Garminin Fenix-älykellot ovat aktiivisen liikkujan valinta, olipa kyse sitten kuntosaliharjoittelusta, uimisesta tai vaikkapa samoilusta luonnossa. Mutta ovatko ne niin edistyksellisiä, että valmistaja on voinut hypätä suoraan kolmannesta sukupolvesta nyt testaamaamme viidenteen?

Jos olet jo tullut tutuiksi Garminin Fenix-älykellojen kanssa, olet luultavasti kiinnittänyt huomiota 3-sarjan lukuisiin värivaihtoehtoihin, safiirikristalliseen ja tavalliseen lasiin sekä lukuisiin, osin hintaviinkin rannekkeisiin. Käyttäjänsä käden koosta riippuen Fenix 3 onkin erottunut toden teolla joukosta multisport-älykellojen markkinoilla. Ikään kuin suuren sipulin kokoinen möykky ranteessa on todettu käytännössä hyväksi valinnaksi fyysisesti aktiiviselle käyttäjälle, vaikka kaikkien ranteisiin se ei olekaan aivan sopinut.
Kaksi vuotta 3-sarjan julkaisun jälkeen markkinoille saapuu 5-sarja kolmessa eri koossa. Mihin nelonen sitten jäi välistä? Taustalla on kuulemamme mukaan oletettavasti se, että numero neljää pidetään epäonnen lukuna Kiinan-markkinoilla. Tyydymme siis tähän tietoon, jonka sinologit voivat tarvittaessa korjata. 
Joka tapauksessa uudet Fenixit ovat 51-millimetrinen jättiläinen 5X, 47-millimetrinen välimalli 5 sekä ”vain” 42-millimetrinen 5S. Näistä mallit 5 ja 5S tulevat sekä safiirikristalli- että tavallisella lasilla varustettuina versioina, kun taas 5X on saatavilla vain safiirikristallilasilla. 
Lisäksi 5X poikkeaa malleista siten, että siitä löytyy 16 gigan sisäinen muisti ja meidän tapauksessamme Euroopan kartta sekä laajat navigaatio-ominaisuudet. Navigointikyvyt ovatkin totta puhuen mitä melkoiset. Laitteesta löytyy paitsi suurimmat valtatiet ja kaupunkien kadut mutta myös kirjaimellisesti koko Euroopan kartta. Se vie sinut perille kaupungissa, ohjaa valitsemaan oikeat moottoritiet ajomatkalla (jollei autostasi jo löydy gps-systeemiä, joka on aavistuksen helppokäyttöisempi) ja antaa tarkat sijainti- sekä reittitiedot liikkuessasi luonnossa.
Aiempiinkin Garmin-kelloihin oli mahdollista ladata karttoja, mutta pienemmässä mittakaavassa ja ilman automaattista navigointia. Tämä 5X:n ominaisuus onkin varsinainen kehitysloikka ja perustelee yhden sukupolven välistä jättämisen.


Tasaista sykkeenmittausta
Edellä mainitut ominaisuudet pois lukien kaikista 5-sarjan malleista löytyy sisäänrakennettu sykemittari, joka on sijoitettu kellon rungon pohjaan. Se on täysin tasainen, ei törrötä pohjasta eikä siten oikeastaan tunnu rannetta vasten, ja päivittyy itsestään 1–2 sekunnin välein. Mittari tarkkailee käyttäjän sykettä tauotta ja tarjoaa tietoa huippu- ja pohjalukemista. Siinä missä sisäänrakennettu sykemittari oli aiemmin vain Fenix 3 HR -version ominaisuus, löytyy se nyt kaikista uutuusmalleista. Ja kuten sanottua, täysin tasaisena, toisin kuin Fenix 3 HR -mallin noin millimetrin ulkonevassa toteutuksessa.
Emme havainneet minkäänlaisia poikkeavuuksia tai erikoisia sykelukemia viikon testijaksolla. Tekniikka toimi siis kuten pitääkin. On tunnettu tosiasia, että tietyillä sisäänrakennetulla sykemittarilla varustetuilla kelloilla on toisinaan vaikeuksia tarjota täsmällisiä mittaustuloksia etenkin niissä tapauksissa, jos käyttäjän ranteessa on sensorin kosketuspinnalla esimerkiksi arpia tai tatuointeja. Tästä johtuen kuntoilijoita on usein ohjeistettu käyttämään harjoitteissaan ulkoista sensoria, yleensä varmatoimista rinnan ympärille tulevaa sykevyötä, joka yhdistetään kelloon bluetoothin avulla.
Sisäänrakennettu sensori osoittautui kokeilussamme kuitenkin riittävän hyväksi, eikä ulkoisen vyön käytölle ollut tarvetta. On toki huomioitava, että mikäli ranneke on liian löysällä eikä kello kiinnity ihoon riittävästi, ei kannata odottaa erityisen tarkkoja mittaustuloksia. Eikä mittausominaisuus välttämättä edes toimi tuolloin.
Siispä, ennen kuin säikähdät ja luulet kärsiväsi pahemmanlaatuisista rytmihäiriöistä, kannattaa kiristää kello hiukan tiukemmalle.

Garmin Fenix 5S -mallit (yllä)
ovat saatavilla teräs-, silikoni- ja
mokkanahkarannekkeella eri väreissä. Sen
sijaan 5-malleja (alla) saa vain
erivärisillä silikoni- ja teräsrannekkeilla, joskin
valinnanvaraa niissäkin löytyy.

Uudistunut sukupolvi
Kuten arvata saattaa, 5-sarjan kärkimallit tarjoavat safiirikristallilasin lisäksi erään toisenkin erikoisominaisuuden – wifi-yhteyden. Tavallisella lasilla varustetuista malleista sitä ei löydy. Tätä, ilmeisesti markkinoiden määräämää lopputulosta, emme oikein ymmärtäneet, sillä olihan kaikissa Fenix 3 -malleissa lasityypistä riippumatta wifi-tuki. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin mainittava, että kaikkiin kellon ominaisuuksiin pääsee kyllä käsiksi ilman wifiäkin käyttämällä puhelimen bluetooth-yhteyttä ja Garmin Connect -sovellusta. 
Aiempaan sukupolveen verrattuna 47- ja 51-millimetrisissä malleissa on nyt 240 x 240 pikselin resoluutio 218 x 218 pikselin sijaan, kun taas 41-millimetrisen 5S-mallin resoluutio on sama kuin aiemmissa – joskin suuremmalla pikselitiheydellä. Myös värisyvyys on suurentunut, ja näyttö kykenee oletettavasti toistamaan 64 eri väriä aiemman 16:n sijaan. Oletettavasti siksi, koska tämän tyyppisissä näytöissä värit ovat kiertäen ilmaisten melko diskreettejä – tai todellisuudessa melko haaleita.

Älypuhelin ja tietokone laajentavat
viidennen sukupolven Fenix-kellojen
käyttömahdollisuuksia entisestään Garmin
Connect -sovelluksen avulla.

Navigoi pitkälle
Aiempien sarjojen mallien mukaisesti myös Fenix 5 -älykellot tukevat sekä gps:ää että glonass-navigointia. Tällä saralla yleinen luotettavuus sekä satelliittidataliikenteen nopeus ja tarkkuus ovat vaikuttavalla tasolla jopa verrattuna varsinaisiin gps-navigaattoreihin. Tämä käy ilmi erityisesti kapeilla ja mutkittelevilla, talojen ympäröimillä kaduilla, joiden kohdalla satelliittisignaalien lähetys ja vastaanotto saattaa yleensä takellella. 
Tässäkin suhteessa uusi 5-sarja on yhtä hyvä kuin edeltäjänsä, ja lisäksi akku kestää pidempään navigaatio-ominaisuuksia käytettäessä. Tarkalleen ottaen se on perusmalli 5:ssä täydet 24 tuntia, hiukan suppeammat 20 tuntia 5X-malissa ja 14 tuntia pienimmässä 5S-mallissa satelliittipaikannus päällä. Näitä aikoja voi käytännössä kuitenkin pidentää parilla tunnilla, kiitos erilaisten virransäästötilojen ja navigointitavan säätämisen. Mitä taas kellon virrankäytön autonomiaan tulee ilman navigointiominaisuuksien päällä pitämistä, käyttöaikaa on 5-mallissa parisen viikkoa, jos käyttö on lähinnä kellonajan vilkuilua. Tätä voidaan pitää jokseenkin hyvänä tuloksena tämän tyyppisten laitteiden kohdalla. 
Muuten esimerkiksi Fenix 5X:n akku kestää noin 35 tuntia UltraTrac-tilassa. Kaikkiin malleihin on myös lisätty gyroskooppi, joka parantaa UltraTrac-tilan tarkkuutta, kun taas käyttöliittymää sekä sovellushallintaa on kehitetty eteenpäin sujuvamman käytön mahdollistamiseksi.

Fenix 5 -sarjan kellot mittaavat sykettä ranteesta
optisesti. Tämä tapahtuu havainnoimalla veren
punasolujen määrän aiheuttamaa muutosta valon
heijastavuudessa.

Arvokkaita ominaisuuksia
Garminin Fenix-kellot tarjoavat loistavia ominaisuuksia ja käytettävyyttä kuten myös hyvän valmius- ja käyttöajan kilpailijoihinsa verrattuna, mikä näkyy tosin myös hinnassa. Testaamiemme mallien suositushinnat lähtevät 649 eurosta ylöspäin, ja jos haluat metallisen rannekkeen 5X-kelloosi, voit varautua maksamaan siitä 969 euroa. Toki markkinoilta löytyy kalliimpiakin kelloja, mutta niin löytyy myös edullisempia. Mutta jos etsit hyvillä gps- ja glonass-navigointiominaisuuksilla varustettua, urheilulajeja ja -tapoja ymmärtävää sekä ulkoliikuntaan sopivaa, estetiikaltaan juuri sinua miellyttävää kokonaisratkaisua, Garmin Fenix on oivallinen valinta.
Uudet Fenixit ovat luotettavia ja moneen käyttöön sopivia, korkealaatuisia urheiluälykelloja melko korkealla hinnalla. Ne kyllä löytävät käyttäjänsä mutteivät välttämättä kohoa massojen suosioon.

PLUSSAT JA MIINUKSET

+ Kaunis ja toimiva viimeistely
+ Akunkesto
+ Kehittynyt navigaatiojärjestelmä
+ Sopii monenlaiseen käyttöön

– Ei wifiä tavallisissa versioissa
– Korkeahko hinta

Garmin Fenix 5SGarmin Fenix 5Garmin Fenix 5X
Hinta (normaali lasi / safiirikristalli)*:649 – 899 €649 – 899 €799 – 969 €
Koko (l x k x s):42 x 42 x 14,5 mm47 x 47 x 15,5 mm51 x 51 x 17,5 mm
Paino (silikoni-/metalliranneke):67 g / 125 g85 g / 156 g98 g / 196 g
Linssin materiaali:Lasi tai safiirikristalliLasi tai safiirikristalliSafiirikristalli
Kehyksen materiaali:Ruostumaton teräsRuostumaton teräsRuostumaton teräs
Vesiluokitus:10 ATM10 ATM10 ATM
Näytön lävistäjä:1,1"1,2"1,2"
Näytön tarkkuus:218 x 218 p240 x 240 p240 x 240 p
Akku:Ladattava litiumioniLadattava litiumioniLadattava litiumioni
Akunkesto (älytila / gps-/syketila / UltraTrac-tila)**:9 vrk / 14 t / 35 t (ilman sykemittausta)14 vrk / 24 t / 60 t (ilman sykemittausta)12 vrk / 20 t / 35 t (ilman sykemittausta)
Muisti/historia:64 Mt64 Mt16 Gt
Yhteydet:Bluetooth Smart, ANT+, wifi (safiirilasiversiossa)Bluetooth Smart, ANT+, wifi (safiirilasiversiossa)Bluetooth Smart, ANT+, wifi
Rannesykemittaus:KylläKylläKyllä
Kartat:EiEiKyllä
Lisätiedot:http://www.garmin.com/fi-FI
*Hinta riippuu rannekevaihtoehdosta.
**Akunkesto enintään, valmistajan ilmoittama, asetuksista riippuen.

Artikkeli on lyhennelmä AVPlussan numerossa 4/2017 julkaistusta kokeilusta.
TEKSTI: Dragan Petric KUVAT: Valmistaja