Otimme kokeiluun Wish-nettikaupan halvan Foundry Classics 1911 -älykellon. Hintaa sillä on 19 euroa eli alle kymmenesosa Honorin hinnasta, mutta toimintojen suhteen lupaukset ovat kovat. Pitkään ominaisuusluetteloon kuuluu myös verenpainemittari, jollaista ei monessa kellossa ole. Toimiiko se oikeasti?

Teksti ja ruudunkaappaukset: Joni Nikkola
Kuvat: AVPlus-toimitus

Wish-halpakauppa myy tavaraa käsittämättömän edullisella hinnalla. Houkutus klikata ostonappia on suuri, mutta onko kaikki tavara sen arvoista, että se kannattaa rahdata kotiovelle?

Olemme testanneet muutaman kerran aiemminkin edullisia, usein nimettömiä kiinalaisia älykelloja. Myös tällä kertaa nimi jää hieman hämärän peittoon, mutta kellon ylälaidassa lukee Foundry Classics 1911. Samannäköistä kelloa kaupitellaan myös Bakeey Y6 Plus- ja Volemer Y6 Plus -nimellä.

Halvin tähänastisista kokeilemistamme on ollut Z09, joka maksoi vajaan 30 euroa mutta sisälsi siitä huolimatta sim-korttipaikan ja mahdollisuuden soittaa puheluita – sekin ominaisuus on tarjolla vain harvoissa ja kalliissa älykelloissa.

Tämänkertainen älykello nipsaisee hinnasta pois vielä kolmanneksen mutta lupaa vastineeksi niin paljon, että hälytyskelloja on vaikea vaimentaa. Alle parinkympin hinta ei ole paha, joten otetaanpa kokeiluun.


Perussiistiä viimeistelyä

Foundry Classics 1911 ei erotu ulkonäöltään ja viimeistelyltään muista edullisista älykelloista ainakaan negatiivisessa mielessä. Runko on sinkkivalua, päällä oleva näyttö tuntuu jämäkkätekoiselta, eivätkä saumat repsota. Halvimman mallin harmaa–musta silikoniranneke tuntuu mukavalta kädessä, ja halutessaan rannekkeen pystyy myös vaihtamaan silmää tai kättä miellyttävämpään vaihtoehtoon.

Kellotaulu on kutakuinkin saman kokoinen kuin Honorissa, mutta itse näyttö kattaa siitä vain pienen osan. Resoluutio on halvaksi kelloksikin varsin vaatimaton 128 x 96 pikseliä, ja epätarkkuus on selvästi havaittavissa myös käytännössä. Katselukulma on melko vaatimaton, samoin kontrasti, sillä musta tausta on melko haaleasävyinen ja toisaalta muut värit eivät ole järin kirkkaita. Niinpä numeroita on vaikea nähdä kirkkaalla säällä.

Foundry Classics 1911 ei erotu ulkonäöltään ja viimeistelyltään muista edullisista älykelloista ainakaan negatiivisessa mielessä. Näytön resoluutio tosin on halvaksi kelloksikin varsin vaatimaton 128 x 96 pikseliä, ja epätarkkuus on selvästi havaittavissa myös käytännössä.

Kellossa ei ole fyysisiä painikkeita, vaan hallinta tapahtuu näytön alapuolelle sijoitetun hipaisupainikkeen avulla. Lyhyellä painalluksella selataan näkymiä ja pitkällä painalluksella valitaan toimintoja. Käyttöliittymä siis on varsin looginen ja toimii luotettavasti, mutta toivotun toiminnon ohitettuaan joutuu ärsyttävästi selaamaan kaikki vaihtoehdot uusiksi.

Lataaminen tapahtuu takana olevilla magneettinastoilla, joihin liitin napsautetaan. Liitäntä ei ole kovin tukeva, mutta se ei aiheuttanut ainakaan kokeilussamme ongelmia.

Kellon akunkestoksi ilmoitetaan 5–7 päivää ja valmiusajaksi 15 päivää. Näytöllä näkyvä akun lataustilan indikaattori on epätarkka, mikä on melko ärsyttävää. Sen mukaan aamulla latauksesta otetun kellon akku oli kokeilussamme huvennut alkuiltaan mennessä kutakuinkin puolilleen. Akku kesti sen jälkeen kuitenkin vielä muutaman vuorokauden mutta ilmoitti koko viimeisen päivän punaisena, että se on loppumassa näillä hetkillä.

Ominaisuuksia kerrakseen

Aloitusnäkymässä sovellus kertoo tavallisempien aktiivisuustietojen lisäksi verenpaineen, happipitoisuuden, sykkeen ja väsyneisyyden.

Testimme halpiskello tarjoaa urheiluohjelmat juoksuun, kävelyyn, pyöräilyyn ja kiipeilyyn. Lisäksi siinä on ajanotto, sykemittaus, verenpainemittari, askelmittaus, etäisyysmittaus ja kalorilaskuri. Ne ovat kuitenkin yksinkertaisia. Juoksu- ja kävelytiloissa kello näyttää aikaa, pulssia ja askelia, pyöräily- ja kiipeilytiloissa askelien sijaan kalorinkulutusta. Foundry Classics 1911:ssä sykemittaus mittaa oletuksena vain kerran tunnissa. Esimerkiksi sykealueista kello ei pukahda mitään.

Kalorilaskuri lähtee reteästi käyntiin heti ranteeseen laitettaessa, vaikka kello ei kysy alussa käyttäjän painoa, ikää saati sukupuolta. Kalorimittaus sykkeen perusteella on kyseisten tietojen kanssakin yleensä ottaen epätarkkaa, mutta ilman mitään ennakkotietoja annettu kulutuslukema tuntuu hatusta temmatulta. Sovelluksesta kuitenkin löytyi kaivamalla kohdat, joista kyseiset tiedot pystyy asettamaan.

Foundry Classics 1911:n harjoitusnäkymä kertoo askelmäärän, kuljetun matkan ja kalorimäärän. Lisäksi se tarjoaa klikattavan sykenäkymän.

Kun pidimme Honorin Watch Magicia ja Foundry Classics 1911 -kelloa kädessä samanaikaisesti, jälkimmäinen näytti noin kolmanneksen vaatimattomampia kalorimäärälukemia kuin Honor. Askelia se taas mittasi noin 10 prosenttia enemmän kuin Honor. Askelten ja kalorimäärän epäsuhta tuntuu hieman omituiselta. Kello ilmoittaa myös etäisyyden, mutta tiedossa ei ole, tapahtuuko se gps-sensorilla.

Askelet löytyvät tilastoituna ja pylväsdiagrammeilla kuvattuna viikko- ja kuukausitasolla.

Sykemittaus tapahtuu Honorin tavoin optisesti eikä ekg:llä kuten muutamissa harvoissa kalliimmissa kelloissa. Levossa se näyttää pääosin 5–10 prosenttia korkeampaa lukemaa kuin  Honor.

Sykelukemista on tehty viivadiagrammi, mutta sen käytettävyyteen ei ole juuri panostettu. X-akselin merkitys jää hämäräksi.

Unen mittaamisessa Foundry Classics 1911 tulkitsi liikkumattomuuden hyvin herkästi nukkumiseksi. Todellisuudessa noin kuuteen tuntiin jääneet yöunet olivat sen mukaan kestäneet kymmenen tuntia, kun taas Honor hoksasi pysäyttää kellon vajaan seitsemän tunnin tietämillä.

Unen mittaus herätti ajoittain jopa hilpeyttä. Kello oli ollut latautumassa yön yli, kun se laitettiin aamulla käteen. Noin kahden tunnin kuluttua sovellukseen vilkaistua kello totesi testin suorittajan nukkuneen koko ajan. Datan mukaan askelia oli kuitenkin tullut samalla 3 700 askelen verran!

Sovelluksena Foundry Classics 1911:ssä on geneerinen JYou. Siinä voi tarkastella päivän tilannetta kokonaistasolla sekä uni- ja liikkumistietoja. Viikko- ja kuukausitasolla voi tarkastella askelia ja unen määrää.

Verenpainemittaus ja happipitoisuus

Kiinnostavin ominaisuus kellossa on sen lupailema verenpainemittaus, sillä vastaava toiminto on tunnettujen valmistajien malleissa vielä tuloillaan. Esimerkiksi korkea verenpaine on yleinen ja vakava sairaus, jonka tarkkailussa ja havaitsemisessa ei lisäapu ole koskaan pahitteeksi. Sen täytyy kuitenkin olla luotettava.

Vertasimme Foundry Classics 1911:ta kotikäyttöön myytävään Avec HL888CA -verenpainemittariin, joka mittaa paineen perinteiseen tapaan käsivarresta. Toistimme mittauksen molemmilla laitteilla yhdeksän kertaa, parin minuutin välein, ja vertasimme tuloksia toisiinsa. Wishin kello selvästi mittaa verenpainetta, sillä muutokset tuloksissa olivat pääosin samansuuntaisia. Totesimme luotettavuuden kuitenkin kyseenalaiseksi.

Yläpaineen keskiarvo ja mediaani olivat laitteiden kesken lähempänä toisiaan, neljän yksikön päässä. Heitto sen osalta oli kuitenkin enimmillään 20 yksikköä, joten mittauksia kannattaa suorittaa useampia päästäkseen lähemmäs todellisuutta. Yläpaineen mittauksissa oli enemmän hajontaa.

"Kello näyttää alapaineen osalta tulokset säännönmukaisesti alakanttiin."

Alapaineiden mittauskäyrät noudattelivat loogisemmin toisiaan, mutta keskimääräinen ero oli 8–9 yksikköä ja suurin heitto 19 yksikköä. Kello näyttääkin alapaineen osalta tulokset säännönmukaisesti alakanttiin. Kaikkiaan voi todeta, että halpa älykello on yrityksestä huolimatta verenpaineen mittauksessa käyttökelvoton.

Vertasimme myös veren happipitoisuuden tasoa aiemmin testaamamme ja varsin tarkaksi toteamaamme Contec CMS50F -pulssioksimetriin. Siinä mittaus tapahtuu sormen päähän sijoittuvalla tupella samaan tapaan kuin sairaalalaitteissa.

"Hengitystä pidätellessä Foundry Classics 1911:n happipitoisuuslukema pysytteli sitkeästi 98–99 prosentissa."

Foundry Classics 1911:n happipitoisuuslukemat vaikuttavat siihen verrattuna epäuskottavilta. Korostetusti sisäänhengitellessä Contecin lukemat lähtivät nousuun ja kohosivat noin 97–99 prosentin tasolle, ja Foundryn kello näytti silloin myös noin 98–99 prosentin lukemia. Lukema vaikutti tässä vaiheessa molemmissa uskottavalta, sillä veren happipitoisuus on normaalisti 96–99 prosentin tienoilla. Hengitystä pidätellessä Contecin arvot puolestaan lähtivät laskemaan lähemmäs 90:tä prosenttia, niin kuin kuuluukin. Foundry Classics 1911 puolestaan pysytteli sitkeästi 98–99 prosentissa.

YHTEENVETO

Lelu mikä lelu

Foundry Classics 1911 on parinkympin älykello, joka on vieläpä ihan kohtuullisen näköinen. Hintaansa nähden se tarjoaa siis mukavasti vastinetta ainakin siltä osin. Ominaisuuksiakin lupaillaan runsaasti, jopa sellaisia, joita ei juuri kalleimmistakaan malleista löydy.

Valitettavasti useat niistä osoittautuivat kyseenalaisiksi. Unen seuranta, verenpainemittaus ja veren happipitoisuuden mittaus eivät juuri vakuuta tarkkuudellaan. Kohtuullisen käyttökelpoisia ovat tavalliset aktiiviranneketoiminnot eli etäisyyden, askelten ja sykkeen mittaus. Akunkestoakin riittää muutamaksi päiväksi, mikä ei ole paha suoritus.

Hintavampiin kunnon älykelloihin halppismallia ei kannata edes lähteä vertaamaan. Aktiivisuuden seurannassakin vain hieman kalliimpi aktiivisuusranneke on toimivampi. Siinä mielessä kellon hankinnan järkevyys on melko kyseenalaista.

+ Halpa
+ Viimeistely hintaluokassaan
+ Kelpo akunkesto
+ Kohtuullinen pulssinmittaus
– Verenpainemittaus on käyttökelvoton
– Happipitoisuuden mittaus on kehno
– Unimittarin lukemat mitä sattuu

Foundry Classics 1911

Hinta: 19 € (hinta saattaa vaihdella)
Hankintapaikka: Wish
Näyttö: 1”, 128 x 96 pikseliä
Aktiivisuustoiminnot: Syke-, verenpaine- ja happipitoisuusmittaus, askelmittari ja unenseuranta
Ilmoitettu akunkesto: 5–7 päivää
IP-luokitus: IP68
Muuta: Kameran hallinta


Sovelluksilla on väliä

Suuri osa älykellojen ominaisuuksista kätkeytyy sovelluksiin. Puhelimen tai tabletin näyttö tarjoaakin huomattavasti suuremman näytön ja mukavamman käyttöliittymän asetusten säätämiseen ja tulosten tutkimiseen. Lisäksi nykypuhelimien mojovaa laskentatehoa voi käyttää kellon tarjoaman sensoridatan analysointiin, algoritmien pyörittämiseen ja muokkaamiseen esimerkiksi kuvaajiksi. Monet käyttävät tunnetumpia yleissovelluksia, kuten Sports Trackeria, Endomondoa tai Runkeeperia, mutta kelloilla on tavallisesti myös omansa.

Honorin käyttämä Huawei Health on toiminnaltaan ja ominaisuuksiltaan melko kehittynyt. Esimerkiksi kävelylenkeistä näkyy reitti kartalla, harjoituksen kesto, kuljetut kilometrit, nopeus minuuttia kohti sekä kulutetut kalorit. Välilehdiltä voi seurata keskinopeuksia tarkemmin, tutkia kuvaajasta sykettä harjoituksen aikana ja nähdä piirakkakaaviona myös sykkeen jakautumisen eri sykealueille. Kuvaajia voi tarkastella lähemmin zoomaamalla. Myös askeleet per minuutti on laskettu sovelluksessa ja piirretty kuvaajaksi. Nämä ovat datan perusteella peruskoulumatematiikalla tehtyjä peruslaskutoimituksia mutta tekevät tuloksista hyödyllisempiä ja helpommin seurattavia.

Halvimmat älykellot taas käyttävät usein geneerisiä sovelluksia, jotka toimivat useiden nimettömien halpiskellojen kanssa. Tähän asti testaamamme ovat olleet toiminnaltaan kömpelöitä ja rajoittuneita jo edullisimpien mutta nimekkäämpien vastaaviin verrattuna. Niin myös Foundry Classics 1911 -halpiskellossa.

Kello mittaa kyllä etäisyyden jollain tavoin, mutta sovellus ei tarjoa karttaa. Myöskään kuvaajien esitystapa ei ole paras mahdollinen. Sydämen sykedatasta esimerkiksi piirtyy kuvaaja, mutta sen x-akselin juoksevan numeroinnin merkitys jää epäselväksi.

Melko pienellä vaivalla sovellus olisi voinut luoda sykedatasta piirakkakaavion sykealueiden mukaan. Matkan ja ajan perusteella olisi pystynyt laskemaan myös keskinopeuden, samoin askelnopeuden. Vastaavia laskutoimituksia olisi voinut tehdä myös muusta sensoridatasta. Näillä yksinkertaisilla asioilla kellon antama vaikutelma olisi kohonnut jo paljon, mutta tällaisena jää vaikutelma, ettei ole viitsitty edes yrittää.


Verenpainemittaus

Verenpaineen mittaaminen digitaalisesti tapahtuu tavallisesti oskillometrisellä mittauksella. Se perustuu olkavaltimon paineen muutokseen sydämen lyödessä. Tähän perustuvat yleensä myös kotona käytettävät mittarit.

Muutamissa älykelloissa on tarjolla verenpainemittaus. Esimerkiksi Omronin kello asetetaan mitattaessa rinnalle sydämen kohdalle. Tämän jälkeen se arvioi verenpaineen sen perusteella, miten pitkään sydämen lyönnistä kuluu aikaa siihen, kun kellon pulssioksimetri havaitsee pulssin ranteessa. Jos verenpaine on matala, aika on pidempi kuin silloin jos se on korkea. Garmin taas on esitellyt oskillometriseen mittaukseen perustuvan älykellon, jonka hihna puristaa ranteesta.
Lähes kaikissa älykelloissa sykemittaukseen käytetyn pulssioksimetrian soveltamista verenpaineen mittaukseen on tutkittu jonkin verran. Varsinaisesti se on tarkoitettu veren happipitoisuuden määrittämiseen. Esimerkiksi sydänleikkauksen jälkeen tutkituilla lapsilla se toimi erään tutkimuksen mukaan paremmin kuin oskillometrinen mittaus. Usein tutkimuksissa on tosin käytetty sormenpäästä mittaavia lääketieteellisiä instrumentteja.

Herää kuitenkin muutamia kysymyksiä. Jos pulssioksimetri olisi menetelmänä parempi, miksi sitä ei oletusarvoisesti käytetä verenpainemittaukseen lääketieteessä? Tai jos se on riittävän hyvä kotikäyttöön, miksi se ei ole saatavilla useammissa älykelloissa? Tuntuukin epäilyttävältä, että törmäämme asiaan nimettömässä 20 euron älykellossa.