Hdmi Licensing Admistratorin eli Hdmi LA:n toimitusjohtaja Rob Tobias on kertonut hdmi 2.1:n ja 8k-televisioiden arvioidusta aikataulusta lehdistölle New Yorkissa. Asiasta uutisoi Sound & Vision.

Hdmi 2.1:n ensimmäiset ominaisuudet kuten e-arc ovat jo tulleet saataville joissain televisioissa, av-vastaanottimissa ja soundbareissa ohjelmistopäivityksenä, sillä viimeiset määrittelyt e-arcin sertifikaattitestausta varten saatiin valmiiksi elokuussa. Toistaiseksi päivityksiä on tullut Denonilta, Integralta, Marantzilta, Onkyolta ja Pioneerilta, tulevaisuudessa myös ainakin Yamahalta, Boselta ja Bluesoundilta.

Sen sijaan natiivia 8k-tukea ja muita suurta kaistanleveyttä vaativia videoformaatteja joudutaan odottamaan vuoden 2019 loppupuolelle tai vuoteen 2020, sillä niiltä osin testaukset ovat vielä kesken.

Tuloillaan oleva e-arc parantaa ennestään käytössä ollutta arc-teknologiaa nostamalla audiokaistan leveyttä yhdestä megatavusta sekunnissa 38 megatavuun sekunnissa. Niinpä sen kautta on mahdollista välittää entistä suuremmalla näytteenottotaajuudella ja bittisyvyydellä tallennettua ääntä, kuten 24-bittistä ja 192 kilohertsistä pcm-äänisignaalia kahdeksankanavaisena ja myös Dolby TrueHD- ja DTS HD Master Audio -ääntä, Dolby Atmosta ja DTS:X:ää.

Myös videopuolella uusi hdmi 2.1 tuo lisää potkua versioon 2.0 verrattuna sekä resoluutioihin että virkistystaajuuksiin. 4k-kuvaa se tukee 120 ruudun sekuntinopeudella ja 12 bitin syvyydellä, 8k-kuvaa 60 ruudun sekuntitahdilla ja 10k-kuvaa enimmillään 120 ruudun sekuntitahdilla. Samalla on tulossa tuki dynaamiselle hdr:lle.

Pelaajia on huomioitu muuttuvan virkistystaajuuden (vrr) sekä latenssin vähentämiseen tähtäävien qft- ja allm-ominasuuksien osalta. Esimerkiksi Microsoft on ottanut näitä ominaisuuksia jo käyttöön Xbox Oneissaan ja Samsung osassa televisioistaan, vaikka ne eivät olekaan vielä hdmi 2.1 -sertifioituja.

www.hdmi.org