Kotimaisen Aurelian Magenta-jalustakaiuttimet ovat kohonneet modernin klassikon asemaan hyvän ja luotettavan toistonsa ansiosta. Mutta miltä seuraavan sukupolven Magentat kuulostavat?

Helsingissä perustettu ja suunnittelijansa Antti Louhivaaran luotsaama Aurelia toi ensimmäisen version Magenta-jalustakaiuttimista markkinoille vuonna 2008. Siitä lähtien ne ovat esiintyneet niin koti- kuin ulkomaistenkin äänentoistoalan julkaisujen ja erilaisten paneelien testeissä varsin hyvällä menestyksellä.
Magenta-kaiuttimien valtteina on pidetty toiston luonnollisuutta, tietynlaista itsevarmuutta, ilmavuutta ja kotelotilavuuteen nähden varsin ketterää suoriutumista myös todella matalien taajuuksien toistossa. Vielä tälläkin hetkellä myynnissä näkyvät Magentat ovat olleet myös sisustajien suosiossa, sillä hoikan muotonsa ja perinteisestä poikkeavien pintaviimeistelyjensä vuoksi ne tuntuvat sopivan moniin eri tiloihin.
Magentaa voidaankin pitää monessa mielessä varsin onnistuneena kokonaisuutena, eräänlaisena modernina klassikkona. Miten tähän suhteutuu juuri markkinoille tuleva Magenta II -versio?

Perusrakenne kohdallaan
Aurelia Magenta II on päällisin puolin hyvin samankaltainen vanhempaan versioon verrattuna, joten jo kaiuttimen silmäily kertoo, ettei hyväksi havaittuun konseptiin ole ollut tarpeen tehdä kovin radikaaleja muutoksia.
Teknisiä tietoja tarkastelemalla kuitenkin käy ilmi, että ainakin muutama asia on muuttunut. Uuteen toteutukseen on tuotu mukaan Aurelian itsensä kehittämä DDC-bassoelementti, jonka valmistaja kertoo parantavan muun muassa vuorovaikutusta vahvistimen kanssa ja tarjoavan kokoluokassaan hyvää suorituskykyä myös vaativampien matalataajuisten äänten käsittelyssä. 
Uutta on myös ECW-aallonohjain, joka sovittaa diskantin mahdollisimman saumattomasti bassoelementin jakotaajuusalueella. Tämän taustalla on pyrkimys päästä eliminoimaan metallikalotille tyypillinen kylmä sointi sekä taata se, että taajuussiirtymä bassosta diskanttiin käy mahdollisimman luonnollisesti ja vaihetoistoltaan lineaarisesti.
Muuten niin vanhat kuin uudet Magentatkin näyttävät mukailevan valmistajan hyväksi havaittua linjaa. Työn jälki viimeistelyineen vaikuttaa virheettömältä, ja hillityssä toteutuksessa on jotain kiehtovaa – vaikka kultainen Aurelia-logo kaiuttimen julkisivun alaosassa hiukan pistääkin silmään.

Aurelia Magenta II on päällisin puolin hyvin samankaltainen vanhempaan versioon verrattuna, eikä valmistaja ole tehnyt radikaaleja muutoksia hyväksi havaittuun konseptiin. Äänellisesti mallit eroavat hiukan toistokaistansa ääripäissä.

Jotain uutta ja jotain vanhaa
Uusien Magentojen toistoa ei voi olla vertaamatta vanhaan malliin. Täysin suvereenisti referenssikaiuttiminakin toimivat vanhat Magentat ovat olleet oivallinen työkalu niin musiikin kuin tilatoistonkin eri elementtien tarkastelussa, mutta samalla niissä on ollut jotain hyvin miellyttävää ja kautta linjan yhtenäistä karismaa. Juuri tämän ansiosta Magentoja onkin ollut todella helppo ja mukava kuunnella musiikista riippumatta. Äänitteen yleisprofiilin nopeasta hahmottamisesta aina detaljitasolle menevään soundibongailuun soveltuvat kaiuttimet ovat mahdollistaneet todella pienten nyanssien löytämisen äänestä ilman, että toisto olisi liian kliinistä tai hillityn tasaista. 
Pieneltä jalustakaiuttimelta tämä on paljon, sillä tasapainoilu korvanmyötäisen loudness-virityksen ja monitorimaisen kuivakkuuden välillä saa monet yrittäjät horjahtamaan auttamattomasti jompaankumpaan suuntaan.
Kuuntelussa onkin ilo havaita, ettei uusi Magenta ole pudonnut kauas edeltäjänsä puusta. Tietyt yllä mainitut hyveet ovat kyllä läsnä, mutta valmistajan puheet uudistetusta bassotoistosta ja diskantista todella pitävät paikkansa.

Yhteenveto
Aurelia Magenta II on monessa mielessä erinomainen jalustakaiutinpari. Äärimmäisen bassovoittoisessa materiaalissa se saattaa kaivata hiukan tulitukea subwooferilta, mutta vastaavasti suorituskyky muun toistokaistan käsittelyssä on riemastuttavan hyvällä tasolla. Magenta II onkin suorastaan nautinnollista ääntä tarjoava kaiutin, jonka parhaat puolet ovat erittäin uskottavassa ja hämmästyttävän selväpiirteisessä äänikentässä sekä kaiken mahdollisen musiikin tasapuolisen ketterässä kohtelussa.
Kaiuttimia voikin suositella varauksetta käyttäjälle, joka arvostaa luotettavuutta ja miellyttävyyttä äänessä – ja jonka äänitekokoelma rönsyilee moneen suuntaan. Musiikista ja tuotantotavoista riippumatta Magenta II pitää huolen siitä, että kuuntelijan rooli on istua ja nauttia.

Refleksiviritteisen Magenta II -kaiutinparin bassotoistossa on hoikasta kotelorakenteesta huolimatta iskevyyttä ja napakkuutta. Takaa löytyy refleksiaukon lisäksi tukevat naparuuvit.

AURELIA MAGENTA II
Suositushinta: 1 090 €
Lisätiedot: www.aurelia.fi

Toimintaperiaate: 2-tie, refleksi
Elementit: 5,25” DDC, 1” titaanidiskantti, ECW-aallonohjain
Jakotaajuus: 1 800 Hz
Impedanssi: 6 Ohm
Herkkyys (dB/W/m): 88 dB
Taajuusvaste: 45 – 20 000 Hz
Tehosuositus: 20 – 140 W
Liitännät: Naparuuvit
Mitat (l x k x s): 146 x 312 x 272 mm
Paino: 6 kg
Viimeistelyvaihtoehdot: Valkoinen, musta, punainen kiilto, pähkinä

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus 3/2017 ilmestyneestä kokeilusta.

TEKSTI: Heikki Kivelä KUVAT: Valmistaja