Stax ei omien sanojensa mukaan valmista kuulokkeita vaan korvakaiuttimia – laadusta tinkimättä.

Japanilaista Staxia ei tule sekoittaa yhdysvaltalaiskaimaansa, vaikka molempia yhdistää eräänlainen pioneeriluonne. Siinä missä jälkimmäinen on ollut 1960-luvulla memphis-soulin edelläkävijä, tunnetaan ensin mainittu maailman ensimmäisistä elektrostaattisista kuulokkeista samalta ajalta.

Elektrostaattisen toimintaperiaatteen ja korkealuokkaisen työn laadun vuoksi Stax onkin päättänyt hylätä koko korvakuuloke-termin ja kutsuu tuotteitaan rohkeasti kilpailijoistaan poiketen korvakaiuttimiksi – verrataanhan laadukasta kuuloketoistoa usein kaiutinkuunteluun ja sen eräänlaiseen tilantuntuun.

Kaksiosainen kuulokejärjestelmä

Testiin saamamme Stax SRS-5100 -järjestelmä poikkeaa eritoten tavanomaisemmista kuulokkeista. Kyseessä on vahvistimesta ja kuulokkeista koostuva parivaljakko astetta hienostuneeseempaan makuun – mutta tietyin edellytyksin.


Ensinnäkään SR-L500-kuulokkeita (joita kylläkin myydään erikseen 850 euron hintaan) ei voi kytkeä perinteiseen plugikuulokelähtöön. Tämä taas johtuu siitä, että kuulokkeiden toimintaperiaate on elektrostaattinen, eli ne tarvitsevat toimiakseen suurehkon tasajännitteen, jonka syöttämisestä huolehtii (niin ikään erikseen 1 350 eurolla myytävä) SRM-353X-transistorivahvistin.


Kuulokkeet kytketään vahvistimeen tukevalla 2,5-metrisellä kaapelilla, jossa on erityinen kuusijohteinen liitin. Äänilähteiden liitäntään vahvistimesta löytyy sekä rca- että balansoitu xlr-tulo, joiden lisäksi takapaneelissa on myös rca-lähtö – mutta ei plugimallista kuulokeliitäntää.


Näiden avulla SRS-5100-kuulokejärjestelmään voi siis kytkeä suoraan minkä tahansa linjatasoista signaalia analogisesti lähettävän laitteen, esimerkiksi cd-soittimen, da-muuntimen tai verkkosoittimen.

Staxit kytketään vahvistimeen 2,5-metrisellä kuusijohteisella
HiFClattakaapelilla.
Perinteiseen kuulokeliitäntään
se ei siis sovi.

Perinteisen dynaamisen elementin sijasta Staxeissa
ääntä tuottaa elektrostaattinen kalvo.

Ulkonäkö hämää – tuntuma vakuuttaa

Astetta korkeamman hintaluokan laitteet ovat usein pakkausta myöten pitkälle vietyjä ja tarkkaan harkittuja kokonaisuuksia – myös ulkonäöltään. Staxien tapauksessa olikin hiukan yllättävää kaivaa laitteet hyvin yksinkertaisista ja vaatimattomista pahvipakkauksista. Omalla tavallaan sama askeettinen linja jatkuu myös itse kuulokkeisiin ja vahvistimeen, sillä niidenkään kohdalla valmistaja ei varsinaisesti ole pyrkinyt alleviivaamaan premium-tasoa visuaalisesti.


SR-L500-kuulokkeet jäävät ulkonäöllisesti kauas kiiltävästä kromista ja ylellisestä nahasta tehdyille kilpailijoilleen, ja SRM-353X:n etumaskista löytyvät vain välttämättömät kuulokelähdöt (2 kpl), virtanäppäin ja kookas äänenvoimakkuudensäädin.


Tämä kaikki on kuitenkin vain kosmeettista ja unohtuu mielestä samalla sekunnilla, kun järjestelmän ottaa käyttöön. Stax on keskittänyt resurssinsa ilmiselvästi enemmän äänenlaatuun ja käyttömukavuuteen kuin ulkonäköön.


Kuulokkeiden runkorakenne on lähes äänetön. Niitä päähän ja korville asetellessa kuuluu vain hienovaraista muovista napsahtelua, kaapeli taas ei johda kahinaa tai muuta ääntä ollenkaan. Kuulokkeet asettuvat paikalleen luontevasti ja jämäkästi ilman tarpeetonta painostavuuden tuntua. On myös mainittava, että Staxit tuntuvat poikkeuksellisen mukavalta päässä silmälasien kanssa. Avoimen rakenteensa vuoksi kuulokkeet toki päästävät läpi ääntä kuppien ulkopuolelta, mutta normaaleissa huoneolosuhteissa vuodosta ei ole haittaa. Eikä näiden kuulokkeiden kanssa ulos voisi mennäkään.

Ankaran ulkonäön ei kannata antaa hämätä. Stax SR-L500 on sekä käytössä miellyttävä että äänenlaadultaan loistava valinta kotikuunteluun.

Yhteenveto

Staxin SRS-5100-kuulokejärjestelmä on moneltakin kantilta poikkeuksellinen kokonaisratkaisu. Vaikka setin ulkonäkö ei välttämättä 2 100 euron hintalappua perustelisikaan, sen suorituskyky ja toiston laatu ovat silti ehtaa premium-tasoa. Tästä kertoo hyvin se, että siinä missä kuulokkeiden hyveitä yleensä niputetaan yhteen tietynlaisten musiikkityylien ja niiden ominaisuuksien kanssa, Staxin setissä tällaiselle jaottelulle ei ole tarvetta. Kaikki toimii, ja vieläpä erityisen mielenkiintoisella ja miellyttävällä tavalla. Suoritus on paljon enemmän kuin tasaista varmuutta.

SRS-5100 on ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen paketti, jos etsinnässä on vakavasti otettava ja moneen kykenevä ratkaisu kotioloihin.

Kuulokkeet: Stax SR-L500
Tyyppi: Elektrostaattinen, avoin
Taajuusvaste: 7 – 41 000 Hz
Impedanssi: 145 KOhm
Herkkyys: 101 dB / 100 V rms / 1 kHz
Max. äänenpainetaso: 118 dB / 400 Hz
Kaapeli: 2,5 m HiFC-lattakaapeli
Paino: 465 g (kaapelin kanssa)
Vahvistin: Stax SRM-353X
Taajuusvaste: DC – 90 000 Hz
Nimellinen tulotaso: 100 mV (100 V lähtötasolla)
Vahvistus: 60 dB
Tulot: 1 x rca & 1 x xlr
Lähdöt: 1 x rca
Mitat (l x k x s): 150 x 100 x 360 mm
Paino: 3 kg
Yhteishinta: 2 100 €
Lisätiedot: www.staxusa.com & www.hifikulma.fi

TEKSTI: Heikki Kivelä KUVAT: Valmistaja

Artikkeli on tiivistelmä AVPlus-lehden numerossa 2/2017 julkaistusta kokeilusta.