valtti, mutta nyt se löytyy edullisimmillaan alle viiden kympin malleista. On sanomattakin selvää, ettei kaikista edullisimpien kuulokkeiden laatu varsinkaan pitkässä juoksussa päätä huimaa. Eron huomaakin oitis, kun pääsee tutustumaan hiukan laadukkaampiin vaihtoehtoihin – esimerkiksi sellaisiin kuin Technics EAH-AZ60E.


Siro ja siisti
Mielikuvituksettomasti nimetty EAH-AZ60E on näppituntumalla arvioiden kaikin puolin fiksu kokonaisuus. Kyseessä eivät ole varsinaisesti urheilukäyttöön suunnitellut kuulokkeet tai myöskään mitkään design-puolen taidonnäytteet, vaan yksinkertaiset ja käytännölliset tuotekategoriansa edustajat. AZ60E:n kotelo on monia kilpailijoita sirompi ja kevyempi, joten se mahtuu huomaamattomasti vähän tiukempienkin housujen taskuun. Itse kuulokkeet ovat kuitenkin melko tavanomaisen kokoiset ja hillityllä tavalla siistin näköiset. Subjektiivisesti arvioiden niiden istuvuus on sarjassaan poikkeuksellisen hyvä, ja ainakin testin kirjoittaja sai kuulokkeet kotelosta paikalleen korviinsa yhdelläkädellä – mikä ei kaikkien mallien kohdalla aina onnistu.

Istuvuuden korviin takaa peräti seitsemän myyntipakkauksessa mukana tulevaa erikokoista silikonista korvasovitinparia. Joissain malleissa käytettyjä siivekkeitä tai muita paikallaan pysyvyyttä parantavia ulokkeita ei ole, mutta ei niitä varsinaisesti osannut kaivatakaan. Kuulokkeet pysyivät hyvin ja ennen kaikkea miellyttävästi paikallaan niin kotona kuin lenkilläkin.


Kohtuullinen akunkesto
Akunkeston puolesta EAH-AZ60E ei ole erityisen hyvä muttei huonokaan. Riippuen toistettavan äänen laadusta, äänenvoimakkuudesta ja vastameluominaisuudesta yhtäjaksoista toistoaikaa on valmistajan mukaan tarjolla noin seitsemän tuntia.
Esimerkiksi noin neljän tunnin tauoton kuuntelusessio Spotifysta vastameluominaisuus päällä ja äänenvoimakkuus yli puolessa välissä kulutti akkua sovelluksen mukaan hiukan yli puolet, joten valmistajan lupaus pitänee paikkansa. Säilytyskotelossa on myös pikalatausominaisuus, jossa kuulokkeisiin saa vartissa 70 minuuttia lisää kuunteluaikaa. Itse kotelosta saa maksimissaan 25 kuuntelutuntia. Arkipäiväiseen käyttöön ja satunnaiseen matkusteluun kapasiteettia siis riittää kohtuullisesti, mutta toisaalta tuotekategoriassa on jo melkein tuplat enemmän kuunteluaikaa tarjoavia vaihtoehtoja.

Kuulokkeiden mukana tulee peräti seitsemän paria korvasovitteita sekä parinkymmenen senttimetrin mittainen usb-a–usb-c-latauskaapeli.


Miellyttävä toisto
AZ60E:n yleiset vaikutelmat jäivät monella osa-alueella myönteisiksi, eikä vähiten siksi, että kuulokkeiden toisto oli kaikin puolin miellyttävää. Siinä missä moni valmistaja virittää kuulokkeensa toisinaan turhankin ääripäitä korostavaksi, Technics on lähestynyt äänentoistoa sopivan maltillisesti.

Kuulokkeiden toisto on lähinnä pehmeää ja helppoa, ei erityisen energistä diskantista tai syvää bassopuolelta.

Toistokaistalla ei erotu varsinaisesti mitään tarpeettomia korostuksia tai puutteita, ja sellaisenaan hyvä perussaundi vain kärsii, jos sitä alkaa muokkaamaan esimerkiksi ohjainsovelluksen taajuuskorjaimella. Technicsin vastameluominaisuus on suhteellisen transparentti eikä sävytä musiikin toistoa. Se toimi paitsi sisällä myös tuulisessa säässä ulkona sen verran hyvin, että yleinen kuunteluvoimakkuus pysyi älypuhelimen kertoman mukaan keskiarvoa matalampana. Ja tämähän on vain hyvä asia.

Eräs kuulokkeiden miinuksista tuli kuitenkin havaittua ulkoillessa, nimittäin vaikka Technics kehuu AZ60E:n laatua handsfree- puheluissa, hiukan tuulisessa säässä vastapuoli ei tahtonut saada kovin hyvin selvää puheesta. Toinen miinus taas tulee ohjainsovellukselle, joka periaatteessa on ihan hyvin toteutettu ja helppokäyttöinen mutta valitettavan epävakaa toiminnassaan. Tuon tuosta se jäi etsimään kuulokkeita aloitusnäyttöön, vaikka ne olivat jo yhdistettynä samaan älylaitteeseen.

Technics EAH-AZ60E: Paljon hyvää siistissä paketissa

Technicsin käsitys yleisestä laatutasosta näkyy ja kuuluu EAH-AZ60E-kuulokkeista oikeastaan jokaisella osa-alueella. Kuulokkeet istuvat hyvin käyttäjän korviin, kuulostavat hyvältä musiikkia toistettaessa, niiden vastameluominaisuus pelaa hyvin, ja kokonaisuus on vieläpä siisti ja helppokäyttöinen. Pikkumiinukset sovelluksen toiminnasta ja handsfree-puheluiden epäselvyydestä tuulisella kelillä eivät keikuta venettä liiaksi, ja yleisellä tasolla AZ60E:stä jää varsin myönteinen kuva. Sen tärkeimmät ominaisuudet ovat hinnan vastaamalla tasolla, mistä on hyötyä sangen kilpaillussa tuotekategoriassa.

Kaiken kaikkiaan...

HYVÄÄ & HUONOA

Siro rakenne
 Paljon korvasovittimia
 Miellyttävä äänenlaatu
 Fiksut ominaisuudet
 Istuvuus

Sovelluksen takeltelut
Puheluiden äänenlaatu ulkona

Technics EAH-AZ60E
Suositushinta239 €
Lisätiedottechnics.com/fi
ToimintaperiaateTäyslangaton in ear-vastamelukuuloke
Bluetooth-versio5.2
IP-luokitusIPX4 (vain kuulokkeet)
Korvasovittimet7 kpl
Akunkesto (kuulokkeet)4,5–7 tuntia*
Akunkesto (latauskotelo)16–25 tuntia*
PikalatausKyllä, 15 min -> 45–70 min*
Latausliitäntäusb-c
Paino (per kuuloke)7 g
Paino (latauskotelo)45 g
Mitat (latauskotelo)70 x 33 x 23 mm
MuutaTechnics Audio Connect-ohjainsovellus

Kaikki tiedot valmistajan ilmoittamia.

*Riippuu äänenvoimakkuudesta ja toistettavasta äänestä.
Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 1/2022 (nro.210).