Monessakaan älypuhelimessa ei enää perinteistä kuulokelähtöä ole, mutta iFi Audion GO blun avulla se ei ole ongelma. Se kun on pieni mutta varsin monipuolinen kaveri kaikenlaisille kuulokkeille.

Teksti: Heikki Kivelä Kuvat: Valmistaja

On olemassa kannettavia ja kannettavia kuulokevahvistimia. Siinä missä esimerkiksi iFi Audiolta itseltäänkin löytyy mobiilituotteiden kategoriasta muun muassa lähinnä reisitaskuhousuihin tai vyölaukkuun mahtuvia vaihtoehtoja, brittimerkki on vastikään tuonut markkinoille myös oikeasti todella kompaktin ratkaisun mobiilikuunteluun. GO blu -nimen saaneesta pikkukaverista löytyy monia hyviä ominaisuuksia kuulokkeiden kuuntelua ajatellen, muun muassa varsin tuore ja tehokas 5.1-version Bluetooth keskeisimmillä koodekeilla, laadukas kuulokevahvistin jopa 5,6 voltin antoteholla, 96 kilohertsin ja 24 bitin resoluutiolla rouskuttava DA-muunnin, bassonkorostin ja eräänlainen ristiinsyöttö-ominaisuus – kaikki tämä 27 grammaa painavassa, tulitikkuaskin kokoisessa kotelossa. Pienestä koostaan huolimatta GO blu on kaikin puolin laadukkaan ja siistin oloinen laite. Siitä löytyy muutama nappi, sopivan jämäkkä kiertosäädin, sekä balansoimaton 3,5 millimetrin että 4,4 millimetrin balansoitu kuulokelähtö, USB-C-liitäntä latausta ja USB-DAC-ominaisuutta varten sekä toimintatilasta ilmoittava statusledi. Nättiä ja näppärää!


Teknisesti terve
Vaikka markkinoilta löytyy muitakin vastaavia, taskukokoisia kuulokevahvistimia DA-muuntimella ja Bluetooth-ominaisuuksilla, GO blu on valmistajalleen ominaiseen tyyliin vienyt teknisen toteutuksen astetta pidemmälle. GO blu on iFin ensimmäinen kannettava Bluetooth-kuulokevahvistin mutta samalla se on myös tuotekategoriassaan ensimmäinen laite, joka hyödyntää Qualcommin tuoretta neliytimistä QCC 5100 -järjestelmäpiiriä sekä Cirrus Logicin CS 43131 Master HIFI -DA-muunninta. Yhdessä nämä komponentit takaavat GO blun Hi-Res-yhteensopivuuden. Vastaavasti laitteen vahvistinosion rakenne on balansoitu kaksoismono, mikä puolestaan takaa balansoimattomille kuulokkeille 165 milliwatin ja balansoiduille 245 milliwatin tehon äärimmäisen matalalla säröllä.


GO blu on tulitikkuaskin kokoinen, 27 grammaa painava laite, josta on paljon hupia ja hyötyä erilaisten kuulokkeiden kanssa. Se toimii sekä työpöytä-daccina että kannettavana kuulokevahvistimena sisäänrakennetun akkunsa ansiosta.


Matkakäyttöön
GO blu on helppo ottaa mukaan vaikka lenkille, sillä pieni laite ei taskusta paljoa tilaa vie. Toisaalta se vaatii kyllä jonkinlaisen taskun mukana pysyäkseen, sillä kompakti toteutus ei sisällä minkäänlaista klipsiä tai muuta kiinnikettä. Myyntipakkauksen mukana tulee yksinkertainen kangaspussi, joka suojaa lähinnä laitetta pintanaarmuilta. Vaikka GO blu toimii esimerkiksi kannettavan tietokoneen USB-porttiin kytkettynä näppäränä Hi-Res-kuulokevahvistimena, laite sisältää myös sisäänrakennetun 450 milliampeeritunnin litium-polymeeriakun, jolle valmistaja lupaa noin 10 tunnin käyttöajan täydellä latauksella riippuen äänenvoimakkuudesta ja kiinni kytketyistä kuulokkeista. Kieltämättä GO blu on sikäli kiinnostava oman aikansa tuote, että se mahdollistaa hyvin laajalla skaalalla erilaisten kuulokkeiden käytön minkä tahansa Bluetooth-lähettimellä varustetun laitteen kanssa. Näin siis käyttäjän on mahdollista nauttia laadukkaasta Bluetooth-äänestä minkä tahansa langallisten kuulokkeiden kanssa, vaikkei esimerkiksi älypuhelimesta 3,5 millimetrin liitäntää löytyisikään. GO blu on mahdollista kytkeä langallisesti myös älylaitteeseen niin kutsuttua OTG-kaapelia käyttäen, mutta sellaisen käyttäjä joutuu hankkimaan itse. Esimerkiksi iFi Audion oma, yksinkertainen OTG-kaapeli maksaa maltilliset 19 euroa.

Laitteen mukana tulee USB-A–USB-C-kaapeli latausta ja USB-DAC-käyttöä varten. Niin, ja GO blu on vielä kaiken lisäksi varustettu sisäänrakennetulla mikrofonilla, eli sen avulla voi hoitaa myös handsfree-puhelut.


Tasaisen varmaa toistoa
GO blu osoittautui toimivan täysin luontevasti sekä herkkien korvamonitorien että kookkaampien sankakuulokkeiden kanssa. Tällä kertaa hallussamme ei ollut balansoidulla 4,4 millimetrin pentaconn-liitännällä varustettuja kuulokkeita, joten kuuntelut suoritettiin vain balansoimattomana. Normaalissa työkäytössä äänenvoimakkuus tulee pidettyä muutenkin melko maltillisena, ja sillä saralla toiston yleinen resoluutio ja kaikenkattava häiriöttömyys tulivat ilmi vaivattomasti. Tarvittaessa GO blusta lähtee kuitenkin hönkää ihan kunnolla, mikä saattaa olla paikallaan esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä. Varsinaista eroa USB-DAC- ja Bluetooth-moodien äänessä ei erottunut, mikä on tietysti hyvä asia. Laitteen XBass-bassonkorostus on muistakin iFi-vehkeistä tuttu, suhteellisen hienovarainen ja fiksu pikku piristys alimpien taajuuksien toistoon. Samoin XSpace-ristiinsyöttöominaisuus, jonka valmistaja kertoo laajentavan toiston tilallista ulottuvuutta, on luonteeltaan melko maltillinen. Kuunteluissa ei varsinaisesti tullut vastaan hetkiä, jossa ominaisuudet olisivat millään tapaa häirinneet.

iFi Audio GO blu: Ajaa asiansa oikein hyvin

GO blu on pieni mutta pippurinen lisäys monipuolisista lisävarusteistaan tutun iFi Audion valikoimaan. Tuotekategoriassaan se on aidosti todella pieni ja näppärä mutta tehokas laite, josta hyötyy niin koti- kuin matkakäytössäkin erilaisten kuulokkeiden kanssa. Laite on paitsi kätevä työpöytä-DAC kannettavalle tietokoneelle myös pariakin pykälää laadukkaammalla Bluetooth-yhteydellä varustettu langaton kuulokevahvistin esimerkiksi älypuhelimelle, jossa ei enää ole 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää. GO bluta voi helposti suositella kompaktia mutta tehokasta kannettavaa kuulokevahvistinta etsivälle käyttäjälle.

HYVÄÄ & HUONOA

Oikeasti pieni koko
Laadukas sisältä ja ulkoa
Yksinkertainen ja toimiva
Ei klipsiä tai kiinnitysmahdollisuutta

iFi Audio GO blu 
Hinta
199 euroa
Edustaja
Agentur Tur-Pex Oy
Lisätiedot
ifi-audio.com tur-pex.com
Toimintaperiaate
Kannettava kuulokevahvistin-dac
Järjestelmäpiiri
Qualcomm QCC 5100
Liitännät USB-C, 4,4mm, 3,5mm
Bluetooth
Kyllä, v5.1
Koodekit
AAC, SBC, aptX, aptX HD, aptX Adaptive, aptX LL, LDAC, LHDC/ HW
Akku
LiPo 450 mAh
Akunkesto
Noin 10 tuntia (riippuen kuulokkeista ja äänenvoimakkuudesta)
Mitat(lxkxs)
34x54x13mm
Paino
27g
Muuta
Mikrofoni handsfree-puheluille, valittavat digifiltterit, bassokorostus, XSpace- ristiinsyöttö

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 4/2022 (nro.213).