Puhelimen käyttö luppoaikoina jää usein päämäärättömäksi surffailuksi. Joutohetkensä voi käyttää myös esimerkiksi opettelemalla uusia kieliä. Siihen suosittu apuri on Duolingo, jota voi käyttää sovelluksena tai halutessaan myös tietokoneella selaimen avulla.

Duolingolla voi vetreyttää vaikkapa yläastesaksaa tai valmistautua tulevaan ulkomaanmatkaan opettelemalla perustaitoja ja sanastoa. Opiskella voi myös ilman erityisempiä tavoitteita ja hyppiä kielestä toiseen. Pienenä haittapuolena on, että opiskelu tapahtuu englanniksi, joten sen täytyy olla kohtuullisesti hallussa ennestään.

Sovelluksen ilmaisversio pyörii mainoksilla, jotka eivät onneksi ole kovin ärsyttäviä. Maksullisella Plus-versiolla saa halutessaan mainokset pois ja pystyy tallentamaan oppitunteja offline-tilaan.

Duolingossa opiskelu etenee lyhyiden oppituntien ja testien avulla. Sovellus antaa auliisti vinkkejä ongelmatilanteissa. Osaaminen rapistuu hiljalleen sovelluksessa, jos sitä ei käytä hetkeen. Aiemmin oppimansa pystyy kuitenkin palauttamaan nopeasti entiselle tasolle. Ahkerasta opiskelusta saa lingot-virtuaalivaluuttaa, jolla voi hankkia lisäsisältöä.

Lyhyiden oppituntien ansiosta Duolingo sopii mainiosti vaikka työmatkojen ajanvietteeksi. Mobiilisovelluksessa voi halutessaan laittaa suulliset tehtävät ja kuullun ymmärtämiset pois päältä, jos ei halua vaikkapa bussissa höpistä itsekseen. Saatavilla on suuri osa eurooppalaisista kielistä ja lisäksi esimerkiksi japani, kiina, swahili ja korea. Kuvitteellisistä kielistä mukana ovat Star Trekistä tuttu klingon ja valyrian kieli Game of Thronesista.

Sovelluksen voi ladata Android-laitteille täältä, Apple-mobiililaitteille täältä ja Windows-laitteille täältä.

www.duolingo.com