McIntoshin MHA150 saa lähes minkä tahansa kuulokkeiden äänen puhkeamaan kukkaan, mutta se sisältää myös muita teknisiä valtteja.

Teksti: Heikki Kivelä / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 3/2018.

Ensi vuonna 70-vuotisjuhlaansa viettävä yhdysvaltalaismerkki McIntosh on erottunut jo pitkään joukosta omintakeisilla, usein tinkimättömillä äänentoistoratkaisuillaan, jotka ovat olleet lähinnä vaativampien highend-harrastajien herkkua.
Ansaittuja kehuja ympäri maailmaa keränneen MHA100-kuulokevahvistimen manttelinperijä MHA150 lanseerattiin toissa syksynä. Edeltäjästään poiketen se tarjoaa myös päivitetyn toisen sukupolven da-muuntimen sekä tuen dsd- ja dxd-formaateille, joten pcm-toiston resoluutio on nyt maksimissaan 384 kilohertsiä ja 32 bittiä, ja tukea löytyy dsd256:een ja dxd384:ään saakka.
Samankaltaisuuksiakin mallien välillä tosin on, eikä pelkästään ulkomuodossa. Molempien koteloiden uumenista löytyy McIntoshin pitkälle hiottua vahvistinteknologiaa, jota valmistaja on käyttänyt myös varsinaisissa mono- ja stereovahvistimissaan. Tämän teknologian avulla MHA150 tarjoaa mahdollisuuden käyttää sen kanssa lähes mitä tahansa kuulokkeita, sillä lähtöimpedanssi on asetettavissa kolmeen eri haarukkaan, 8–40 ohmiin, 40–150 ohmiin tai 150–600 ohmiin.
Eikä MHA150 ole pelkkä kuulokevahvistin. Siitä nimittäin löytyy myös mahdollisuus kaiuttimien kytkentään vahvistimen tarjotessa 50 watin tehot per kanava kahdeksaan ohmiin. Testasimme ominaisuutta toimistollamme olleiden järeiden Focal Kanta N°2 -lattiakaiuttimien kanssa, eikä kuulemamme viitannut lainkaan siihen, että niitä ajetaan ensisijaisesti kuulokevahvistimeksi miellettävän laitteen avulla. Ääni oli lähtökohtaisesti tasapainoinen, ryhdikäs ja kaikin puolin vaivaton.
Myös MHA150:n ulkonäkö ja rakenne vakuuttaa. Laitteen kasvopuolen analogiset desibelimittarit kelmeällä sinisellä taustavalolla reagoivat musiikkiin nopeasti ja ovat kieltämättä melko miellyttävät katsella. Muuten etupaneelin suhteen on keskitytty olennaiseen. Sitä koristaa vain pieni punainen virtakytkin, 6,3-millimetrinen kuulokeanto sekä kaksi kahden kerroksen kiertosäädintä, joista toisella ohjataan sisään- ja ulostuloja sekä toisella äänenvoimakkuutta ja profiilia.
Itse laite koteloineen on vakuuttavan muttei lainkaan kohtuuttoman kokoinen. Mittojensa ja painonsa puolesta sen voi asettaa tavalliselle työpöydälle, ja tilaa jää vielä muullekin tarpeistolle.


McIntosh MHA150:n takapaneelin kytkentämahdollisuudet vastaavat moniin tarpeisiin. Mukana on sekä balansoitu (xlr) että balansoimaton (rca) tulo analogisille äänilähteille, ja digipuolella laite vastaanottaa signaalia optisen, koaksiaalisen sekä usb-liitännän kautta. Mukana on lisäksi McIntoshin oma mct-liitäntä sekä power control -tulo ja -lähtö sekä tukevat kullatut naparuuvit kaiuttimille.

Kukoistusta kuulokeääneen

Vaikka MHA150 toimiikin ällistyttävän hyvin eräänlaisena työpöytävahvistimena, sen perusta on kuitenkin vahvasti kuulokepuolella. Edellä mainittu impedanssisäätö, lähtötason säätö, bassonkorostus, balanssi, mono–stereokytkin sekä sisääntulon äänenvoimakkuuden säätö tekevät siitä huomattavan kehittyneen ja monipuolisen kumppanin kuulokekuuntelulle. Ja tietyt asetukset ovat tallennettavissa vielä koskemaan tiettyä sisääntuloa, joten MHA150 on helppo integroida osaksi jo olemassa olevaa järjestelmää.
Yksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on HXD eli Headphone Crossfeed Director. Yleisellä tasolla crossfeed-ominaisuus simuloi kaiutinkuuntelun psykoakustisia ominaisuuksia muun muassa antamalla kahden erillisen stereokanavan signaalin hiukan sekoittua keskenään, jolloin oikean kanavan ääni vuotaa hallitusti vasempaan kuulokkeeseen ja toisinpäin – samoin kuin kaiuttimilla tilassa kuunneltaessa, jolloin ääni heijastuu huoneessa vapaasti pinnoista ja saapuu korviin hiukan eri aikaan.
McIntoshin HXD-toiminto jakoi mielipiteitä toimituksemme kesken. Sen toimivuus tuntui riippuvan käytetyistä kuulokkeista ja ennen kaikkea kuunneltavasta musiikista. Samansukuisuutta kaiutinkuuntelun kanssa toki erottui, mutta HXD:n vaikutus tuntui niistävän esimerkiksi tilavaikutelmaltaan isoksi tuotetusta musiikista ilmaa ja ulottuvuutta tehden kuuntelusta aavistuksen vaimeampaa joskin hyvin yksityiskohtaista. Stereoparilla toteutetun live-tallenteen kohdalla HDX:n vaikutus oli kaikista toimivin, sillä se toi varsinkin mataliin taajuuksiin täsmällisyyttä ja ryhdikkyyttä sekä sijoitti äänielementit tilassa melko hyvin kohdilleen. Teoriassa crossfeed-ominaisuus palveleekin parhaiten äärimmilleen eristettyä kaksikanavamateriaalia, sillä kuulokekuuntelussa se on ihmisen kuuloaistille melko haastavaa seurattavaa. Niin tai näin, HXD-ominaisuudesta voisi saada hiukan enemmän irti, jos sen määrä ja teho olisi säädettävissä edes jotenkuten pelkän päälle–pois-kytkimen sijasta.
Samanaikaisesti käynnissä olleen hifikuulokevertailun vuoksi käytössämme oli kymmenen toteutukseltaan erilaista kuuloketta, joita kuuntelimme MHA150:n kautta. Päällimmäisenä kuuntelusessioista mieleen jäi se, miten täsmällisesti laite toi esiin eri kuulokkeiden profiilin. MHA150 onnistui vastaamaan täydellisesti eri kuulokemallien tehontarpeisiin, ja siitä muodostuikin hyvin vaivattomasti eräänlainen tarkkuusinstrumentti sekä kuulokkeiden että niillä kuunneltavan musiikin hienovaraisimpien detaljien tarkasteluun. Äänenvoimakkuudesta riippumatta toistossa oli tarvittavaa voimallisuutta, joka piti musiikin tyylistä riippumatta yhtenäisenä, ehjänä ja vaikuttavana kokonaisuutena. Onkin vaikea sanoa, millä tavoin kuulokevahvistin voisi toimia vielä tätä paremmin.

McIntoshin itse kehittämä HXD-ominaisuus vaikuttaa äänen tilalliseen paikallistamiseen kuulokkeilla kuunneltaessa ja simuloi kaiutintoistoa.

YHTEENVETO

Laadusta tinkimättä

McIntosh MHA150 on laite, jonka hankkiessaan siitä saa mahdollisesti elinikäisen kumppanin. Tämä riittänee argumentiksi heille, joita laitteen 7 500 euron hintalappu hirvittää. Kuulokkeet saavat tulla ja mennä, mutta laite kyllä huolehtii siitä, että teknisistä ominaisuuksista riippumatta ne soivat asianmukaisesti. Ja vaikka digitaalisten äänitiedostojen näytetaajuus ja bittisyvyys tullee kasvamaan vieläkin huikeammaksi, MHA150 pysyy silti kuranttina loistavan analogipuolensa ansiosta.

+ Kokonaisvaltainen toiston vaikuttavuus
+ Todella hyvät ja monipuoliset säätömahdollisuudet
+ Mahdollisuus kaiuttimien kytkentään
– HXD-ominaisuuden värittyneisyys


McIntosh MHA150
Hinta: 7 500 €
Edustaja: Neby Oy (www.neby.fi)
Lisätiedot: www.mcintoshlabs.com

Kuulokeannon teho: 1 W (high) / 250 mW (normal)
Kuulokeannon impedanssi: 8–40/40–150/150–600 Ohm
Vahvistinteho: 50 W / kanava (8 Ohm)
Kuulokeliitäntä: 6,3 mm
Tulot: Balansoitu xlr, rca, koaksiaalinen, optinen, mct, usb
Lähdöt: Pre out (rca), kaiutinlähdöt (naparuuvit)
Muuta: Power control -tulo & -lähtö
Mitat (l x k x s): 29 x 15 x 46 cm
Paino: 12 kg