Radiot ovat retroa jo itsessään. Harvalla valmistajalla on kuitenkaan niin vahvaa historiaa mistä ammentaa kuin brittiläisellä Roberts Radiolla. Mutta nykyaikaisia digiominaisuuksiakaan ei ole unohdettu.

Roberts Radiota voi hyvällä omallatunnolla kutsua alansa legendaksi. Yhtiön perusti Harry Roberts vuonna 1932. Se on siis tehnyt radioita yli 90 vuotta. Yksi syy Robertsin pitkään ikään on radioiden design, joka on kestänyt hyvin aikaa vuosikymmenestä toiseen. Se on kantanut myös retrobuumissa, sillä menneiltä vuosikymmeniltä on voinut poimia oikeita laitemalleja nykyaikaan päivitettäviksi.

Arvostuksesta yhtiön kotimaassa kertoo, että Roberts Radio on Britannian kuninkaallisten virallinen hovihankkija. Ensimmäisen kerran kuningasperhe osoitti luottamusta Robertsin radioita kohtaan jo vuonna 1939, kun prinsessa Elisabeth II sai äidiltään kuningatar Elisabethilta sellaisen lahjaksi. Samainen prinsessa hallitsi sittemmin kuningattarena maata 70 vuotta.


Revival – kaunis kuin käsilaukku

Robertsin Revival-radiot saivat alkunsa vuonna 1956, kun Harry Roberts inspiroitui rouvansa käsilaukun muotoilusta. Yhä edelleen Revival-sarjalaiset noudattelevat samankaltaista käsilaukku-designia. Kotelo on valmistettu käsityönä puusta ja päällystetty nahkajäljitelmällä. Ajaton design on ollut helppo pitää tuoreena kattavalla värivalikoimalla. Nykymallit on varustettu ajankohtaisilla striimausominaisuuksilla.

Revival-malliston kärkimallissa iStream 3L:ssä on FM-radion lisäksi nettiradio, DAB+-digiradio, Bluetooth-yhteys, sisäänrakennetut Spotify ja Deezer -suoratoistopalvelut. Sitä on paranneltu tehokkaammalla prosessorilla, nopeammalla käynnistyksellä ja helppokäyttöisemmillä toiminnoilla. Värivaihtoehtoja on yhdeksän. Hinta on 399 €.

Askeleen edullisempi Revival RD70 puolestaan on FM/DAB/DAB+-radio Bluetooth-yhteydellä ja 3,5 millimetrin liitännällä. Laitteessa on värinäyttö ja herätystoiminto. Radio toimii myös paristoilla. Hinta on 349 €.

Revival Uno BT on puolestaan kompaktimpi painos tutusta Revival-designista. Siinäkin on FM- ja digiradiot, Bluetooth-striimausmahdollisuus, 3,5 millimetrin liitäntä ja kuulokelähtö. Laite toimii akun tai verkkovirran voimin. Hinta on 299 €.

Muista Revival-malleista ulkoisesti poikkeava Petite BT on malliston pienin. Siinä on FM/DAB-radio ja Bluetooth-yhteys. Bassontoistoa on tukevoittamassa passiivisäteilijä. Hinta on 179 €.


Rambler – tuulahdus 70-luvulta

Rambler-radiot esiteltiin alun perin 1970-luvulla ja ne henkivät hieman modernimpaa retroa. Sivut on koristettu puupaneeleilla. Kussakin mallissa on FM- ja digiradiot sekä Bluetooth-yhteys.

Rambler-malliston lippulaiva on BT Stereo, joka tarjoaa stereoääntä. Tuttuun tapaan mukana on FM- ja digiradiot sekä bluetooth-yhteys. 3,5 millimetrin liitännät löytyvät sekä ulkoiselle toistolähteelle että kuulokkeille. Radiossa on ohjelmoitava herätystoiminto. Hintaa on 279 €.

Rambler Mini on pienempi ja edullisempi versio, jossa on FM-radio, bluetooth-yhteys ja kuulokeliitäntä mutta ei 3,5 millimetrin äänituloa. Hinta on 189 €.


Modernimpaa ilmettä

Nykyaikaisempaa muotokieltä noudatteleva Stream 94L -älyradio on ajan tasalla myös ominaisuuksiltaan. Nettiradion sekä FM- ja digiradion lisäksi laitteessa on sisäänrakennettu Spotify Connect, Deezer ja Amazon Music. Muutkin striimauslähteet hoituvat Bluetoothin kautta. WhatHiFi antoi sille arvostelussaan viisi tähteä kiitellen äänenlaatua, helppokäyttöisyyttä sekä runsaita radio- ja striimausvaihtoehtoja. Hintaa on 399 €

Blutune 300 -musiikkijärjestelmä tarjoaa pienehkössä paketissa mukavasti ominaisuuksia. FM- ja digiradion lisäksi laitteessa on cd-soitin ja usb-liitäntä, joiden molempien kautta pystyy toistamaan wma- ja mp3-tiedostoja. Puhelimen voi ladata langattomasti, ja tarjolla on taajuuskorjainvaihtoehtoja. Blutune toimii verkkovirran lisäksi AAA-paristoilla. Toistosta vastaavat laajakaistaelementit refleksikoteloituna. Kuulokeliitäntäkin löytyy. Hinta on 699 €.


Vinyyli pyörimään!

Musiikkilaitteiden retrobuumin ykkösveturi on jo vuosia ollut vinyylisoittimet. Stylus-levysoitin helppoutensa vuoksi vaikkapa ensimmäiseksi vinyylisoittimeksi. Soittimessa on sisäänrakennettu phono-esivahvistin, joten sen saa liitettyä tavalliseen linjasisääntuloon. Tarvittaessa sen saa kytkettyä pois päältä, jos haluaa liittää soittimen vahvistimen phono-liitäntään tai erilliseen riaa-korjaimeen.

Usb-liitännän ansiosta soittimella saa helposti digitoitua vinyylikokoelmansa tietokoneelle. Kuten asiaan kuuluu, Stylus-soittimessa on sivuttaisvedon poiston säätö. Nopeus on valittavissa kytkimestä 33,3 ja 45 kierroksen väliltä. Muotoilultaan soitin on minimalistisen tyylikäs. Hintaa Suomessa ei ole ilmoitettu.


Roberts Radioita tuo maahan Tampereen Kone- Ja Radiokulma.

robertsradio.fi

Jälleenmyyjiä ovat lisäksi: Hifikulma, HifiQ, JT Audio, Kruunuradio, Luxcenter


​Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja