Vertailussa neljä eri painotuksin toteutettua viritinvahvistinta, joita yhdistää kanavien lukumäärä ja dekoodauskyvyt.

Testissä: Onkyo TX-NR676 / Pioneer VSX-932 / Sony STR-DN1080 / Yamaha RX-V683

Teksti: Magnus Fredholms / Kuvat: Hemmabio
Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-lehdessä 9–10/2017 ilmestyneestä vertailusta.


Tuoreimmat surround-ääniformaatit Dolby Atmos ja dts:x ovat hyvä kannustin kodin viritinvahvistinyksikön vaihtoon. Houkutusta lisää laitteiden hdmi 2.0 -ominaisuudet, jotka ovat välttämättömiä ultra hd -tason kuvantoistossa.
Tämän vertailun laitteet edustavat Atmos-viritinvahvistimen yksinkertaisinta laitaa ja toimivat varsin moitteettomasti, jos niiden rajoituksista on perillä.


Vain pakolliset kanavat

Seitsemällä vahvistetulla kanavalla saadaan aikaan yksinkertainen 5.1.2-mallinen Atmos-järjestelmä, jolloin esimerkiksi laajemmat 7.1.2- tai 5.1.4-toteutukset jäävät haaveeksi. Periaatteessa kuitenkin perinteisen 7.1-surroundjärjestelmän luominen onnistuu ilman Atmos-ominaisuuksia.

Matalatasoisia linjalähtöjä löytyy vain subwoofereille. Tekniseltä kantilta kahden subwooferlähdön toteutus on hiukan ontuva, sillä kyseessä on paralleelikytkentä, joka ei mahdollista erillisten subbareiden säätämistä yksitellen. Näin ollen kahden lisäbasson kytkentä järjestelmään vaatii vähintäänkin vaihesäätöjen tekemistä suoraan subbareista itsestään.

Kytkentämahdollisuuksia

Nykyään yleisin kuvaa ja ääntä kuljettava liitäntästandardi on hdmi. Onkyo nousee esiin nelikosta seitsemällä liitännällään, kun taas Pioneer jää pitämään hännänhuippua neljällä. Yamaha jää näiden väliin kuudella hdmi-liitännällään, joista tosin vain kolmesta löytyy hdcp2.2. Sony taas on kuin Onkyo, mutta ilman etupaneelin liitäntää.
Analogisten liitäntöjen puolella Onkyo on jälleen kärjessä ja Sony toisena, joskin jälkimmäisestä puuttuu vinyylisoitinliitäntä. Digitaalisia liitäntöjä eniten tarjoaa Yamaha kahdella optisella ja kahdella koaksiaalisella tulollaan. Suoraan usb-tikulta musiikin saa soimaan kaikissa paitsi Onkyossa.
Jokaisesta viritinvahvistimesta löytyy myös langaton ja langallinen verkkoyhteys sekä 2,4:n että 5 gigahertsin taajuudella. Lisäksi kaikki ottavat musiikkia vastaan myös bluetoothin kautta.
Lähtöpuolella Sony ja Onkyo tarjoavat kumpainenkin kaksi hdmi-ulostuloa, joita voi käyttää omana hdmi-zonenaan. Yamaha ja Sony osaavat vastaanottamisen lisäksi myös lähettää bluetooth-signaalia esimerkiksi langattomiin kuulokkeisiin.
Mainitsemisen arvoista on myös Yamaha kyky määritellä kaiutinasetukset materiaalista riippuen, jolloin 5.1-asetelmaan voi kytkeä samanaikaisesti yhden zone 2 -kaiutinparin sekä kattoon asennettavan Atmos-kaiutinparin, jotka aktivoituvat surround-tilan perusteella.

Verkkotoisto ja monihuoneominaisuudet

Kaikki vertailun laitteet pelaavat moitteettomasti verkkoyhteyden kautta, ja Yamahassa on lisäksi wifi direct, joka mahdollistaa kytkennän laitteiden välillä ilman erillistä langatonta verkkoa. Kaikilla viritinvahvistimilla voi siis kuunnella sekä perinteistä että nettiradiota ja soittaa musiikkia verkon suoratoistopalveluista. Kaikista paitsi Sonysta löytyy myös Tidal-tuki.
Laitteiden monihuonetekniikoissa on eroavaisuuksia. Siinä missä Yamahan MusicCast ja Sonyn Music Center (entinen SongPal) ovat valmistajiensa omia järjestelmiä, Onkyo ja Pioneer luottavat FireConnectiin ja DTS PlayFi:hin, joista kumpainenkin on enemmän tai vähemmän avoimia standardeja ja toimivat myös muiden valmistajien laitteiden kanssa. Emme tässä vertailussa paneutuneet sen syvemmälle monihuoneominaisuuksien eroavaisuuksiin, mutta rohkaisemme lämpimästi jokaista hankintaa harkitsevaa testaamaan eri näkemyksiä. Monihuonejärjestelmä on kuitenkin konsepti, josta kannattaa pitää, kun sitä käyttää.

Automaattinen asennus

Vertailumme laitteet osaavat kalibroida äänen etäisyyden, voimakkuuden ja taajuuskorjauksen, mutta kaikissa tapauksissa kaiutinasetelma täytyy määritellä etukäteen. Onkyon ja Pioneerin järjestelmät näyttävät varsin samankaltaisilta ja eroavat toisistaan lähinnä graafisesti. Vaikka Pioneer tarjoaa hienon 9-alueisen taajuuskorjauksen per kanava, se muistuttaa suuresti aiemmin nähtyä MCACC-järjestelmää.
Automaattinen kalibrointi käy kaikkien laitteiden kohdalla kuten pitääkin, vaikka järjestelmien välillä ei vaikutakaan olevan suuria eroavaisuuksia. Sony suoriutuu kalibrointiprosessista nopeimmin muttei missään tapauksessa muita huonommin.


Paljon yhteistä eri painopisteillä

Parhaimman kuuloinen laite vertailussamme oli tällä kertaa Yamahan RX-V683, mutta kokonaisuutena Onkyo vei voiton muuten tiukassa kamppailussa. Pioneer on joukon edullisin, ja siinä on paras manuaalinen taajuuskorjain, kun taas Sony on kaiken kaikkiaan varsin hyvä laite mutta aavistuksen hintava ominaisuuksiinsa nähden. Jos etsit monihuoneominaisuuksia, henkilökohtaiset preferenssit määrittävät voittajan, sillä yleisellä tasolla kvartetti pystyy paljoon.

Vaikka vertailumme malleilla pääsee jo pitkälle, kannattaa muistaa, että markkinoilla on luonnollisesti myös hintavampia viritinvahvistimia paremmalla äänellä, laajemmilla ominaisuuksilla ja ennen kaikkea kehittyneemmillä Atmos-ominaisuuksilla.

Tekniset tiedot ja ominaisuudet

Merkki & malliOnkyo TX-NR676EPioneer VSX-932Sony STR-DN1080Yamaha RX-V683
Hinta*499479850679
Lisätiedotwww.eu.onkyo.comwww.pioneer-audiovisual.eu/fiwww.sony.fiwww.yamaha.fi
www.loudgroup.fi
Tulot
HDMI6+1465+1
Digitaalinen1 koaks. & 2. opt.1 koaks. & 1 opt.1 koaks. & 1 opt.2 koaks. & 2 opt.
USBEiKylläKylläKyllä
EthernetKylläKylläKylläKyllä
WifiKylläKylläKylläKyllä
Analoginen6243
LevysoitinKylläKylläEiKyllä
MonikanavaEiEiEiEi
USB-DACEiEiEiEi
Bluetooth sisään/ulosKyllä/EiKyllä/EiKyllä/KylläKyllä/Kyllä
Internet-radioKylläKylläKylläKyllä
AirPlayKylläKylläKylläKyllä
DLNAKylläKylläKylläKyllä
SpotifyKylläKylläKylläKyllä
TidalKylläKylläEiKyllä
Wifi directEiEiEiKyllä
Lähdöt
HDMI2121
Subwoofer-lähdöt2222
Tulot/lähdöt edestä3,5 mm tulo / 6,35 mm kuulokelähtö3,5 mm tulo / 6,35 mm kuulokelähtö6,35 mm kuulokelähtö3,5 mm tulo / 6,35 mm kuulokelähtö
MonihuoneFireConnect/PlayFiFireConnect/PlayFiSony Music Center (SongPal)MusicCast
HDCP2.2KylläKylläKylläHDMI 1–3 in, HDMI out
OhjainsovellusKylläKylläEiKyllä
VideoskaalausKylläKylläKylläKyllä
HDMI-läpivienti standby-tilassaKylläKylläKylläKyllä
Dolby AtmosKylläKylläKylläKyllä
DTS:XKylläKylläKylläKyllä
Auro 3DEiEiEiEi
ISF cccEiEiEiEi
Automaattinen kalibrointiKylläKylläKylläKyllä
Mitat (l x k x s)436 x 173 x 360 mm435 x 171 x 305 mm432 x 157 x 320 mm435 x 171 x 340 mm
Paino10 kg8,7 kg9,8 kg10,3 kg
*Hinta voi vaihdella jälleenmyyjittäin.

TUOTEKOHTAISET ARVIOT:


Onkyo TX-NR676
Liitäntöjä joka lähtöön


Onkyo TX-NR676 ei kuulosta oikeastaan lainkaan siltä, mihin olemme tottuneet valmistajan yksinkertaisimpien laitteiden kohdalla. Jotain onkin tapahtunut, ja lopputulos on hyvin samankaltainen Pioneerin VSX-932-mallin kanssa.
Onkyossa tuntuu olevan himpun verran enemmän tehoa, ja automaattisen kalibroinnin jälkeen ääni on aavistuksen pyöreämpi, hiukan lämmin. Muuten äänimaailmaa ja toiston täsmällisyyttä on lähes mahdoton erottaa Pioneerin 932:sta.
Tämä ei ole millään tapaa huono juttu, mutta samankaltaisuus on jälleen yksi selkeä osoitus siitä, että molempien taustalla on yksi ja sama yritys.

+ Eniten liitäntämahdollisuuksia
+ Kaksi hdmi-lähtöä
+ Ei moitittavaa hintaluokka huomioiden!

Kaukosäädin on moderni ja helppokäyttöinen. Pisteet siitä, että äänenvoimakkuuden säätö on mukavasti erillään muista näppäimistä.

Vertailun runsaimmat liitännät tarjoaa Onkyo. Vaikka tuloja ja lähtöjä on muita enemmän, takapaneeli on silti varsin ymmärrettävä.


Pioneer VSX-932
Testin edullisin hyvällä eq:lla

Pioneer on varsin läheistä sukua vertailumme Onkyolle, mutta pienet eroavaisuudet muodostuvat toiston aavistuksen avoimemmasta luonteesta, tanakammasta bassopäästä sekä terhakammasta diskantista. Tästä huolimatta laitteet ovat kuin samasta puusta veistettyjä.
VSX-932 tarjoaa vähemmän liitäntämahdollisuuksia, joten se sopii käyttäjälle, jolle riittää vain muutama hdmi-kytkentä. Vastavuoroisesti viritinvahvistimen loistava 9-alueinen taajuuskorjain mahdollistaa toiston säätämisen tarkasti omaa makua vastaavaksi, ja kolme suosikkiasetusta voi tallettaa laitteen muistiin.

+ MCACC ja taajuuskorjain
– Vähän liitäntämahdollisuuksia

Näyttääkö tutulta? Kaukosäädin on identtinen Onkyon kanssa – ja aivan yhtä hyvä!

Pienempi hinta, vähemmän liitäntöjä.


Sony STR-DN1080

Isoa ja miellyttävää ääntä

Askel Onkyosta ja Pioneerista Sonyn pariin on tuntuva. Nyt tarjolla on laajempaa äänimaailmaa mutta toisaalta myös toiston hajanaisuutta etenkin Atmos-materiaalilla. Äänen kannalta ei sinänsä ole mukisemista musiikista riippumatta: toisto on tasapainoista ja voimallista. Kuuntelupanelistiemme luonnehdinnoissa korostuvat sanat tyyneys ja miellyttävyys. Myös leffaääni on varsin miellyttävää.

+ Ääni
– Hinta

Kaukosäädin ei ratkaisevasti eroa muista paitsi äänenvoimakkuuden yläpuolelle sijoitettujen toistonäppäimien osalta. Hyvin toimivat nekin.

Asiallinen ja yksinkertainen takapaneeli. Mainittakoon tosin, ettei Sony ainoana vertailun laitteista tarjoa levysoitinliitäntää.


Yamaha RX-V683
Ääni ensin

Kun laitoimme Deadpoolin pyörimään, välitön vaikutelma oli, että nyt kuunnellaan hyvää vahvistinta. Yksikään vertailun muista osallistujista ei onnistunut esittämään äänen yksityiskohtia niin täsmällisesti kuin Yamaha, vaikka äänikenttä ja sen tarkkuus olivatkin samoissa suhteissa Onkyon ja Pioneerin kanssa.

Sonyn tavoin Yamaha on helppo ja rauhallinen kuunneltava, vaikka kyseessä on melko yksinkertainen vahvistin. Kokonaisuutena Yamaha RX-V683 on vertailun parhaimman kuuloinen laite. Harmi, että sen kaikissa hdmi-liitännöissä ei ole hdcp2.2:ta.

+ Ääni
– Vain kolme hdmi-liitäntää hdcp2.2-tuella

Yamahan kaukosäätimessä on eniten näppäimiä ja säätömahdollisuuksia, mutta käyttö keskittyy kuitenkin suurimmilta osin keskiosaan. Äänenvoimakkuuden ja ohjelman säätönäppäimet vain tahtoivat mennä hiukan sekaisin.

Takapaneelissa ei huomautettavaa – paitsi se, että vahvistin osaa automaattisesti valita jommankumman lisäkaiutinparin riippuen materiaalista, mikä on hieno ominaisuus!