Sony päivitti Extra Bass -bluetooth-kaiutinmallistoaan kesän kynnyksellä.
Kokeilimme, miltä sarjan uusi alkaen-malli SRS-XB23 kuulostaa.


Reilun satasen hintaluokkaan kuuluva Sony SRS-XB23 muistuttaa putkimuotoilultaan pääasiallisia kilpailijoitaan UE:ta ja JBL:ää. Niiden tavoin Sonynkin kaiutinta ympäröi kangasverhoilu. Testikaiuttimemme väritykseltään musta, mutta saatavilla on myös kirkkaampia värivaihtoehtoja eli sininen, vihreä, punainen ja beige.

Kooltaan kaiutin on pienikokoinen ja ohuempi kuin esimerkiksi UE Boom. Niinpä sitä on helppo kuljettaa mukanaan vaikkapa laukussa tai kädessä. Kaiuttimen yläosassa on koukulla varustettu lenkki, josta sitä voi kanniskella ranteeseen pujotettuna tai ripustaa otolliseen paikkaan. Painoa kaiuttimella on reilun puolen kilon verran, joten se kulkee esimerkiksi ranteessa liki huomaamattomasti.
Kaiuttimen etupuolella ovat varsinaiset kaiutinelementit ja päädyissä on erilliset ns. basson passiivisäteilijät tukevoittamassa pienikokoisessa kaiuttimessa helposti vaatimattomaksi jäävää alataajuuksien toistoa. Toisessa päädyssä olevan passiivisäteilijän sivulla olevassa kehyksessä on eräänlainen refleksiaukko, jolloin kaiutin voidaan sijoittaa myös pystyasentoon bassotoston kärsimättä. Fiksu idea sinänsä.

Stereotoistossa pystysijoitus ei ole kuitenkaan suositeltavaa. Toiston voi toki kytkeä tällöin monoksi kaiuttimen omasta sovelluksesta. Pystysijoitus on tarkoitettu ensisijaisesti tilanteeseen, missä kaksi erillistä kaiutinta kytketään stereopariksi.

Sony XB23:ssa on sisäänrakennettu mikrofoni, jonka ansiosta sitä voi käyttää myös HF-puheluihin.
Sivussa on kohokuvioiset kumipäällysteiset painikkeet, joihin kuuluu virtapainike, bluetooth, toisto/pysäytys, äänenvoimakkuuden säätimet, akun varaustilan ilmoittava painike sekä painikkeet party-tilan ja stereopari-tilan kytkemiseksi. Painikkeista tärkeimmät eli plussan ja miinuksen tunnistaa helposti myös käsikopelolla.


Kaiuttimen hallintaan on Sony Music Center -sovellus, joka on saatavilla Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille. Sen kautta voi hallita myös muita Sonyn Bluetooth-kaiuttimia ja tarjolla olevat ominaisuudet vaihtelevat kaiuttimen mukaan.

Basso on vastaaville kaiuttimille tyypilliseen tapaan vahvasti esillä. Jos Extra Bass -toiminnon vaihtaa OFF(STAMINA) -tilaan, bassot taas leikkaantuvat lähes kokonaan ja toisto soveltuu silloin lähinnä puheen kuunteluun. Nimensä mukaisesti jälkimmäinen tila on tarkoitettu lähinnä akunkeston pidentämiseen, mutta musiikkia siinä ei tee juuri mieli kuunnella. Mieluummin siis valitsee 10 tunnin akunkeston kunnon äänentoistolla kuin 12 tuntia kehnolla soundilla.
Taajuuskorjain tarjoaa kolme aluetta, joissa riittää säätövaraa -10 ja + 10 desibelin välillä. Sillä saa onneksi kätevästi kesytettyä Extra Bass -asetuksen alarekisteriä, mutta kolme aluetta on kuitenkin melko niukasti sounditietoisemmalle kuuntelijalle. Parikin lisäaluetta tekisi kummasti terää. Äänen muuttaminen stereoksi sen sijaan toimii mukavasti ja tuo lisää tilantunnetta toistoon.
Akunsäästöä varten tarjolla on muitakin vaihtoehtoja kuten automaattinen lepotila, bluetoothin lepotila ja stamina-tila, joka vähentää muutenkin virrankulutusta.


Pirskeiden puolesta, roiskeita vastaan

Liitäntänä Sony XB23:ssa on USB-C, joka on sijoitettu vedeltä suojaa kannen alle. Kaiutin on IP67-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä sekä iskunkestävä. Kaiuttimen pitäisi siis sietää vesiroiskeet, kovaakin sadetta ja upotuksen metrin syvyyteen 30 minuutiksi.
Jos kaiutin siis molskahtaakin laiturin nokasta veteen, peli ei ole välttämättä menetetty. Valmistaja lupaa lisäksi, että kaiuttimen voi myös pestä ja se on suojattu suolavedeltä. Edellytyksenä parhaimman suojaustason saavuttamiseksi on, että muistaa pitää liittimien kannen visusti kiinni.

Kuten kilpailijoissa, myös Sonyn sylinterin muotoisessa bluetooth-kaiuttimessa on mahdollisuus kytkeä kaksi kaiutinta stereopariksi tai yhdistää peräti 100 kaiutinta yhdeksi äänentoistojärjestelmäksi. Ominaisuus tottelee Sonyn tapauksessa nimeä Party Connect.

Akunkestoa valmistaja lupaa 12 tunniksi, mikä riittää jo kohtuullisen pitkän kaavan pirskeisiin. Jos Extra Bass -tila on käytössä, kuten suosittelemme, virran luvataan riittävän 10 tunnin kuunteluun. Käytännössä akunkesto kuitenkin riippuu suuresti äänenvoimakkuudesta ja asetuksista.


Muhkeasti ja kirkkaasti

Sony SRS-XB23:n toisto on yllättävän täyteläinen kaiuttimen kompaktiin kokoon nähden. Täydellä voimakkuudella hönkää riittää sen verran, että naapureillakin saattaa tulla yöaikaan sanomista. Äänenvoimakkuuden kasvaessa kaiuttimen signaaliprosessori hälventää bassovoittoisuutta. Keskialue ja diskantti toistuvat kauttaaltaan selkeästi, ja musiikkityylistä riippumatta soundi toimii. Aivan ympärisäteilevää ääni ei ole, sillä diskantti soi kirkkaasti vain suoraan edestä kuunneltuna.

Yläbassoa löytyy myös mukavasti, ja rytmimusiikki saa sen ansiosta jalan vipattamaan. Aivan alimmille taajuuksille kaiutin vaivoin pääsee. Massive Attackin Angel-biisin tuhdit bassot ovat elementeille liikaa volyymin noustessa puolivälin yläpuolelle, ja mukaan tulee aimo annos säröä. Harvassa kappaleessa kuitenkaan on yhtä tuhteja bassoja, ja muulla kuuntelumateriaalilla vastaavaa säröytymistä ei tapahtunut.


YHTEENVETO

Sony XB-23 Extra Bass -kaiutin tarjoaa selkeää ja täyteläistä soundia pienessä koossa, eikä se ole turhan tarkka soitettavasta genrestä. Soundi toimii musiikilajista riippumatta ja sovelluksen taajuuskorjaimesta sitä voi soundia hienosäätää mieltymystensä mukaiseksi.

HYVÄÄ & HUONOA

Selkeä toisto
Tanakka soundi kokoisekseen
Kulkee kätevästi mukana
Äänenlaatu akunsäästötilassa


Sony SRS-XB23
Hinta: 120 €
Lisätietoja: www.sony.fi
Kaiutinelementti: 2 x laajakaista
Akunkesto: noin 12 h (Extra Bass -toiminnolla 10 tuntia)
Liitännät: USB-C
Bluetooth: 5.0, SBC, AAC, LDAC
Mitat: ø 76 mm x 218 mm
Paino: n. 580 g
Muuta: USB-johto (C), värivaihtoehdot: punainen, vihreä, sininen, ruskeanharmaa ja musta

Kaikki tiedot valmistajan ilmoittamia