CD-levyjen kuolemaa on ehditty ounastella jo jokunen tovi. Suoratoisto on korvannut monissa kodeissa CD-hyllyt ja -soittimet. Enää ei ole Anttilan Top Teniä eikä koko Anttilaa. Muissakin marketeissa valikoimat ovat supistuneet murto-osaan tai kadonneet kokonaan. Vinyylit toisaalta ovat tehneet paluun.

Mutta onko laserkiekko sittenkään hiipuva formaatti? Nyt Yhdysvalloista kuuluu kummia, sillä Billboardin mukaan CD-levyjä myytiin viime vuonna enemmän kuin vuonna 2020. Nousu ei ollut sinänsä hirmuinen, 1,1 prosenttiia, mutta viime kerrasta oli ehtinyt vierähtää jo 17 vuotta. Saldoksi kerääntyi 40,6 miljoonaa myytyä levyä.

Yhdysvalloissa Adelen 30-albumia myytiin lähes 900 000 kappaletta. Muita menestyjiä olivat Taylor Swiftin uudelleenjulkaistut Fearless ja Red sekä korealaisen BTS:n albumit Map Of The Soul: 7 ja BE.

Erityisesti kasvua on ollut kuitenkin vinyylimarkkinoilla, sillä vuoden 2020 myyntimäärä oli 27 miljoonaa ja viime vuonna peräti 41 miljoonaa. CD ja vinyyli ovat siis tällä hetkellä jokseenkin yhtä suosituja.

Helsingin Sanomat haastatteli Levykauppa Äxän toimitusjohtajaa Jyri Lipposta. Hän arvelee CD-levyn lähtevän Suomessakin viiveellä nousuun. Levykauppa Äxän omat CD-myynnit saavuttivat ennätyksensä ja ne myivät paremmin kuin vinyylit. Syyksi Lipponen arvelee viime vuonna julkaistu poikkeuksellinen kattaus hevi- ja metallilevyjä, sillä raskaamman musiikin väellä cd on ykkösformaatti.