Logitechin G435 LightSpeedit ovat kevyet aloitustason kuulokkeet aloitteleville pelaajille. Halpa hinta näkyy kuitenkin myös ominaisuuksissa.

Teksti: Joni Nikkola Kuvat: Valmistaja

Pelikuulokkeet ovat lähes välttämättömät mielekkään moninpelikokemuksen takaamiseksi. Myös mahdollisille talouden muille asukkaille on mukavaa, jos räiskettä ja peliklaanin keskusteluja ei tarvitse kuunnella päivät pitkät. Ja vastaavasti heidän ei tarvitse hiipiä sukkasillaan välttääkseen häiritsemästä pelielämystä.

Ei siis ihme, että pelikuulokkeita putkahtaa markkinoille reipastahtia. Valikoimaa on aivan parinkympin luureista turboahdettuihin monikanavakuulokkeisiin. Edullisimmat kuulokkeet tuppaavat tavallisesti olemaan langallisia stereomalleja, joilla pääsee tositoimiin, mutta tilavaikutelma, mukavuus ja äänenlaatu eivät todennäköisesti ole niissä aivan kärkikastia.

Oheislaitejätti Logitech esitteli syksyllä edulliset langattomat G435 LightSpeed -pelikuulokkeet. Niiden ohjehinta on ainoastaan 79 euroa, mikä ei ole paljon pelikuulokkeista – varsinkaan langattomista. Tosin samassa hintaluokassa kilpailu on jo kovaa.


Kevyet ja mukavat
Ensimmäisenä G435 LightSpeedeissä kiinnittää huomion niiden keveys. Painoa onkin ainoastaan 165 grammaa, mikä on harvinaisen vähän. Toinen yllättävä seikka on kuulokkeiden pieni koko. Tavallisesti etenkin aktiivielektroniikalla ja langattomalla toistolla varustetut pelikuulokkeet ovat kohtuullisen isoja ja painavia, mutta ei tällä kertaa.

Vasemmassa kuulokkeessa sijaitsee virtapainike, äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja mikrofonin mykistys. Namiskat löytyvät suhteellisen helposti, kunhan oppii niiden paikat. Optimitapauksessa tosin virta- ja mykistyspainike olisivat voineet sijaita eri kuulokkeessa, jolloin sijoittelu tuntuisi loogisemmalta. Bluetooth-parinmuodostus kytkeytyy päälle hieman konvention vastaisesti painamalla virta- ja mykistyspainiketta kolmen sekunnin ajan.

Sisuksissa on 40-millimetriset elementit. Valmistaja lupaa niiden taajuusalueen yltävän ihmiskorvan koko kuuloalueelle eli 20 hertsistä 20 kilohertsiin – siis yllättävän matalalle. Akun luvataan riittävän kertalatauksella 18 tunniksi, joten miltei kokopäiväinen pelaaminenkin onnistuu. Pelipäivän jälkeen kuulokkeet toki kannattaa laittaa latautumaan.


Vasemmassa kuulokkeessa sijaitsee virtapainike, äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja mikrofonin mykistys. Namiskat löytyvät suhteellisen helposti, kunhan oppii niiden paikat.

Mukana pakkauksessa tulee usb-liitäntään kiinnitettävä lähetin sekä usb-latausjohto.


Mikrofoneja on kaksin kappalein puheluita tai esimerkiksi moninpelipelejä varten. Ne on sijoitettu kuulokkeisiin itseensä, eli mikrofoni ei ole puomimallia. Testasimme mikrofoneja äänittämällä puhetta. Normaalilla puhevoimakkuudella ääni jäi melko vaimeaksi, ja koska mikrofonit nappaavat ääntä puomimikrofonia kauempana suusta, myös hälyääntä pääsee mukaan hieman enemmän. Kuulokkeissa on myös sidetone-ominaisuus, jonka avulla omaa ääntä voi kuulla kuulokkeiden kautta.

Kuulokkeiden sanka on päällystetty karhealla kankaalla. Varsinaisia pehmusteita siinä ei ole, mutta ei toisaalta myöskään mitään, mikä voisi päälakea painaa. Sanka säätyy portattomasti ja ilman suurempaa voimankäyttöä, mutta säätö pysyy kuitenkin kohtuullisen hyvin paikallaan. Itse kuulokeosat on päällystetty pehmeällä säämiskäkankaalla, joka ei hiosta ja tunnu kuumalta yhtä helposti kuin esimerkiksi sinänsä elegantimpi keinonahka. Keveytensä ja pehmeytensä ansiosta kuulokkeet ovat todella mukavat korvilla.

Kääntöpuolena muovinen ja kevyt rakenne ei ole mikään kaikkein vakuuttavin tai ylellisin, ja kuulokkeet näyttävätkin enemmän leluilta kuin turboahdetuilta e-urheilijan työjuhdilta. Perheen nuorimmaiset lienevät olleet jo kuulokkeiden koostakin päätellen mielessä kohderyhmää miettiessä, ja näiden voisi kuvitella olevan junioripelaajan ensimmäiset peliluurit.

Monissa pelikuulokkeissa on näyttäviä RGB-väritehosteita, joiden tarpeellisuutta voi sinänsä perustellusti kyseenalaistaa. Logitech G435 LightSpeedissä kuitenkin ollaan perusasioiden äärellä, eikä moisiin krumeluureihin ole satsattu paukkuja. Sen sijaan värivaihtoehdoissa on skaalaa hillitymmästä mustakeltaisesta ja sinivalkoisesta hyvinkin räväkkään sinisen ja vadelmanvärisen yhdistelmään.

Mukana paketissa tulee johto, joka liitetään kuulokkeisiin USB-C-liittimellä ja tietokoneeseen USB-A-liittimellä. USB-liitäntä on kuitenkin vain lataustarkoitukseen eikä sen kautta ole mahdollista kuunnella ääntä. Langatonta käyttöä varten mukana on myös USB-väylään liitettävä LightSpeed-palikka. Se tukee Windows 10 -käyttöjärjestelmää ja sitä uudempaa, macOS X 10.14:ää tai uudempaa sekä PlayStation 4- ja PlayStation 5 -konsoleita. Toinen vaihtoehto langattomaan käyttöön on Bluetooth, mutta LightSpeed-lähettimen kanssa latenssi on pienempi. Olennaisimpana puutteena sinänsä monipuolisessa liitettävyydessä on Xbox, sillä 3,5 millimetrin plugiliitäntää ei ole tarjolla.


Käyttökokemukset
Kalliimmissa Logitechin kuulokkeissa on tarjolla PC-tietokoneille G Hub -sovellus, jolla pystyy säätämään kuulokkeiden asetuksia mieleisikseen. Se ei kuitenkaan tue G435-kuulokkeita. Niinpä myöskään surround-ääntä ei ole tarjolla, ei liioin taajuuskorjainta, mikrofonin säätöjä tai pelikohtaisia profiileja. Etenkin ensimmäisen persoonan peleissä tilaäänellä on elintärkeä merkitys. Jos takavasemmalla lymyävän vihollisen ääni ei paikannu tarkasti, edessä saattaa olla piankin game over. Siksi aktiivielektroniikkaa sisälleen kätkevät pelikuulokkeet usein tukevat jonkinlaisia tilaääniratkaisuja. Joissain malleissa on jopa useita kuuloke-elementtejä tilaääntä varten kuten kotiteatterissa konsanaan, mutta tavallisesti taustalla on jokin virtuaalinen ratkaisu.

Paperilla Logitech G435 -kuulokkeet tukevat Dolby Atmosta, Tempest 3D AudioTechiä ja Windows Sonic Spatial Soundia, mutta se ei tarkoita kuitenkaan sen enempää kuin sitä, että kyseiset äänimuodot ylipäätään suostuvat toistumaan. Mietoa tilavaikutelmaa on tarjolla, mutta esimerkiksi yli lentävä helikopteri ei paikannu ylös. Taaksekaan äänet eivät paikannu mitenkään erityisen tarkasti, mutta melko vakuuttavaa tilantunnetta ja suhteellisen tymäköitä äänitehosteita kuitenkin on tarjolla.

Musiikkia testaillessa kuulokkeet ovat basso-osastolla hieman mutaiset ja toistoltaan pehmoiset. Kovin erotteleviksi niitä ei voi siltä osin luonnehtia. Keskialueella sävyjä on melko vähän. Bassokitaraa kuulee hädin tuskin lainkaan. Musiikin kuuntelussa kuulokkeet ajavat asiansa, kunhan toistolta ei odota mitään erityistä. Kokonaissävy on hieman tunkkainen ja ponneton, mutta mitään suuria häiriötekijöitä niissä ei ole.

Kuulokkeiden passiivinen vaimennus on vaatimatonta, sillä kohtuullisella voimakkuudella kaiuttimista kuunneltu musiikki toistuu selkeänä läpi siitä huolimatta, että kuulokkeet ovat korvilla. Kovin meluisassa ympäristössä, kuten vaikkapa pelitapahtumassa, dialogin kuulemisen kanssa voi olla vähän niin ja näin. Kuulokkeita voi suositella siis lähinnä kotikäyttöön tai muuten vain hiljaiseen ympäristöön.

Logitech G435 LightSpeed -kuulokkeet: Langattomiksi halvat

Logitech G435 LightSpeed -kuulokkeet ovat edulliset etenkin huomioon ottaen niiden langattomuuden. Niitä voidaan ylistää siitä, että ne on käytännössä mahdollista liittää mihin tahansa laitteeseen, jossa on Bluetooth. Mukana olevan USB-lähettimen ansiosta äänen siirtonopeus on parhaimmillaan tietokoneilla ja PS5-konsolilla. Valitettavasti fyysiset liitännät jäävät kuitenkin hieman vajaiksi, sillä 3,5 millimetrin liitäntää ei ole saatavilla, mikä jättää esimerkiksi Xboxin käyttäjät ulkopuolelle.

Akkukesto on mukavat 18 tuntia, mikä pitäisi riittää useimpiin tilanteisiin. Tämä on mukavuustekijä, kuten myös kuulokkeiden istuvuus ja keveys.

Kuulokkeissa on kuitenkin muutamia olennaisia puutteita. Heikko passiivinen melunvaimennus rajoittaa niiden käyttöä pääasiassa kotiin tai muihin hiljaisiin ympäristöihin. Muovinen rakenne ei myöskään ole aivan vakuuttava ja antaa kuulokkeille lelumaisen ulkonäön. Kuitenkin pirteät värivaihtoehdot erottavat nämä kuulokkeet edukseen monista kilpailijoista.

HYVÄÄ & HUONOA

Halpa hinta
Monipuolinen liitettävyys
Kelpo akunkesto
Keveys ja mukavuus
Värivaihtoehdot
Vaatimaton melunvaimennus
Muovinen rakenne
Ei 3,5 mm liitäntää

Logitech G435 LightSpeed
Hinta79,99 €
Lisätiedotlogitechg.com
Taajuusvaste20 Hz - 20 kHz
Herkkyys83,1 db SPL/mW
MikrofonitKaksi keilanmuodostavaa
Toistoaika18 tuntia
Paino165 g
LatausporttiUSB-C
VärivaihtoehdotMusta/keltainen, sininen/valkoinen, sininen/vadelma
MuutaLangaton LIGHTSPEED-USB-vastaanotin

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 1/2022 (nro.210).