Shigeichi Negishi, mies joka toi maailmalle ensimmäisen karaokelaitteen, “Sparko Boxin”, on kuollut 100-vuotiaana. Negishi, joka oli syntynyt Tokiossa 29. marraskuuta 1923, menehtyi luonnollisista syistä kotonaan kaatumisen seurauksena, kertoo hänen tyttärensä Atsumi Takanon yhdysvaltalaislehti The Wall Street Journalille (WSJ).


Vuonna 1967 Negishi kehitti Sparko Box -nimisen laitteen, joka oli ensimmäinen askel kohti karaoken laajaa suosiota. Negishi, joka johti sähkölaitteisiin erikoistunutta tehdasta ja oli itse intohimoinen laulaja, inspiroitui radiosta kuulemastaan yhteislauluohjelmasta. Innovaatio syntyi, kun hän pyysi insinööriään yhdistämään nauhurin mikrofoniin, minkä seurauksena syntyi Sparko Box.


Ensimmäinen Sparko Boxilla esitetty laulu oli “The Heartless Dream” (Mujo no Yume), jonka Negishi itse esitti. Tämä merkitsi karaokelaitteen syntymistä, josta myöhemmin tulisi globaali ilmiö.

Negishin varhaiset vuodet olivat täynnä vaikeuksia; toisen maailmansodan jälkeen hän vietti kaksi vuotta sotavankina. Vapautumisensa jälkeen hän ryhtyi myymään Olympus-kameroita ja perusti myöhemmin oman yrityksen, joka keskittyi viihde-elektroniikan kokoamiseen.

Karaokelaitteen kehitys oli suora seuraus Negishin omasta harrastuksesta laulaa television ja radion säestämänä. Pyrkimyksenään kuulla oma äänensä paremmin musiikin yli, hän sai idean yhdistää mikrofonin, kaiuttimen ja nauhurin yhteen laitteeseen. Tämän seurauksena Negishi ja hänen perheensä pitivät kotonaan historian ensimmäiset karaokejuhlat.

Negishi tutki laitteen kaupallista potentiaalia yhdessä ystävänsä kanssa, mutta vuonna 1975 hän kyllästyi myyntiin liittyviin vaikeuksiin ja vetäytyi karaokebisneksestä. Hänen jättämänsä perintö kuitenkin elää; lähes 60 miljoonaa japanilaista, eli melkein puolet maan väkiluvusta, lauloi karaokea säännöllisesti 1990-luvun puolivälissä, kertoo Japanin karaoketeollisuusliitto WSJ:n mukaan.

Vaikka kansainvälisesti tunnustus karaoken keksimisestä on myönnetty japanilaismuusikko Daisuke Inouelle, on tärkeää huomata, että Negishin innovaatio oli ensimmäinen laatuaan. Hänen panoksensa karaokekulttuurin syntyyn ja kasvuun on ollut mittaamaton. Shigeichi Negishin poismeno merkitsee luvun päättymistä karaoken varhaisessa historiassa, mutta hänen perintönsä elää edelleen miljoonien karaokefanien sydämissä ympäri maailmaa.