Joskus voi käydä niin, että vaikka kuinka olisi tarkkana, niin on tullut vahingossa poistaneeksi tietokoneelta tärkeän tiedoston josta ei ollutkaan varmuuskopiota. Erilaisia apuohjelmia tiedostojen etsimiseen ja palauttamiseen on ollut saatavilla aiemminkin, mutta usein niissä pelkkä tiedoston etsintäominaisuus on ollut ilmainen ja tiedoston palauttaminen onkin sitten maksullista.

Microsoft on julkaissut Windows storessa Windows File Recovery -ohjelman, jonka avulla kadonneiden tiedostojen palautus onnistuu kokonaisuudessaan – ja vieläpä ilmaiseksi.

Tämän sovelluksen avulla voit yrittää palauttaa kadonneet tiedostot, jotka on poistettu paikallisesta tallennuslaitteesta, mukaan lukien sisäiset asemat, ulkoiset asemat ja USB-laitteet ja joita ei voi palauttaa roskakorista. Pilvitallennustilan ja verkkotiedostojen jakamisen palautusta ei Windows File Recovery -ohjelma tue.

Jos haluat lisätä tiedoston palautusmahdollisuuksia, vähennä tai vältä tietokoneen käyttöä ennen palautusohjelman käyttöä. Windows-tiedostojärjestelmässä poistetun tiedoston käyttämä tila on merkitty vapaaksi tilaksi, mikä tarkoittaa, että tiedostotiedot voivat edelleen olla olemassa ja ne pystytään palauttamaan. Mutta mikä tahansa tietokoneesi käyttö voi luoda tiedostoja, jotka voivat korvata tämän vapaan tilan milloin tahansa.

Lisätietoa tiedostonpalautusohjelmasta löytyy Microsoftin omilta ohjesivuilta