Testasimme AVPlus-lehdessä 7/2019 (nro.190) Sonus faber Electa Amator III -kaiuttimet.
Niin upeat kuin ne ovatkin, niin huomio ei voinut olla kiinnittymättä niiden pikkuveljiin, Sonus faber Minima Amator II -kaiuttimiin. Kun Minima Amator II:set maksavat vielä reilusti alle puolet Electa Amator III:sta, ja jos ne ovat lähellekään samaa luokkaa kuin isoveljensä, niin…

No tästä piti ottaa selvää ja niin teimme ekskursion Hifihuoneelle, Sonus faberin maahantuojan luo Tampereelle.

Teksti ja kuuntelu: Teppo Hirvikunnas


Hifihuoneen omistaja Ari Niemi on ollut Sonus Faberin maahantuoja jo vuosia.

Makuasioista voidaan kiistellä, mutta allekirjoittaneen mielestä Sonus faber Minima Amator II:set ovat Electa Amatoreihin verrattuna tyylikkäämmät. Kompaktimpi koko sopii muotokieleen hyvin ja Minimassa ei ole Electan, mielipiteitä ehkä jyrkästikin jakavaa ja skandinaaviseen makuun ehkä vähemmän hyvin sopivaa marmorista pohjalevyä.
Teknisesti kaiuttimissa on toki eroja, joskaan ei niin suuria kuin voisi hinnan perusteella päätellä, mutta keskitymme nyt kuitenkin enemmän ääneen kuin yksityiskohtiin.

Kuuntelu

Kuuntelusetti piti sisällään Denon DCD-2500NE -cd-soittimen, Yamaha C-5000 -esivahvistimen ja M-5000 -päätevahvistimen. Ja mainittakoon vielä Kimber 8TC -kaiutinkaapelit.

Ensimmäinen havainto oli kaiuttimen kirkkaus ja selkeys, ja nimenomaan positiivisessa mielessä. Yläbassot soivat mielestäni hieman korostuneesti, ja käänsin bassoja Yamahan etusesta 3 desibeliä alaspäin. Tämä ei itse asiassa vaikuttanut alimpiin bassoihin niin paljon kuin olisi luullut, mutta toi alempaan keskialueen toistoon ilmavuutta.

MInima Amamor II on toistoltaan tarkka ja se kaiuttimet kuulostavat kokoaan valtavasti suuremmilta. Äänikuva ja myös dynamiikka ovat kaiuttimien kokoa paljon suurempia.

Vaikka ääni oli kallellaan kirkkauteen ja jopa pieneen liioitteluun, sen toistoon ei väsy. Päinvastoin kaiutin houkutteli jatkamaan kuuntelua ja kokeilemaan aina vain uusia levyjä. Tätä voisi kutsua todellakin aidoksi kuunteluiloksi. Tarkkuudella on toki varjopuolensa, vai pitäisikö sanoa sittenkin etunsa, koska kaupallisesti tuotetut nykyäänitteet eivät Minina Amatoreille maistuneet. No eivät ne maistu oikeastaan muillekaan kuin satasen bluetooth-kaiuttimille. Minimat tarvitsevat myös ympärilleen tilaa. Ihan seinän viereen en lähtisi niitä sijoittamaan. Ja tarvinneeko tätä erikseen todeta, mutta mitkään bassohirmut Minimat eivät ole, ja enemmän bassoa haluavat tarvitsevat lisäksi subbarin.


"Kokoaan valtavasti suurempi ääni, kaunis ja uskomattoman hienosti käsin viimeistelty kaiutin."

Kaikkiaan Sonus faber Minima Amarot II:set herättivät sekä aidon ihailun, mutta myös ihmettelyn: Kokoaan valtavasti suurempi ääni, kaunis ja uskomattoman hienosti käsin viimeistelty kaiutin, mutta omalla tavallaan myös olemuksensa vanki. Niin ja tietenkin myös hinta. Minima Amatorit ovat eittämättä huippuluokan hifi-kaiuttimet ihmiselle, joka arvostaa ennen kaikkea ääntä ja musiikkia. Samaan aikaan ne ovat design- ja ehkä jopa lifestyle-tuote, mutta silti jotain, joka tuottaa iloa ja luotu kestämään aikaa, jopa sukupolvien yli.Sonus Faber Minima Amator II
Hinta: 4290 € /pari
Maahantuoja/edustaja: Hifihuone Oy
Lisätietoja: www.hifihuone.fi
www.sonusfaber.com
Rakenne: 2-tie bassorefleksi
Diskantti: 28 mm pehmytkalotti
Basso/keskiääni: 150 mm paperikartio
Jakotaajuus: 2500 Hz
Nimellisimpedanssi: 4 ohmia
Herkkyys: 87 dB (2.83 V/1 M)
Toistoalue: 50 Hz - 35.000 Hz
Suositeltava vahvistin: 35 - 150 W
Mitat (L x K x S): 325 x 200 x 275 mm
Paino: 7,1 kg / kpl

Tiedot valmistajan ja maahantuojan ilmoittamat


PS. Moni AVPlus-lehden ja verkkosivuston lukija ihmettelee näiden niin sanottujen highend-hifilaitteiden hintaa. Mitä järkeä on maksaa esimerkiksi tällaisista kaiuttimista yli 4000 euroa tai jostain vahvistimesta saman verran? Ja itse asiassa 4000 euroa saattaa olla vielä pieni raha. Tällaiset tuotteet ovat paljon enemmän kuin vain kaiuttimet tai vahvistin, aivan kuten kallis kello, tai auto on omistajalleen myös jotain muuta kuin “vain” käyttöesine. Niiden arvo on myös jotain muuta. Ne ovat yksilöllisiä, kauniita, ajattomia, kestäviä ja kertovat myös jotain omistajastaan, myös heille itselleen. Minä en ihmettele koskaan hintaa, itse ostaisin, jos olisi varaa, ja joskus vaikkei edes olisi.