Kaiuttimien toistovasteen ja kuuntelutilan akustiikan mittauksista pystyy päättelemään yhtä ja toista. Nyt niiden mittaaminen on mahdollista jopa puhelimella yhdessä Dayton Audio IMM-6 -mikrofonin kanssa.

Teksti: Teppo Hirvikunnas / Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja laitevalmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 8/2017.

Kaiuttimien toistovaste kertoo, millaisen taajuusalueen ne toistavat ja ovatko eri taajuusalueet keskenään tasapainossa. Ja jos eivät, niin millä taajuusalueilla on ongelmia? Millainen on kuuntelutilan akustiikka?
Toistovasteen mittauksen avulla voi etsiä kaiuttimille parempaa sijoitusta: pienikin muutos kaiuttimien sijoituksessa ja suuntaamisessa voi muuttaa toistoa paljonkin. Mittauksesta on apua myös vahvistimen mahdollisen huonekorjaimen tai taajuuskorjaimen säätämisessä.
Toistovasteen mittaus on myös mielenkiintoista: millä taajuuksilla tietyt instrumentit toimivat, kuinka alas bassot ulottuvat, ja mitä eri äänenvoimakkuudet tarkoittavat käytännössä?
Mittaus ei vaadi kalliita investointeja, tietokoneita tai monimutkaisia järjestelyitä. Tarvitset vain Dayton Audion 32 euron hintaisen kalibroidun mikrofonin, älypuhelimen ja siihen ilmaisen mittaussovelluksen.
Mutta onhan puhelimessa omakin mikrofoni? Sitä ei vain ole tarkoitettu audiomittauksiin, ja siitä puuttuu mittauskäytössä välttämätön kalibrointitiedosto. Kalibrointi kertoo mittauslaitteelle mikrofonin itsensä aiheuttamat poikkeamat taajuusvasteessa, jotta ne pystytään kompensoimaan mittauksissa.


Vain mikki maksaa

Dayton Audio IMM-6 on pienikokoinen mobiilikäyttöön tarkoitettu mittausmikrofoni, jonka voi kiinnittää suoraan älypuhelimen 3,5 millimetrin kuuloke-mikrofoniliittimeen. Mikrofonissa on myös mielenkiintoinen mahdollisuus kuunnella mikrofonin poimimaa ääntä erillisen 3,5-millimetrisen kuulokelähdön kautta.
Puhelimeen tai tablettilaitteeseen tarvitaan lisäksi mittaussovellus. Androidille suositellaan ilmaista AudioTool-nimistä ja iOS:lle vastaavasti 20 dollarin hintaista Audio Tools -sovellusta (eivät ole samoja ohjelmia, huomaa pieni ero kirjoitusasussa). Applen ohjelmaan voi hankkia lisäksi runsaasti erilaisia lisäpalikoita aina 400 taalaan saakka.
Sovellusten hintaero jo kertoo, että iOS-sovellus on Androidia ammattimaisempi, mutta vain hieman, ja Android on siis ennen kaikkea ilmainen, joten keskitymme nyt tällä kertaa vain siihen.

AudioTools-softa

AudioTools-sovellus on monipuolinen sisältäen muun muassa 1/1-, 1/3- ja 1/16-oktaavin toistovasteen mittaukset, äänenvoimakkuuden mittaukset, impulssivasteen mittauksen, spektrogrammin, vesiputous-mittauksen, polariteetin tarkistuksen, monipuolisen signaaligeneraattorin ja paljon muuta.
Lisätietoja AudioTool-sovelluksesta löytyy yksityiskohtaisesta online-käyttöohjeesta osoitteessa sites.google.com/site/bofinit/audiotool.
Sovelluksen asennus Google Play -palvelusta on helppoa, mutta mikrofonin kalibrointitiedoston tuominen sovellukseen ei. Se pitää ladata Daytonin sivuilta. Tämä on mahdollista vain tietokoneella. Sivusto ei anna jostain syystä ladata tiedostoa suoraan mobiililaitteeseen.
Tiedosto on .txt-päätteinen, ja AudioToolia varten se pitää nimetä .cal-päätteiseksi. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty Windows 10:llä, jossa oletuksena on tiedostotunnisteiden piilottaminen. Tämä pitää siis ensin sallia resurssienhallinnan näytä-asetuksissa.
Uudelleen nimetty tiedosto siirretään puhelimeen AudioTools-ohjelman hakemistoon.
Tämän voi tehdä esimerkiksi lähettämällä tiedoston sähköpostin liitteenä, josta se ladataan puhelimeen.
Tämä prosessi ei ole sinänsä vaikea mutta vaatii jonkin verran kokemusta tiedostojen uudelleen nimeämisestä ja siirtämisestä puhelimeen. Eräs vaihtoehto on näpytellä kalibrointitiedot sovellukseen käsin.

Hyviä mittaustuloksia

Mittausten tekemiseksi mikrofoni liitetään puhelimeen ja käynnistetään sovellus. AudioToolin käyttöliittymä ei ole kaikkien kaunein mutta sinänsä selkeä ja myös kohtuullisen helppokäyttöinen.
Mikrofonin ja mittaussovelluksen tarkkuus oli hämmästyttävän hyvä. Vertasimme ammattimaisella Dayton Audio OmniMic V2 -mittausjärjestelmällä normaalissa huonetilassa tehtyä mittausta Dayton Audio IMM-6 -mikrofonin ja AudioTool-sovelluksen mittaukseen.
OmniMic antaa luonnollisesti tarkemman ja ennen kaikkea erottelevamman mittaustuloksen, mutta ero iMM-6/AudioTool-yhdistelmään oli käyttötarkoituksen huomioiden yllättävän pieni.


YHTEENVETO

Edullinen ja helppo tapa kaiuttimien sekä kuuntelutilan akustiikan mittauksiin

Toistovasteen mittauksen avulla voi etsiä kaiuttimille parempaa sijoitusta. Pienikin muutos kaiuttimien sijoituksessa ja suuntaamisessa voi muuttaa toistoa paljonkin. Mittauksesta on apua myös vahvistimen mahdollisen huonekorjaimen tai taajuuskorjaimen säätämisessä.
Toistovasteen mittaus on myös mielenkiintoista. Se kertoo, millä taajuuksilla tietyt instrumentit toimivat, kuinka alas bassot ulottuvat ja mitä eri äänenvoimakkuudet tarkoittavat käytännössä.

Lisää tietoa mittamikrofonista ja sovelluksesta löytyy nettijatkoartikkelista.


Dayton Audio iMM-6
Hinta: 32 €
Maahantuoja: Audelec Oy
Lisätietoja: www.audelec.fi, www.daytonaudio.com
Tyyppi: 6 mm kondensaattorimikrofoni
Suuntakuvio: Pallo
Taajuuskaista: 18 Hz – 20 kHz
Impedanssi: 200 ohmia
Maksimi SPL: 127 dB
Liitin: 3,5 mm jakki
Muuta: Mikrofonikohtainen kalibrointitiedosto, 3,5 mm -ulostulo monitorointiin.