Japanilaisen kuulokespesialistin 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistu kuuloke–vahvistin-yhdistelmä on omalaatuinen mutta äänenlaadultaan loistokas kokonaisuus. Ilahduttavaa on sekin, ettei valmistaja ole lyönyt rajoitettuihin anniversary-malleihinsa highend-luokan hintalappua, vaan paketin hinta on vielä keskisarjassa.

SISÄLTÖYHTEISTYÖ:
Teksti & kuvat: Heikki Kivelä – AVPlus Media Oy
Yhteistyössä: Audelec Oy


Staxin kuulokkeet ovat jo vuosikymmenien ajan olleet pidettyjä sekä hifiharrastajien että musiikin ammattilaisten keskuudessa. Yritys perustettiin vuonna 1938, ja se on valmistanut kuulokkeiden ohella myöskin erilaisia vahvistimia, äänivarsia, cd-soittimia, da-muuntimia, äänirasioita ja kaiuttimia. Parhaiten japanilaisvalmistaja tunnetaan kuitenkin elektrostaattisella periaatteella toimivista kuulokkeistaan, joita Stax itse on kutsunut 1960-luvulta lähtien earspeakereiksi eli korvakaiuttimiksi – eikä aivan syyttä.
Eräs keskeisimmistä periaatteista Staxin kuulokkeissa on kaiutinkuuntelun simulointi. Tämä taas on saavutettavissa rakenteellisilla ja teknisillä ratkaisuilla, jotka Staxin kohdalla tarkoittavat avointa rakennetta ja elektrostaattisen elementin käyttöä. Siinä missä valtaosa kuulokkeista toimii dynaamisella periaatteella sisältäen perinteisen kuuloke-elementin, elektrostaattisissa kuulokkeissa on suurella tasajännitteellä varattu erittäin ohut kalvo, joka on sijoitettu kahden ääntä läpäisevän elektrodin väliin. Elektrodeihin puolestaan johdetaan muuntajavahvistimen kautta äänisignaali, joka aiheuttaa muutoksia sähköstaattisessa kentässä. Tämä saa varatun kalvon liikkumaan ja tuottamaan ääntä – valmistajan mukaan jopa kaksi kertaa dynaamista verrokkiaan tehokkaammin.
Staxin tyylinen elektrostaattiperiaatteen hyödyntäminen nostaa ymmärrettävästi kuulokkeiden hintaa verrattuna tavanomaisimpiin malleihin ja tuo mukanaan tiettyjä ehtoja niiden käytölle. Juhlavuosipaketin 2 300 euron hintalappu onkin kuulokekentällä jo tuntuva sijoitus mutta kaukana highend-luokan useiden tuhansien eurojen tasosta. Ja pakettiin siis kuuluu sekä kuulokkeet että niitä ohjaava vahvistin, joka sinänsä Staxin kohdalla on välttämätönkin lisävaruste, sillä korvakaiuttimien kaapeli on erikoisvalmisteinen, rinnakkaisrakenteinen kuusijohteinen ja matalakapasiteettinen ofc-lattakaapeli, jonka liitin sopii vain valmistajan omiin vahvistimiin. Perinteiseen 3,5:n tai 6,3 millimetrin liitäntään kuulokkeita ei siis voi kytkeä. Toisaalta yhteen sovitetun vahvistimen käyttö tuo mukanaan myös hyviä puolia, joista keskeisin lienee se, että kuulokkeet ja vahvistin toimivat saumattomasti yhteen.

Koruttomasti kaunis

Stax SR-L300 Limited on juhlavuoden virallinen kuulokemalli, jota valmistetaan vain 800 kappaletta ja jonka hinta erikseen ostettuna on 850 euroa. Kuulokkeissa on elektrostaattinen ovaalinmuotoinen push-pull-elementti open-air-tyyppisessä avoimessa kotelossa sekä 2,5-metrinen kaapeli. Osa käytetyistä tekniikoista polveutuu valmistajan hintavammista kuulokkeista, ja mukana on muun muassa SR-L700-mallin kuuloke-elementit.

Stax SR-L300:n suunnittelussa ja toteutuksessa on hyödynnetty valmistajan laajaa kokemusta sekä napattu tekniikkaa myös kalliimmista malleista. Kuulokkeiden kookas elektrostaattinen elementti pilkottaa mustan suojaritilän takaa.

Ulkoisesti SR-L300 Limited istuu valmistajan koruttoman kauniiseen suunnittelukonseptiin, jossa äänenlaatu on prioriteettilistan kärjessä. Karun ulkonäön ja kookkaiden kuulokekuppien ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä kuulokkeiden käyttömukavuus on ällistyttävän hyvä. Ne istuvat paikalleen pienen säädön jälkeen juuri oikealla tavalla, ja keinonahkaiset pehmusteet tuntuvat päässä varsin miellyttäviltä. Kuulokkeet kannattaa tosin asetella paikoilleen huolella, sillä elementtien sijainti suhteessa korvakäytäviin vaikuttaa jossain määrin äänen profiiliin.

SR-L300 voi vaikuttaa isolta kuulokkeelta, mutta käyttömukavuudessa ei ole moitteen sijaa. Se istuu paikalleen jämäkästi mutta miellyttävästi, mutta toteutuksensa puolesta kuuloke ei ole liikkuvan ihmisen valinta.

SR-L300 Limited ei ole kuuloke, jonka kanssa lähdetään lenkkipolulle, ruuhkabussiin tai oikeastaan edes avokonttoriin, sillä ulkoisten äänten vuoto sisään on huomattavaa. Kuulokkeiden rakenne ja toteutus toimivat oikeastaan vain rauhallisemmassa ympäristössä. Stax ei kuitenkaan ole unohtanut mobiilikäyttäjiä tyystin, sillä korvakaiuttimien käyttö ilman verkkovirtaan kytkettyä vahvistinta onnistuu valmistajan tuoreella SRM-D10-kuulokevahvistin–da-muuntimella.

Kuulokkeiden tukeva johto on kuitenkin himpun raskas ja hankala luikertelija, mutta mikrofonisuutta siinä ei juurikaan ole. Se ei siis johda tarpeetonta ääntä kuulokekuppeihin. Kuulokkeet myös sijoittuvat paikalleen asetettuna sen verran ylös, että pään kääntely eri suuntiin ei haittaa. Istuvuus onkin kaiken kaikkiaan erittäin hyvä, myös silmälasien kanssa.

Kotioloissa SR-L300 Limited tarjoaakin todella mielenkiintoisen kurkistuksen musiikin sisään. Toistoprofiili on hämmästyttävän voimakas koko kaistalta, eikä tarpeettomia värittymiä erotu. Bassot ovat täsmälliset, isot ja pyöreät mutteivät sorru liikaan muhkeuteen. Diskantissa taas on resoluutiota ja tarkkuutta ilman vähäisintäkään rasittavuutta. Täysin neutraaliksi toistoa ei kuitenkaan voi sanoa, mutta vähäiset painotukset on toteutettu maltillisesti, kuuntelijan mukavuutta vaalien. Kuuntelukokemus onkin mitä nautinnollisin. Tähän voi osaltaan vaikuttaa alemman keskialueen hiuksenhieno vaimennus, mikä erottuu lähinnä todella ruuhkaista ja tukkoon tuotettua musiikkia kuunnellessa. Ei kuitenkaan millään tapaa moitittava ominaisuus, päinvastoin.

Yksinkertaisuus edellä

SRM-353XBK Limited puolestaan on juhlavuosipaketin vahvistinedustaja. Sekin noudattelee Staxin aiemmista malleista tuttua muotokieltä. Ominaisuuksiltaan transistorimallinen SRM-353XBK on käytännössä identtinen aiemman SRM-353X-mallin kanssa, joskin kotelon väri on juhlavuosimallissa musta ja hinta satasen suurempi, 1 450 euroa.

Stax SRM-353XBK on valmistajan muotokieltä ja liitinpolitiikkaa mukaileva kuulokevahvistin yksinkertaisilla liitännöillä ja säädöillä.

Liitäntäpuolella SRM-353XBK tarjoaa vain rca-lähdön esimerkiksi esivahvistimelle sekä tulot xlr- ja rca-liittimin. Etupaneelista taas löytyy kaksi Stax-kuulokkeiden kanssa yhteensopivaa lähtöä, kaksikerroksinen äänenvoimakkuudensäädin oikealle ja vasemmalle kanavalle sekä virtakytkin. Ei siis digitaaliottoja, bluetoothia tai ylimääräisiä säätimiä, mitkä ehkä joissain käyttöyhteyksissä voisivat olla tarpeen.

Ei digiottoja, bluetoothia tai ylimääräisiä säätöjä: SRM-353XBK on kuulokevahvistin yksinkertaisimmasta päästä. Tehoa siinä kuitenkin piisaa takuulla riittävästi.

Vahvistin toimii rajallisuudestaan huolimatta saumattomasti yhteen SR-L300-kuulokkeiden kanssa. Tehoa ja vääntöä riittää siinä määrin, että valmistaja huomauttaa käyttöohjeessakin tarkkailemaan äänenvoimakkuutta. Ääni on kokonaisuudessaan niin särötön ja puhdas, että musiikin temmatessa mukaansa volyymiä voi tulla annosteltua liiaksikin – mikä taas sinänsä on tarpeetonta, sillä toisto kokonaisuudessaan on äärimmäisen tasapainoista ja miellyttävää myös maltillisemmilla äänenvoimakkuuksilla.

Stax SRM-353XBK ja SR-L300 ovat saumattomasti yhteen soiva, yksinkertainen ja tehokas kuuloke–vahvistin-yhdistelmä.


YHTEENVETO

Harvinaista herkkua

Jos etsii kuulokekuuntelulta jotain erityistä, olkoonkin se äänen resoluutiota, kuuntelun miellyttävyyttä tai vaikkapa muista poikkeavaa designia, Stax ei petä tälläkään kertaa. Erityisesti SR-L300 on hieno osoitus kokemuksen valjastamisesta käytäntöön ja hintavampien mallien teknologioiden soveltamisesta edullisemman laidan kuulokkeisiin. Eikä SRM-353XBK:stakaan moitittavaa löydy, kunhan lähestyy sitä puhtaasti kuulokevahvistimena ilman moderneja erityisominaisuuksia.

Tällä paketilla kelpaa juhlia valmistajan 80-vuotista taivalta – jos vain ennättää niiden onnekkaiden joukkoon, jotka tämän rajoitetusti valmistettavan yhdistelmän ehtivät hankkia.

Hyvää

+ Äänenlaatu kokonaisvaltaisesti
+ Erittäin miellyttävä käyttötuntuma
+ Rutkasti tehoa ja tarkkuutta
+ Työn jälki ja laatu

Huonoa

– Ulkonäkö ja rakenne varauksin
– Vahvistimen yksinkertaisuus
– 6-johteinen liitäntä molemmissa

INFO

Stax SR-L300 Limited
Hinta: 850 €
Edustaja: Audelec Oy
Lisätietoja: www.audelec.fi & stax.co.jp

Tekniset tiedot ja ominaisuudet

Tyyppi: Elektrostaattinen ovaalinmuotoinen push-pull-äänielementti, open-air tyyppinen avoin kotelo
Taajuusvaste: 7 – 41 000 Hz
Sähköstaattinen kapasitanssi: 110 pF (mukaan lukien kaapeli)
lmpedanssi: 145 kOhm / 10 kHz (mukaan lukien kiinnitetty kaapeli, 10 kHz)
Herkkyys: 101 dB / 100 V rms / 1 kHz
Käyttöjännite: 580 V DC
Korvatyyny: Keinonahka
Kaapeli: Erikoisvalmisteinen rinnakkaisrakenteinen 6-johteinen, 2,5 m matalakapasiteettinen OFC-lattakaapeli, jossa oikean ja vasemman kanavan merkinnät
Paino: 486 g (kaapelin kanssa), 360 g (ilman kaapelia)

Stax SRM-353XBK Limited
Hinta: 1 450 €
Edustaja: Audelec Oy
Lisätietoja: www.audelec.fi & stax.co.jp

Tekniset tiedot ja ominaisuudet

Tyyppi: Transistori-kuulokevahvistin
Taajuusvaste: DC – 90 kHz (yksillä SR-L-sarjan kuulokkeilla)
Nimellinen tulotaso: 100 mV (100 V lähtötasolla)
Vahvistus: 60 dB
Harmoninen särö: >0,01 % (100 V rms / 1 kHz)
Tuloimpedanssi: 50 kOhm (RCA) / 50 kOhm x 2 (XLR)
Tuloliitännät: RCA tai XLR (vaihtoehtoisesti)
Lähtöliitännät: RCA
Suurin lähtöjännite: 400 V rms / 1 kHz
Standardi käyttöjännite: DC 580 V
Virrankulutus: 30 W
Optimaalinen käyttölämpötila / ilmankosteus: 0–35°C / > 90%
Mitat (L x K x S): 150 x 100 x 360 mm
Paino: 3 kg