Vaikka monen katse onkin jo kääntynyt pian kauppoihin saapuvaan Nokia 8 Siroccoon, on viime syksynä ilmestynyt Nokia 8 -älypuhelin edelleen ajankohtainen ja hämmästyttävä taidonnäyte vasta vuosi sitten aloittaneelta HMD Globalilta. Yhä kiinnostavammaksi sen tekee monissa liikkeissä alle 400 euroon pudonnut hinta. Testasimme puhelimen loppuvuodesta.

Teksti: Dragan Petric & AVPlus-toimitus / Kuvat: Valmistaja & Dragan Petric
Julkaistu AVPlus-lehdessä 9–10/2017.

Kun Nokia (tai oikeastaan Microsoft) julkaisi edellisen kerran lippulaivatason puhelimia, yksi teema erottui kommenteissa yli muiden: miksei tässä ole Androidia? Muuten luotettavien, poikkeuksellisten ja tunnistettavien laitteiden ominaisuudet mukailivat sekä markkinoiden vaatimuksia että valmistajansa vuosikymmenten perinteitä, mutta Windows Phone -alusta onnistui silti ruttaamaan kaiken sen, mikä Nokiassa oli aidosti toimivaa ja käytännöllistä. Jos edellisen sukupolven Nokiat olisivat tulleet Android-käyttöjärjestelmällä, ne olisivat saattaneet hyvinkin kilpailla älypuhelimien kuninkuusluokassa.
Siksi onkin äärimmäisen mielenkiintoista, miten käy nyt, kun monien haaveet toteutuvat. Microsoftilta kotimaisen HMD Globalin suojiin siirtyneen Nokia-brändin uusin taidonnäyte, mallinimeltään napakasti Nokia 8, niveltää hyväksi havaitut arvot juuri Android-käyttöjärjestelmään. Uusi nousu kärkivalmistajien joukkoon vaikuttaa mahdolliselta, koska Nokia 8 on oikeasti vaikuttavan oloinen älypuhelin kehittyneillä teknisillä ominaisuuksilla ja puhtaalla Androidilla – aivan kuten Google Pixelissä, mutta vain halvemmalla hinnalla.


Rakenne ja design

Nokia 8 on toisaalta nostalgisen klassisen ja toisaalta hämmästyttävän korkealaatuisen oloinen puhelin jo näppituntumalla. Yhdestä 6000-sarjan alumiinipalasta työstetty runko (vahvin älypuhelimissa käytetty alumiini on 7000-sarjaa) välittää vaikutelman siitä, että Nokia 8 on keskivertoa kestävämpi, ketterämpi ja uskottavampi – aivan kuten vanhojen Nokia-mallien kohdalla jo ennen älypuhelinaikaa. Vain 7,9 millimetriä paksu ja massaltaan 160-grammainen laite pyöristettyine reunoineen tuntuu kädessä sekä ergonomiselta että tukevalta. Käden koosta riippumatta tuntuma on jälleen keskivertoa enemmän miellyttävän varmanoloinen, ja siihen on epäilemättä panostettu suunnitteluvaiheessa.
Myös Nokia 8:n sisäpuolen suhteen on nähty tavanomaista enemmän vaivaa. Puhelimessa on esimerkiksi omalaatuinen jäähdytyssysteemi, joka tulee tarpeeseen prosessorille raskaissa tehtävissä, esimerkiksi samaan aikaan sekä etu- että takakameralla tallennettujen videoiden striimaamisessa. Laitteen sisällä on kuparinen jäähdytysputki yhdistettynä grafiittisuojaan, jotta lämpö saadaan leviämään koko runkoon ja jäähtymään rakenteissa. Tämän tyyppinen jäähdytysratkaisu suojaa puhelimen komponentteja ylikuumenemiselta ja mahdollistaa prosessorin toiminnan täydellä teholla haastavissakin olosuhteissa.
Myös sivuilla olevat, antenneja varten asennetut muoviviilut vaikuttavat mielenkiintoiselta ratkaisulta. Koko ylä- ja alasivu on yhtä reunamaista viilua, mikä suojelee puhelinta sen pudotessa. Metallin, lasin ja muovin saumat liitoskohtineen eivät tunnu oikeastaan ollenkaan puhelinta koskiessa, ei edes kynnellä kokeilemalla.
Muotokieleltään Nokia 8 edustaa vanhempaa tyyliä, eli siinä on normaalit kehykset ja näyttö, joihin viimeisimpiä trendejä havittelevat saattavat kiinnittää huomiota. Puhelin on 151 millimetriä pitkä ja 74 millimetriä leveä. Laite ei myöskään ole täysin vedenkestävä, joskin siinä on IP54-tasoinen roiskesuojaus.
Mallin alaosasta näytön alta löytyy kotinäppäin aina päällä olevalla sormenjälkitunnistimella, jolla puhelimen voi aktivoida stand-by-tilasta. Taustavalaistut paluu- ja tehtävät-näppäimet taas sijaitsevat sivuilla eivätkä vie tilaa käyttöliittymältä. Näytön yläpuolella puolestaan on kaiutin, etukamera ja erilaisia tunnistimia.
Takapuolella taas on pieni kohouma, jossa sijaitsevat laitteen takakamera, led-salamavalo, tarkennussensori sekä lisämikrofoni. Yläsivulta löytyy 3,5-millimetrinen audioliitäntä ja alhaalta c-tyypin usb-liitäntä, varsinainen mikrofoni sekä kaiuttimet. Virtanäppäin on sijoitettu oikealle sivulle peukalon kohdille, ja äänenvoimakkuusnäppäimet sijaitsevat sen yläpuolella. Vasemmasta sivusta puolestaan löytyy paikka nano-sim-kortille sekä micro-sd-kortille, jonka voi myös korvata toisella nano-sim-kortilla.

 

Näyttö

Upea työnjälki erottuu myös Nokia 8:n 5,3-tuumaisessa 1 440 x 2 560 pikselin qhd ips lcd -näytössä, joka jälleen kerran on keskitasoa parempaa laatua. Oikeastaan ainoa pieni nurinan aihe tulee sen koosta, sillä lippulaivasarjassa näytöt ovat yleisesti suurempia. Puhelimen päällyspuolen pinta-alasta vain melko maltilliset 69,4 prosenttia on näyttöä. Kaikki muut ominaisuudet sen sijaan ansaitsevat kehunsa. Näytön tarkkuus on poikkeuksellisen hyvä 554 pikselin tuumatiheydellä ja erityisesti kontrasti häkellyttää jopa kirkkaassa auringonvalossa. Nokia 8 onkin näiltä osin mahdollisesti markkinoiden paras ips lcd -näytöllä varustettu puhelin ja haastaa helposti jopa amoled-näytöillä varustetut kilpailijansa.
Syvät mustan sävyt ja hohtava valkoinen tuovat muihinkin väreihin realistisuutta ja dynamiikkaa. Kun puhelimen ottaa käteensä vaikka taskusta tai pöydältä, näyttö kertoo käyttäjän valitsemat perustiedot, kuten ajan ja päivämäärän, säätilan tai muita huomautuksia.

Suorituskyky ja akunkesto

Nokia 8:n laitteistopuoli pohjautuu nykyaikaisen Qualcommin kahdeksanytimisen Snapdragon 835 -järjestelmäpiirin (joista neljä Kyro-ydintä hyrrää 2,5 gigahertsin ja neljä 1,8 gigahertsin taajuudella) sekä Adreno 540 -grafiikkapiirin yhdistelmään. Puhelimen kevyemmässä versiossa on 64 gigatavua tallennustilaa ja keskusmuistia neljä gigatavua, kun taas raskaammasta versiosta löytyy 128 gigaa tallennustilaa ja kuusi gigaa keskusmuistia. Tehtaalta lähtiessään puhelimiin on asennettu Android 7.1.1 (Nougat), jonka voi päivittää Android 8.0:aan (Oreo), eikä järjestelmään ole lisätty turhia ja raskaita käyttöliittymän modifikaatioita. Senpä vuoksi Nokia 8 on napannut yli odotusten meneviä pisteitä synteettisissä benchmark-testauksissa. Tarkalleen ottaen Nokia 8 on saanut esimerkiksi Samsung Galaxy S8:aa parempia tuloksia molemmissa Geekbenchin testeissä, olipa käytössä yksi tai useampi suoritinydin. Toki älypuhelin on uutena aina nopeimmillaan, mutta tulosten perusteella Nokia 8 säilyttänee suorituskykynsä pitkänkin aikaa aktiivikäytössä.
Tehdasasenteista Android-käyttöjärjestelmää voi tosiaan kutsua puhtaaksi, vaikkei se aivan identtinen olekaan esimerkiksi Googlen oman Pixelsin kanssa. Esimerkiksi kamerasovellus on erilainen, Nokian eduksi. Se sisältää tiettyjä toimintoja, jotka ovat ainoastaan Nokia 8:ssa ja vielä intuitiivisempia sekä nopeampia kuin Googlen versiossa, vaikka käytössä olisi vain kameran perustoiminnot. Toinen ero taas on puhtaasti pinnallinen: koti-valikon alimman rivin perussovelluksien kuvakkeissa on sinistä sävyä, mikä vähän vaikeuttaa niiden erottamista aluksi.

Täysin puhdas Android-käyttöjärjestelmä pitää huolen siitä, että puhelin toimii jouhevan tehokkaasti ilman tarpeettomia taustaprosesseja.

Akusta löytyy potkua 3 090 milliampeeritunnin verran, mikä ei ehkä paperilla vaikuta isolta lukemalta huippumallin kohdalla. On kuitenkin syytä muistaa, että koska näyttö ei ole kovin iso, järjestelmäpiiri on ajan tasalla ja mukana on aiemmin kuvailtu jäähdytysjärjestelmä, niin myös akun kuorma on kevyempi arkipäiväisessä käytössä. Keskimääräisessä käytössä akku kestää noin puolitoista vuorokautta yhdellä latauksella, eikä tehokäyttäjänkään tarvitse ladata puhelinta päivän aikana. Quick Charge 3.0 mahdollistaa nopean latauksen, jolla akkuun saa 48 prosentin tehot puolessa tunnissa.

Kamera

Kaikki kolme kameraa – kaksi takakameraa ja yksi etukamera – ovat 13-megapikselisiä ja varustettu Zeiss-optiikalla. Takakameroista toinen sisältää optisen kuvanvakauksen ja on värillinen ja toinen taas monokromaattinen. Huaweilla on huippumalleissaan samantyyppinen asetelma Leican optiikalla, mutta eroavaisuudet näkyvät värisävyissä ja yksityiskohdissa. Nokia 8:n eduksi, jälleen, sillä kuvissa on keskivertoa parempaa dynaamista ulottuvuutta. Automaattitarkennuksella tuntui tosin olevan hiukan ongelmia erityisesti pimeässä, sillä kamera ei ihan hetkessä lukittunut laukaisuvalmiiksi. Silti niin yöllä kuin päivälläkin kuvanlaatu on oikein hyvä ja muistuttaa Nokian tasosta ennen HMD:lle siirtymistä.

Nokia 8:n Dual Sight -ominaisuus nostaa videoiden striimaamisen uudelle tasolle, kun etu- ja takakameroilla voi kuvata yhtä aikaa.

Oma juttunsa Nokia 8:ssa on myös harvemmin tavattu ominaisuus nimeltä Live Bokeh, jonka voi joko säilyttää tai jättää pois kaksoiskameraa käytettäessä. Laite tarjoaa myös ainutlaatuisen Dual Sight -mahdollisuuden, jonka avulla voi ottaa kuvia tai videota sekä etu- että takakameroista samaan aikaan. Ja videon voi vieläpä striimata suoraan YouTubeen tai Facebookiin, mikä tekee hommasta huomattavasti hauskempaa kuin mihin live-striimeissä yleensä on totuttu. Lyhyesti ja ytimekkäästi: kamerapuoli on toteutettu kekseliäästi ja toimivasti, mutta automaattista tarkennusjärjestelmää valmistaja voisi vähän vielä hioa.


YHTEENVETO

Vakuuttava paluu

Jos Nokia 8 -älypuhelinta tarkastelee tuoreen tekijän työnäytteenä, niin kyseessä on vaikuttava laite, joka ansaitsee klassisen logonsa. Perusteina tälle ovat yleinen luotettavuus, uskottavuus, asiallinen viimeistely kuten myös näytön kontrastikyvyt sekä järjestelmäpiirin sulava toiminta.
Mahdolliset kehityskohteet ovat muotokielessä ja kameran toiminnassa, mutta toisaalta niidenkin vastapainona on hämmästyttävän jouhevasti toimiva ja helposti päivitettävä Android-käyttöjärjestelmä.
Näillä näytöillä Nokia nousee kyllä takaisin maailman kovimpien älypuhelinvalmistajien joukkoon. Jos valmistaja vain olisi ollut liikkeellä hiukan aiemmin, tie perille olisi aavistuksen kevyempi.

+ Vaikuttava viimeistely

+ Näytön kontrastikyvyt

+ Kamerajärjestelmän kekseliäät mahdollisuudet

+ Järjestelmäpiirin toiminta yksi parhaista

– Vanhahtava muotokieli

– Kameran automaattinen tarkennusjärjestelmä

– Ei täysin vesitiivis


Nokia 8

Hinta*: 579 € (64 Gt) / 649 € (128 Gt)
Lisätiedot: www.nokia.com

Mitat (l x k x s): 73,7 x 151,5 x 7,9 mm
Paino: 160 g
Näyttö: 5,3" IPS LCD
Resoluutio: 1 440 x 2 560 p
Pikselitiheys: 554 ppi
Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1 (Nougat), päivitettävissä Android 8.1 (Oreo)
Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 835
Muisti: 64 Gt & 4 Gt RAM / 128 Gt & 6 Gt
Muistikorttipaikka: 2 kpl MicroSD, max. 256 Gt
Takakamera: 2 x 13 Mp värillinen & monokromaattinen
Etukamera: 13 Mp
Liitännät: USB-C, 3,5 mm audio
Akku: Litium-ioni, 3 090 mAh
Värivaihtoehdot: Kiillotettu sininen, karkaistu sininen, teräs, kiillotettu kupari
Pöly-/roisketiivis: IP54

*Hinnat vaihtelevat jälleenmyyjittäin