Perinteinen sangallinen ja langallinen kuuloke on edelleen ainoa oikea vaihtoehto laadukkaaseen kotikuunteluun. Testasimme joukon langallisia hifikuulokkeita hintaluokassa 250–330 euroa.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas


Vertailussa mukana:

  • Audio-Technica ATH-M70X
  • Austrian Audio Hi-X55
  • Final Sonorous II
  • Focal Listen Professional
  • Meze 99 Classics
  • Sony MDR-1AM2

Langattomat kuulokkeet trendaavat markkinoilla isosti. Ne ovatkin kätevät monessa käytössä. Erityisesti tietenkin mobiilikäytössä puhelimen kanssa, mutta langattomuus on kätevää myös kotona, esimerkiksi televisiota katsellessa. Langattomuudella on myös varjopuolensa. Langattomissa kuulokkeissa signaali siirretään kuulokkeisiin pääsääntöisesti bluetooth-yhteydellä, ja niissä tulee olla oma vahvistin. Ne tarvitsevat myös virtaa eli akun. Kuulokkeet toimivat vain, mikäli akussa on virtaa, ja niitä pitää muistaa ladata. Bluetooth-yhteydessä voi olla häiriöitä, äänisignaalia joudutaan prosessoimaan, eikä kuulokkeen vahvistimen laadusta ole takeita.

Perinteisillä langallisilla kuulokkeilla ei näitä ongelmia ole. Ne toimivat takuuvarmasti tilanteessa kuin tilanteessa. Myös äänenlaatuun vaikuttava kuulokevahvistin on helppo päivittää uuteen.

Langallinen kuuloke onkin edelleen suositeltava valinta etenkin kotikäyttöön, mutta miksei myös hifikuunteluun mobiilikäytössä.

Suljettu testiryhmä
Testin hintaluokka on noin 300 euroa kalleimman kuulokkeen (Final) maksaessa 329 euroa ja edullisimman (Sony) 250 euroa. Tämä 300 euroa on pykälää–kahta ylempänä kuin tämän hetken ehkä kaikkein suosituin hintaluokka 150–200 euroa, mutta kuluttajat ovat valmiita sijoittamaan laadukkaisiin kuulokkeisiin koko ajan hieman enemmän. Tässä 300 euron hintaluokassa on tuttuja merkkejä, kuten Audio-Technica, Focal ja Sony. Final on varmaankin tuttu harrastajille muttei välttämättä suurelle yleisölle. Sama koskee jopa suuremmassa määrin Mezeä. Kaikkein tuntemattomin on vasta 2017 markkinoille ilmaantunut Austrian Audio. 

Testin kuulokkeet ovat kaikki rakenteeltaan suljettuja. Tämä on eduksi tavoiteltaessa erityisesti häiriötöntä kotikuuntelua – ja miksei myös mobiilikäytössä. Suljetut kuulokkeet eristävät ulkopuolisia ääniä avoimia kuulokkeita huomattavasti tehokkaammin, ja erityisesti iltakuuntelussa suljetut kuulokkeet eivät myöskään vuoda ääntä ulos ja häiritse muita. Suljetuilla kuulokkeilla saavutetaan usein myös rakenteeltaan avoimia tai puoliavoimia dynaamisempi bassotoisto, vaikka tämä ei ole kuitenkaan mikään sääntö.

Hyvin erilaisia!
Kokonaispisteitä tarkasteltaessa kuulokkeet näyttävät olevan aika tiukassa nipussa, vaikka todellisuudessa ne olivat hyvinkin erilaisia. Kokonaispisteissä ykköseksi sijoittui yllättäen Meze 99 Classics, vaikka kuuntelussa se ei saanut kaikilta läheskään varauksetonta kannatusta. Sen siivitti voittoon kuitenkin upea viimeistely, rakenne ja runsas varustelu.

Kakkoseksi sijoittui kuuntelussa todella niukasti parhaat pisteet saanut Focal Listen Professional. Sen vahvuus oli yleispätevässä ja rasittamattomassa äänenlaadussa. Kolmanneksi kokonaispisteissä sijoittui täpärästi ja jopa yllättäen Audio-Technica ATH-M70X, kiitos ennen kaikkea yhden kuuntelijan antamista kuuntelun huippupisteistä. Audio-Technican suhteen on siksi oltava varauksellinen. Heti näiden perässä ovat Sony MDR-1AM2, Final Sonorus II ja Austrian Audio Hi-X55. Mutta tämä ei ole koko totuus. Kokoispisteiden sijasta huomio kannattaa kohdistaa kuitenkin enemmän kuuntelupisteisiin ja kuuntelujen luonnehdintoihin.

Tämä kuulokevertailu tuntui itse asiassa normaalia vaikeammalta, koska mikään kuuloke ei noussut erityisen selkeästi muiden yläpuolelle ja kuulokkeet myös soivat yllättävän eri tavalla. Kuuntelussa parhaat pisteet saaneen Focal Listen Professionalin äänessä oli havaittavissa omanlaisensa, ei välttämättä aivan luonnollinen mutta kuitenkin testin kuulokkeista tietyllä tavalla yleispätevin soundi. Muiden kuulokkeiden äänessä oli enemmän tai vähemmän omanlaistaan sävyä tai neutraalista poikkeava toistobalanssi. Lisäksi kuuntelijoilla oli toisistaan jopa selvästi poikkeavia mielipiteitä ja suosikkeja. Kuunteluarvoiden yhteydessä onkin jokaisen kuuntelijan omat valinnat. Niihin ja kuunteluarvioihin kannattaa myös tutustua ajatuksella.


Vertailu kokonaisuudessaan mittauksineen ja tuotekohtaisine arvioineen on luettavissa AVPlus-lehdestä 5/2020 (nro. 198)