Monissa uusissa autoissa on peruutuskamera vakiona, mutta suurimmassa osassa sitä ei ole. Markkinoilla on valmiita jälkiasennussarjoja, joissa on kamera ja erillinen kojelaudan näyttöyksikkö. Sellaisen asennus voi olla työlästä eikä edes onnistu kaikilta. On myös tilanteita, joissa auton kamera on hyödytön, esimerkiksi asuntovaunun kanssa peruutettaessa.
Hankimme kokeiltavaksi e-ville.com-verkkokaupasta wifi-peruutuskameran, joka lupaa lähettää peruutuskameran kuvan langattomasti suoraan älypuhelimeen tai tablettilaitteelle. Kameran ja lähettimen sisältävän paketin hinta on 69 euroa, mitä voi pitää hieman kovana, sillä langattomia näytöllisiä peruutuskamerasarjoja myydään jopa 20 euroa edullisemmin – mutta paketilla on silti puolensa.

Kameran ja lähettimen asennus on kohtalaisen helppoa. Kamera kiinnitetään auton (tai asuntovaunun) taakse esimerkiksi rekisterikilven yläpuolelle. Kamera kytketään lähetinyksikköön yhdellä kaapelilla, joka vaatii tiiviin läpiviennin. Lähetinyksikön luvataan olevan vesitiivis, mutta suosittelemme silti sen asennusta auton sisäpuolelle. Lähettimelle tarvitaan vain virta ja maadoitus. Virran voi ottaa vaikka takavaloilta. Lähettimen virtajohdot ovat todella ohuet ja lankamaiset, ja tämä vaikeuttaa kytkentää.

Lähettimen alimmaksi käyttölämpötilaksi luvataan maltillisesti -10 celsiusastetta ja kameralle -25 celsiusastetta. Nyt ei ollut mahdollisuutta testata paketin pakkaskestoa, mutta ei pitäisi olla mitään syytä, etteikö lähetin toimisi matalammassakin lämpötilassa.
Älylaitteeseen asennetaan ensin WIFIAV-niminen sovellus (saatavilla Android- ja iOS-versiot), ja sitten kytketään wifi päälle. Jos kameralle ja lähettimelle tulee virta, pitäisi lähetin näkyä pian älylaitteen wifi-verkkolistauksessa. Lopuksi lähetin liitetään wifi-verkkoon ja käynnistetään sovellus, minkä jälkeen kameran kuva ilmestyykin pian älylaitteen näytölle.

Ohessa video kameran toiminnasta käytännössä: Kuvan laatu ei ole kovin hyvä mutta riittävä tähän käyttöön. Kameran näköalue on kohtalaisen laaja ilman kuvan vääristymistä. Kamerassa ei ole pimeäajoon infrapunaledejä, mutta sen herkkyys on melko hyvä ja peruutusvalot avustavat. Kuvassa on etäisyyden arviointiin apuviivasto.
Kuvan havainnoinnin suurin ongelma on lähettimen aiheuttama toistoviive, joka kasvaa mitä suurempi on lähettimen ja puhelimen välinen etäisyys. Normaalisti tästä ei ollut haittaa, mutta esimerkiksi asuntovaunuun sijoitettuna viive saattaa kasvaa jo kahteen sekuntiin, mikä vaikeuttaa tarkkaa peruutusta. Ainakin suoritus vaatii malttia. Asuntovaunussa lähetin kannattaa sijoittaa vaunun etuosaan ja jatkaa virta- sekä signaalijohtoja kameralle.


Ideana hyvä
Ideana hyvä mutta jokapäiväiseen peruutustarpeeseen ei välttämättä kaikkein kätevin vaihtoehto. Satunnaisemmassa käytössä kuitenkin helppo ja kätevä tapa peruutuksen avustamiseen.


WIfi Peruutuskamera
Hinta: 69 €
Edustaja: e-ville.com Distribution Oy
Lisätietoja: www.e-ville.com
Kamera: Vähimmäisvalo 0,5 lux, roiskevesisuojattu, toimintalämpötila -25 – +50 celsiusastetta.
Wifi-lähetin: Maksimikantama n. 10 m, päivitysviive n. 0,5–2 s, mitat 78 x 43 x 18 mm, toimintalämpötila -10 – +50 celsiusastetta.

TEKSTI & KUVAT: Teppo Hirvikunnas