Ammattilaislaitteistaan parhaiten tunnetun RME:n da-muunnin–kuulokevahvistin tarjoaa runsaasti säätömahdollisuuksia hyvän soundin metsästäjille.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja, Teppo Hirvikunnas ja Joni Nikkola

Nykypäivänä valtaosa kuuntelemastamme musiikista on digitaalista. Silloin olennainen osa signaaliketjua on da-muunnin. Se muuntaa digitaalisen signaalin analogiseen muotoon, jotta kaiuttimet ja kuulokkeet pystyvät sitä toistamaan. Laadukas kuulokevahvistin puolestaan on tarpeen etenkin järeämpien kuulokkeiden ajamisessa.

ADI-2-DAC FS on taviskäyttäjälle viilattu variantti RME:n ADI-2 PRO -mallista. Sen luvataan soveltuvan niin kotikäyttöön kuin studioon referenssiksi. Laitteen valmistaja RME on kotoisin Saksan Heimhausenista. Vuodesta 1996 toiminut yhtiö on erikoistunut ammattikäyttöön tarkoitettuihin laitteisiin, kuten äänikortteihin, audiointerfaceihin, mikrofoniesivahvistimiin sekä da- ja ad-muuntimiin.

Ensimmäiseen ADI-sukupolveen verrattuna kakkosmallissa on parannettu digitaalisesta analogiseksi -konversio sekä hiljaisempi ja säröttömämpi analogilähtö. Käytettävyyttä on viilattu suoraviivaisempaan suuntaan hifikäyttäjiä ajatellen, ja tukea löytyy Mac-, Windows- ja iOS-laitteille. 

Hintaa laitteella on 1 099 euroa, mikä tuntuu monesta varmasti suurelta. Toisaalta se ei ole lainkaan poikkeuksellinen summa laadukkaasta da-muuntimesta. Vaikkapa Chord Electronicsin Dave -lippulaivamallilla on hintaa liki tasan kymmenkertaisesti. 

Oma lähtö nappikuulokkeille

Päällepäin ADI-2 DAC ei juuri erotu muista vastaavista laitteista. Pikemminkin se on huomiota herättämätön. Väri on asiallisen musta, ja kokoa on puolikkaan räkkiunitin verran. Alla ovat hopeanväriset jalat piristämässä hieman yleisilmettä.

Takapaneelin liitännöissä on usb-b, linjalähdöt niin xlr:nä kuin rca:na sekä spdif-lähdöt koaksiaalisena ja optisena. Langattomia toistomahdollisuuksia, kuten bluetoothia, laite ei tarjoa. Etupaneelissa on virtapainikkeen lisäksi kaksi kuulokelähtöä. Niistä toinen on perinteinen 6,35 millimetrin plugilla varustettu, toinen taas on suunniteltu nimenomaisesti korvamonitoreita varten. 

Erikoisen ratkaisun taustalla on se, että korvamonitorit ovat herkempiä ja toimivat vähäisemmällä jännitteellä kuin perinteisemmät sankakuulokkeet. Kolikon kääntöpuolena ne tuovat esiin selvemmin myös signaaliketjun kohinatason. Tavallisen kuulokelähdön teho voi myös olla liikaa korvamonitoreille. Iem-kuulokelähdön luvataankin olevan kohinatasoltaan jopa 10 desibeliä peruskuulokkeiden lähtöä alhaisempi. Impedanssi lähestyy nollaa ohmia. Perinteisemmässä kuulokeliitännässä tarjolla on myös Extreme Power -asetus järeämmille dynaamisille kuulokkeille.

Hallintaa varten etupaneelista löytyy kookas säätöpyörä, valikkokategorioiden painikkeet, kohtuullisen mukavan kokoinen näyttö sekä kaksi porrastettua säätöpyörää, jotka toimivat samalla myös painikkeina.

Niitä painelemalla pystyy siirtymään valikossa ja pieniä säätöpyöriä kääntämällä muuttamaan asetuksia. Isoa pyörää pyörittämällä taas saa säädettyä voimakkuuasetuksia. Se, mitä suuresta pyörästä missäkin valikossa tapahtuu, ei aina ole aivan intuitiivista. Virtapainike, säätöpyörä ja kytkimet on taustavalaistu. Virtapainike loistaa laitteen päällä ollessa punaisena ja muutoin valkoisena.

Näyttö on värillinen, selkeä ja asiallisen kokoinen. Harvassa da-muuntimessa ylipäätään on näyttöä, sillä tavallisimmin säädöt ja asetukset hoidetaan muutaman ilmaisinledin avulla. Tässä tapauksessa laitteessa on niin rutkasti toimintoja, ettei esimerkiksi parametrisen taajuuskorjaimen säätäminen ilman näyttöä tai vaihtoehtoisesti ohjainsovellusta olisi mahdollista.

Sisuksissa on ESS ES9028Q2M -muunninpiiri. Pcm-ääntä se tukee enimmillään 768 kilohertsin näytteenottotaajuudella. Laite tukee myös dsd-striimausta maksimissaan dsd256-laadulla. Laitteella pystyy myös äänittämään dsd-ääntä. Laite tunnistaa toistettaessa automaattisesti tiedostolaadun. Tarjolla on myös DSD Direct -tila, jossa dsd-ääntä ei muunneta välissä pcm-muotoon. Silloin myöskään äänenvoimakkuuden säätö ei ole käytettävissä. 

Säätöjä suoraan näytöltä

RME:n ADI-sarjan muuntimissa on monipuoliset taajuuskorjaimen säätömahdollisuudet ja suotimet. ADI-2 DAC FS ei ole tässä poikkeus. Ominaisuuksien määrästä kertoo jotain se, että käyttöohje on 70-sivuinen. Mikään markkinoiden helpoin ratkaisu RME ei siis ole, jos haluaa saada siitä kaiken mahdollisen irti. Toisaalta ilman säätöjäkin se kuulostaa hyvältä.

Digitaalisen signaaliprosessorin voimin pystyy säätämään muun muassa bassoa, diskanttia, loudnessia, viisikaistaista parametrista taajuuskorjainta, ristiinsyöttöä ja stereokuvan leveyttä. Mukana kerrotaan olevan tehokasta jitterinpoistoteknologiaa puhdistamassa signaalia.

Taajuuskorjainta ohjastetaan laitteen näytöltä. Siihen voi tallentaa 20 erilaista esiasetusta esimerkiksi eri musiikkityylejä varten. Testissämmekin ilmeni, että samat suodinasetukset eivät toimineet hyvin tiukan aggressiivisessa metallissa ja rennossa kitaraballadissa.

Järjestelmävalikko on jaettu neljään osaan: Vol-valikossa on äänenvoimakkuuden säädöt ja kanavatasapaino. I/o-valikossa on säädöt muun muassa kanavatasapainolle, suotimille ja ristiinsyötölle. Kenties kiintoisimpana ominaisuutena mukana on muun muassa m/s-dekoodaus, mikä liittyy varhaiseen mid/side-stereomikitystekniikkaan. Eq-valikossa taas on taajuuskorjaimen asetukset, josta voi säätää viisikaistaisen parametrisen taajuuskorjaimen asetuksia. Setup-valikossa taas on etupäässä dsd-asetuksia.

Ääni on RME ADI-2-DAC FS:n kautta kuunneltuna taustaltaan hipihiljaista ja muutenkin läpinäkyvää. Kuten kuuluukin, da-muunnin ei pyri valtaamaan estradia. Vähäinen kohina- ja häiriötaso antaa tilaa dynamiikalle ja musiikin yksityiskohdille.


Tuoreimmassa ADI-2 DAC FS:n sukupolvessa on aiempaa monipuolisempi kaukosäädin, jossa on virtapainike, säädöt äänenvoimakkuudelle, kanavatasapainolle, bassolle ja diskantille ja taajuuskorjaimelle. Mukana on myös neljä ohjelmoitavaa painiketta, joilla voi käyttää kaikkiaan 52:ta eri toimintoa.

Sisuksissa on ESS ES9028Q2M -muunninpiiri. Pcm-ääntä se tukee enimmillään 768 kilohertsin näytteenottotaajuudella. Laite tukee myös dsd-striimausta maksimissaan dsd256-laadulla.

Oletusnäyttönä laitteessa on analysaattori, jossa voi tarkastella voimakkuustasoja taajuuskaistoittain. Se virittää tarvittaessa myös tunnelmaan. Halutessaan laitteen saa myös tummaan tilaan.

Viisikaistaisella parametrisella taajuuskorjaimella voi säätää toistoa tarvittaessa kapealtakin kaistalta. Hallintapainikkeet ja -pyörät eivät ole kaikkein intuitiivisimpia, mutta yrityksen ja erehdyksen kautta pääsee kuitenkin toivottuun tulokseen. Taajuuskorjaimeen voi tallentaa 20 erilaista esiasetusta esimerkiksi eri musiikkityylejä varten. Testissämmekin ilmeni, että samat suodinasetukset eivät toimineet hyvin aggressiivisessa metallissa ja rennossa kitaraballadissa.

Takapaneelissa on usb-b, linjalähdöt niin xlr:nä kuin rca:na sekä spdif-lähdöt koaksiaalisena ja optisena. Langattomia toistomahdollisuuksia, kuten bluetoothia, laite ei tarjoa.

RME ADI-2-DAC FS: Tehokas osaavissa käsissä

RME ADI-2 DAC FS tarjoaa valtavat määrät ominaisuuksia etenkin siihen nähden, että usein da-muuntimet ja kuulokevahvistimet on varustettu vain muutamalla säätömahdollisuudella. Runsaiden ominaisuuksien kääntöpuoli on, että laitteen täysipainoinen käyttö on melko monimutkaista – olkoonkin, että selkeä näyttö auttaa paljon.

Mobiili- tai tietokonesovellus olisi tervetullut vaihtoehto laitteen omien kontrollien rinnalle. Jos säätöjen ruuvailu ei pohjimmiltaan kiinnosta, laite ei välttämättä anna niin paljon. Oletusasetuksillakin pärjää, mutta silloin laitteen idea menee hukkaan. Peruskäyttöön totuteltuaan laitteen avulla voi saada paljonkin irti tutuista levyistä. Se onkin hifistelyä parhaimmillaan.

Fyysiset liitännät kattavat kaikki perustarpeet, ja ääni on harvinaisen häiriötöntä. Langaton toistomahdollisuus olisi mukava lisä, etenkin kunnollisten koodekkien kanssa.

HYVÄÄ & HUONOA

Runsaat säätömahdollisuudet
Tarpeelliset fyysiset liitännät
Selkeä näyttö
Kohinaton ja läpinäkyvä toisto
Monimutkainen käyttökokemus
Ei langatonta toistomahdollisuutta

RME ADI-2 DAC
Hinta1 099 €
Lisätietojarme-audio.de
soundtools.fi
SisääntuloliitännätUsb-b 2.0, koaksiaalinen, optinen
Lähtöliitännät2 x RCA (balansoimaton), 2 x XLR (balansoitu), 1 × 3,5 mm vähäkohinainen kuulokeliitäntä korvamonitoreille, 1 x 6,35 mm ”Extreme Power” -kuulokeliitäntä kuppikuulokkeille
PCM-maksimilaatu32 bit / 768 kHz
DSD-maksimilaatuDSD256
SuotimetShort-Delay Sharp, Sharp, Slow, Non-Oversampling
DSP-toiminnotRistiinsyöttö, stereokuvan leveys, viisikaistainen parametrinen taajuuskorjain
Mitat (l x k x s)215 × 52 × 150 mm
Paino1 kg
MuutaKaukosäädin, virtalähde, usb-johto

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 3/2022 (nro.212).