Miksi pöytäradion ominaisuuksien pitäisi rajoittua vain radion kuunteluun? Como Audio Sololla ei tarvitse.

Teksti: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Valmistaja & Teppo Hirvikunnas

Como Audio on jälleen yksi uusi merkki designiin panostavien, retrotyyppisten pöytäradioiden markkinoilla. Markkinoilla, jotka oikeastaan loi monen tuntema merkki Tivoli Audio jo 2000-luvun alussa. Merkin menestyksen siivittämänä markkinoille on tullut tämän jälkeen kymmeniä Tivolin kaltaisia radioita, voisi ehkä jopa sanoa, että tietyllä tavalla kopiota.

Tällaisista pöytäradioista teimme jokin aika sitten laajan vertailun AVPlus-lehteen 2/19, ja löydät jutun myös täältä.

Tivolilla ja Como Audiolla on itse asiassa paljon yhteistä. Tivoli Audion nimittäin perustivat aikoinaan Tom DeVesto ja Henry Kloss. Tom DeVesto löytyy myös Como Audion takaa. Hän on nimittäin merkin perustaja ja suunnittelija.

Como Audion mallistoon kuuluu neljä erilaista pöytäradiota: Solo-monoradio (alkaen 399 euroa), Duetto-stereoradio (alkaen 449 euroa), akkukäyttöinen Amico-monoradio (alkaen 499 euroa) ja Musica-cd/stereoradioyhdistelmä (alkaen 699 euroa). Lisäksi monomalleista saa tehtyä stereoyhdistelmän erikseen hankittavilla tyyliin sopivilla lisäkaiuttimilla (alkaen 139–149 euroa).

Otimme testiin Como Audio Solon, joka on kooltaan riittävän pieni niin keittiöön, makuuhuoneeseen kuin ehkä kylpyhuoneeseenkin. Juuri sen kokoinen kuin pöytäradion mielestämme kuuluukin olla.
Solo maksaa pähkinäpuisena 399 euroa tai pianolakka- tai hikkori-puuviimeistelyllä 449 euroa, mikä on kyllä sangen paljon pöytäradiosta. Tosin vastaavilla ominaisuuksilla varustettu Tivolikin maksaa jo alkaen 350 euroa.


Moniin tarpeisiin

Ominaisuuksia Como Audio Solosta löytyykin. Siksi pelkästä pöytäradiosta puhuminen saattaa antaa väärän kuvan ja hintakin saa enemmän ymmärrystä. Solo kun sisältää perinteisen fm/rds-radion lisäksi kaikki nykyajan langattomat wifi-verkkotoistomahdollisuudet sekä bluetoothin. Ominaisuuksiin kuuluu internet-radio, Spotify Connect -suoratoisto, toisto kodin muista verkkoon liitetyistä medialaitteista ja vaikka verkkokovalevyltä.
Laitteessa on lisäksi kello kahdella herätysajalla makuuhuonekäyttöä ajatellen. Se onkin parhaimmillaan niin sanottuna kelloradiona.


Liitäntöjä moneen lähtöön

Laitteen liitännät käsittävät kaksi analogista 3,5-millimetristä, yhden optisen sisääntulon esimerkiksi televisiolle, kiinteätasoisen linjalähdön, stereofonisen 3,5-millimetrisen kuulokelähdön sekä usb-portin, johon voi liittää vaikka muistitikun tai kovalevyn. Myös kännykän lataus onnistuu, joskin latausvirta on vain yksi ampeeri.

Laitteen liitännät käsittävät kaksi analogista ja yhden optisen sisääntulon, linjalähdön, stereofonisen kuulokelähdön ja usb-portin, johon voi liittää vaikka muistitikun tai kovalevyn. Myös kännykän lataus onnistuu, joskin latausvirta on vain yksi ampeeri. Mukana seuraa jopa lyhyt välijohto. Laitteessa on kiinteä teleskooppiantenni, mutta ei erillistä antenniliitäntää.


Analogisten sisääntulojen kohdalla puhutaan jostain kumman syystä HiRes-tuloista, vieläpä peräti 24 bitin ja 192 kilohertsin lisämääritteellä. Asiaa tuntemattomille tiedoksi, että HiRes ja tuo lukupari liittyy vain digitaaliseen signaaliin, ei analogiseen.


Myös monihuone

Como Audion laitteet mahdollistava myös kokonaisen monihuonejärjestelmän muodostamisen. Laitteet siis keskustelevat toistensa kanssa verkkoyhteyden ylitse, ja sama musiikki saadaan tarvittaessa soimaan samaan aikaan kaikissa laitteissa. Katso täältä aiheeseen liittyvä video.

Liitännät ovat kokonaisuudessaan siis varsin kattavat.


Käyttöönotto

Digiajan ja verkkoon liittyvien laitteiden käyttöönotto saattaa olla joskus todella hankalaa ja ärsyttävää. Asetuksia on siellä täällä, ja mikään ei koskaan toimi niin kuin pitäisi. Ja jos toimii, niin ei enää huomenna.

Como Audio näyttää panostaneen tässä etenkin opastukseen ja ohjeisiin siinä kuitenkaan ihan täydellisesti onnistumatta. Valmistajan verkkosivuilta löytyy useita How To -videoita, jotka opastava muun muassa käyttöönoton vaihe vaiheelta. Tosin vain englanniksi, mutta liikkuva kuva kyllä kertoo paljon.

“55-sivuisen pääkäyttöohjeen läpikäynti on enemmän kuin suositeltavaa.”

Laitteen mukana on suomenkieliset ohjeet, mutta yksityiskohtaisemmat ohjeet löytyvät vain netistä ja ainakin testin tekohetkellä vielä pelkästään englanniksi. Miksi ohjeet pitää pilkkoa moneen osaan?
Kun ominaisuuksia ja toimintoja on paljon, käyttökytkimiä vähän ja käyttölogiikastakin erilainen käsitys, niin käyttö ei voi koskaan olla kovin suoraviivaista ja helppoa, ainakaan heti. Käyttöä vain pitää opetella. Tuon vain netistä löytyvän 55-sivuisen pääkäyttöohjeen läpikäynti on enemmän kuin suositeltavaa.


Sovelluksella tai ilman

Monia tällaisia verkkotoistolla varustettuja laitteita ohjataan pääsääntöisesti älypuhelimeen tai tablettilaitteeseen asennettavalla valmistajan omalla ohjainsovelluksella. Laitetta voi jopa olla hyvin vaikea tai lähes mahdotonta käyttää ilman sovellusta ja älylaitetta.

Etupaneelia hallitsee selkeä 2,8 tuuman värinäyttö. Laitetta pystyy käyttämään myös näytön alapuolella olevilla alumiinisilla pyörösäätimillä. Laitteen mukana toimitetaan säätimien päälle asetettavat kumiset jatkonupit, jotka tosiaan tekevät säätimet hieman pidemmiksi ja paksummiksi sekä tuntumaltaan myös paremmiksi.


Como Audion suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että laitteen kaikki tärkeimmät toiminnot ovat käytettävissä myös ilman sovellusta. Varustukseen kuuluu myös asiallinen erillinen kauko-ohjain.

Mukana tuleva kauko-ohjain on laadukkaan tuntuinen, ja sen avulla laitetta on helppo käyttää. Käyttölogiikka vaatii vain joiltain osin hieman totuttelua.


Mutta kas ollakaan, laitetta oli itse asiassa helpompi käyttää sittenkin sovelluksella. Tämä siksi, koska useita toimintoja ei vain millään voi saada käyttöön samalla tavalla laitteen etupaneelista tai kaukosäätimestä. Tai olisi itse asiassa voitu saada, jos laitteen näyttö olisi suurempi ja toteutukseltaan kosketusnäyttö (lukuun ottamatta alalaidan pyörösäätimiä) ja erityisesti kaukosäätimen käyttölogiikkaan olisi kiinnitetty enemmän huomiota. Esimerkiksi Spotify Connect -tilassa sävynsäätöihin ei pääse käsiksi kuin sovelluksesta, ei siis laitteesta eikä kaukosäätimestä.

“Kokonaisuutena laitteen käyttö on kuitenkin pienen opiskelun jälkeen pienin varauksin ihan mukavaa.”

Kokonaisuutena laitteen käyttö on kuitenkin pienen opiskelun jälkeen pienin varauksin ihan mukavaa. Etenkin huomioiden kaikki runsaat toiminnot. Erityismaininnan ansaitsee mahdollisuus tallentaa pikavalintoihin normaalien fm-radiokanavien lisäksi myös internet-radiokanavia, Spotify-soittolistoja, verkkokovalevy tai mikä tahansa muu sisääntulo tai ohjelmalähde. Mutta miksei pikavalinnat ole vaihdettavissa kaukosäätimestä?


Como Audio Control -sovellus (iOS ja Android) on esimerkillisen selkeä ja toimiva. Toisin kuin monia muita vastaavia sovelluksia tätä käyttää ihan mielellään. Esimerkiksi radion viritys on helppoa, ja sovellus näyttää jopa viritysasteikon sekä soivan kanavan rds-tiedot. Sama koskee myös nettiradiota ja muita toimintoja. Ainoa huomauttamisen aihe liittyi Spotifyn virittämiseen ensimmäisellä kerralla soittokuntoon, ja myös verkkotoistossa ilmeni ajoittain pientä viivettä toimintojen suorittamisessa. Erityismaininnan puolestaan ansaitsee mahdollisuus tallentaa pikavalintoihin normaalien fm-radiokanavien lisäksi myös internet-radiokanavia, Spotify-soittolistoja, verkkokovalevy tai mikä tahansa muu sisääntulo tai ohjelmalähde.


Panostusta ääneen

Como Audio on panostanut myös hyvään äänenlaatuun, tai ainakin lähtökohdat sille ovat pääpiirteittäin kunnossa: Tukeva refleksiviritteinen aito puukotelo, kaiuttimissa aito kaksitierakenne 19 millimetrin kalottidiskantilla ja 75 millimetrin basso–keskiäänellä, äänen digitaalinen prosessointi, erilliset basso- ja diskanttisäädöt sekä tehokas 2 x 30 watin d-luokan vahvistin. Ja kyllä, kyseessä on stereovahvistin, mutta aitoon stereosysteemiin tarvitaan Como Audio Ambient lisäkaiutinyksikkö.

Soloon voidaan kytkeä erikseen hankittava Como Audio Ambient -lisäkaiutin (139 euroa), jolloin saadaan aikaan aito stereojärjestelmä. Tämä laajentaa systeemin äänimaailman aivan uusiin mittoihin.


Äänenlaatu on luokassaan ihan hyvä, mutta periaatteessa sen olisi pitänyt olla tällä hinnalla ja etenkin näillä spekseillä parempi. Bassotoistoon olisi esimerkiksi kaivannut enemmän botnea. Laitteen edessä tyypillisesti oleva pöytätaso aiheuttaa bassoon kuminaa, joka peittää alleen keskialuetta, ja hieman vaimea diskantin yleistaso tekee äänen kokonaisuudessaan tummaksi ja hieman tunkkaiseksi. Tätä ei saa korjattua täysin edes sävynsäädöillä, joiden vaikutusalue ei oikein istu korjaustarpeeseen. Parhaimmillaan ääni on sävynsäätöjen TV-Sound-esiasetuksella. Eri ohjelmalähteille olisi toivonut myös yksilöllisiä sävynsäätöjä. Perussoundi on kuitenkin rasittamaton ja selkä.

FM-radion osalta Como Audio Solo havaittiin sangen epäherkäksi. Laitteen omalla teleskooppiantennilla Helsingissä kerrostalon sisällä kaikki kanavat kuuluivat mutteivät kaikki aivan häiriöttä. Jos vastaanotto-olosuhteet ovat vaativammat, niin ulkoinen antenni olisi tarpeen, mutta sille ei ole liitäntää.


Hintansa väärti?

Como Audio Solo on itse asiassa paljon enemmän kaikkea muuta kuin pelkkä pöytäradio. Se on erittäin monipuolinen verkkosoitin. Se voisi periaatteessa toimia tässä tehtävässä kodin stereolaitteistoon liitettynä. Mutta toki verkkosoittimia saa erikseenkin. Yksinään, tai edes lisäkaiuttimen kanssa, Solo ei täytä kunnon äänentoistolaitteiston tunnusmerkkejä. Äänenlaatukaan ei tähän riitä. Se on siis tässä mielessä pöytäradio eikä muuksi muutu.

Mutta miksei yöpöydälläkin voisi olla tyylikästä kelloradiota, josta voi kuunnella radion lisäksi nettiradiota, Spotifyta tai vaikka verkkokovalevylle ripattuja cd-levyjä. Niin ja se lataa siinä samalla älypuhelimen ja kuulokkeetkin siihen saa kiinni. Sen sijaan television äänentoiston parantajaksi tai muuksi vastaavaksi siitä ei mielestämme ehkä ole, joten kaikki runsaat sisääntulot jäävät tässä mielessä hieman turhiksi.


Huippumoderni kelloradio

Como Audio Solo on paljon enemmän kuin pelkkä pöytäradio mutta silti vain pöytäradio. Kuitenkin sellaisenaan se on yksi monipuolisimmista ja samalla omassa tyylilajissaan todella hieno ja viimeistelty tuote. Radion lisäksi se on herätyskello, bluetooth-kaiutin, nettiradio, Spotify Connect- ja dlna-verkkosoitin sekä usb-laturi. Sitä on pienen opiskelun jälkeen helppo ja mukava käyttää, ja laitteen ohjainsovellus on paikoin jopa esimerkillinen. Äänenlaadultaan on parempiakin radioita, mutta ei näillä ominaisuuksilla.

+ Ominaisuudet ja monipuolisuus
+ Laatuvaikutelma
+ Sovellus
+ Liitännät
– Epäherkkä radio
– Käyttö vaatii perehtymistä


Como Audio Solo
Laitetyyppi: Pöytäradio/verkkokaiutin
Hinta: 399 €
Edustaja/maahantuoja: AH-Hifisystems Oy
Lisätietoja: Tuotesivu

Radio: FM/RDS (stereo)
Pikavalinnat: 6 kpl (käytettävissä kaikki ohjelmalähteet)
Vahvistin: 2 x 30 W RMS
Kaiuttimet: 2-tie, 19 mm kalottidiskantti, 75 mm basso-keskiääni
Verkkoyhteys: WiFi, 802.11a/b/g/n & 2.4/5GHz
Bluetooth: aptX 4.1, NFC-paritus
Verkko-ominaisuudet: Internet-radio, Spotify Connect, DLNA, UPnP, monihuonejärjestemä
Liitännät: 2 x linjasisääntulo (3,5 mm), optinen (digitaalinen, Toslink) sisääntulo (3,5 mm), linjalähtö (3,5 mm), kuulokelähtö (3,5 mm, stereo), USB (mediatoisto ja lataus, 5V/1A)
Muuta: Kelloradio (2 herätysaikaa, uniajastin), 2,8-tuuman värinäyttö, basso-/diskanttisäädöt, valittava näytön himmennys, kauko-ohjain, Como Control -ohjainsovellus (Android ja iOS), lisäkaiuttimella stereofoninen toisto, 2,5 m virtajohto, pyörösäätimien kumiset jatkopalat.
Mitat (l x k x s): 240 x 132 x 130 mm
Paino: 1,9 kg


KORJAUS 14.5.2019 klo 20.35: Tekstissä väitettiin, että radion kanavahausta ja muistipaikkojen asettamista ei kerrota suomenkielisissä käyttöohjeissa mitään.
Tämä oli väärä tieto. Ohjeissa on tieto kanavien tallentamisesta pikavalintoihin.