Levylautasella tällä kertaa astetta monipuolisempi kattaus synkkyyttä ja hersyvää huumoria.
Aleah: Aleah
Genre: Eklektinen
Julkaisija: Svart Records
Etelä-Afrikassa syntyneen ja Ruotsissa vaikuttaneen muusikko Aleah Stanbridgen traaginen tarina kietoutuu vahvasti myös Suomeen. Swallow the Sun -yhtyeen kantava voima Juha Raivio etsiskeli New Moon -albumille sopivaa lauluääntä vuonna 2009. Netin kautta löytyi Aleah, jonka ääntä kuultiin paitsi Swallow the Sunin albumeilla myös Amorphiksen Under the Red Cloudilla. Raivo ja Stanbridge rakastuivat, mutta vuonna 2016 kuultiin suru-uutinen: Aleah oli nukkunut pois vain 40-vuotiaana.
Vuosia myöhemmin Raivio on palannut nyt toista kertaa Aleahin kesken jääneiden kappaleiden pariin. Suurin osa tällä albumilla kuultavista kappaleista on peräisin laulajan vuonna 2006 tekemältä demolta. Ja mikäs palatessa, sillä Aleahin ääni on todella maaginen ja uniikki.
Käsillä oleva julkaisu on siis tavallaan postuumi soololevy, jonka biisien säveltämisestä ja esittämisestä on aikanaan vastannut nyt jo edesmennyt Stanbridge. Levyllä kuullaan kaunista laulua ja kitaran soittoa. Juha Raivio on puolestaan lisännyt kappaleille oman kädenjälkensä viimeistelemällä ne loppuun ja tuomalla mukaan uusia soittimia.
Tupla-albumin muodossa julkaistu Raivion kunnianosoitus – tai viimeinen surutyö nuorena poisnukkuneen puolison muistolle – on hieno mutta hieman kaksijakoinen kokonaisuus. Levyn akustisen version suurin ongelma on kappaleiden samanlaisuus ja se, että niitä on kaikkiaan yksitoista. Sen sijaan kakkoslevyn taustainstrumentteja sisältävät versiot ovat tämän albumikokonaisuuden parasta antia. Suosittelen tutustumaan!
Gettomasa: Diplomaatti
Genre: Rap
Julkaisija: PME Records
Gettomasan kovimmat musiikilliset saavutukset voidaan mitata tämän albumin sinkkubiisillä Silmät, joka nousi Spotify-listan ensimmäiselle sijalle albumin julkaisun aikoihin. Itse Diplomaatti-albumi nousi Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalle pariksi viikoksi ja pysyi peräti 14 viikon ajan kärkiviisikossa palaten sinne myöhemmin useaan otteeseen uudelleen. Lisäksi albumi palkittiin vuoden 2019 Emma Gaalassa Vuoden rap / R&B -albumina.
Pressoi-kappale on kokonaisuudessa tämän albumin nautittavin biisi. Rauhallinen, tarttuvaa lyriikkaa ja hienon kertosäkeen sisältävä kappale kestää kuuntelua. Kappaleen kuuntelun myötä mieleen iskostuu myös ajatus siitä, että kokonaisuudessaan Diplomaatti vaikuttaa ajoittaisesta uhosta ja gangstarap-meiningistä huolimatta musiikilliselta sisällöltään ja erityisesti tempoltaan hyvin rauhalliselta kokonaisuudelta. Ollaan todella kaukana esimerkiksi alkuaikojen Fintelligensin tuotannosta tai vaikkapa Cheekin loppuaikojen tanssikappaleista.
Kokonaisuudessaan Diplomaatin kappaleet ovat lyriikoiltaan kohtuullisen tarttuvaa rappia. Noin 27-minuuttisena albumin voi hienosti kuunnella kertaistumalta pitkästymättä. Ehkäpä tämä on juuri sopiva pituus tämän tyyppiselle musiikille? Kovista musiikillista meriiteistään huolimatta levystä jää kuitenkin hieman tasapaksu fiilis, ja täytyy myöntää, että odotukseni eivät ihan täyttyneet levyä kuunnellessa.
Jokin koukku Gettomasan musiikista vielä uupuu, kun verrataan sitä aivan Suomen huippuihin rap-genressä.
Jope Ruonansuu: Työnnä kännykkä hanuriin
Genre: Huumori
Julkaisija: Edel Records Finland
Heinäkuussa 2020 siirtyi ajasta ikuisuuteen monipuolinen taiteilija, koko kansan koomikko Jope Ruonansuu. Päätinkin ottaa esittelyyn tälle palstalle yhden oman nuoruusaikani suosikkilevyistä, joka kantaa hieman provosoivaa nimeä Työnnä Kännykkä Hanuriin. Tyypillistä Jopea siis!
Jopen musiikki ja esiintyminen näyttelijänä tai koomikkona on ollut aina hyvän mielen tekemistä. Pikkutuhmat vitsit ja omintakeinen huumori olivat tämän koko kansan koomikon tunnettua osaamista. Jope tuli tunnetuksi myös lahjakkaana imitaattorina. Tästä näytteitä kuullaan myös tällä levyllä, jonka avausraidan tervehdyssanat sanoo Jopen imitoima poliitikko Esko Aho, levyn teeman mukaisesti viitaten Nokian kultavuosien keksintöihin matkapuhelinten saralla.
Vuonna 2002 ilmestynyt albumi pureutuu tuolle ajalle tyypillisiin ja ajankohtaisiin teemoihin. Matkapuhelimet yleistyivät vauhdilla, ja kuten levyn nimikin kertoo, myös värinähälytys puhelimeen oli juuri keksitty. Kimi Räikkönen tuli tutuksi Jäämiehenä F1-kisojen ansiosta, Matti Nykänen oli pinnalla kyseenalaisesta elämäntyylistään, ja teleyhtiö Soneran epäonnistuneet Saksan UMTS-kaupat Kaj-Erik Relanderin johdolla puhuttivat myös kansan syviä rivejä. Kaikkiin näihin aiheisiin Jope tarttuu tällä albumilla omalla tavallaan, vääntäen välillä vakavatkin asiat onnistuneeksi huumoriksi.
Jope Ruonansuuta jäävät kaipaamaan monet huumorin ja viihteen ystävät. Jopen saappaat ovat isot, eikä viihdekenttä ole entisellään Jopen poismenon jälkeen. Mutta onneksi musiikki elää!
Teksti: Jarkko Peiponen
Levyarviot on julkaistu AVPlus-lehden numerossa 5/2020 (nro. 198)
Kommentit