IFI-Audion uusi Zen-sarja tarjoaa IFIn mukaan ennennäkemätöntä laatua ja suorituskykyä kohtuuhintaan. Tätä on helppo uskoa, jos katsoaa vaikka vain 169 euron hintaista IFI Zen Phono -levysoitin-esivahvistinta.

Ja kyseessä on lähes budjettiluokan laite, ainakin jos sitä vertaa IFIn muuhun mallistoon. Ja edullinen se on verrattuna myös yleiseen hintatasoon, vaikka toki markkinoilla on paljon muita saman hintaluokan ja tätä edullisiampikin vaihtoehtoja. Mutta harvoja, jos ainuttakaan, näillä spekseillä.


Zen Phonossa on balansoitu, symmetrinen kaksoismonorakenne ja audiopiireistä eristetty virtalähde. Komponentit ovat luokassaan laadukkaita ja toteutus kerrassaan kaunista katsottavaa.
“Kauneus” jatkuu myös kotelossa, joka on yhtenäinen alumiiniblokki. Etulevykin on jyrsitty yhtenäisestä alumiinipalasta ja jopa sen painikkeet ovat metallia.
Sama linja jatkuu laitteen takana, jossa tukevat kullatut RCA-liittimet ja maadoitusruuvi sekä balansoitu (4,4 mm) plugi-lähtö ja äänirasian MM/MC- ja MC-rasian vahvistuksen/sisääntuloimpedanssin valintakytkin.

Saattaa kuulostaa hehkutukselta, mutta oikeasti IFI Zen Phono on todellakin hintaansa paljon-paljon laadukkaamman oloinen laite.

Ainoa särö tähän kuvaan tulee laitteen mukana toimitettavasta kevyen-kevyestä viiden voltin (5V/500mA) virtalähteestä, mutta sellaisia ne kaikki nykyään ovat ja sinänsä siinä ei ole mitään huomautettavaa. Muutoin toteutuksesta ei löydy kuin kehuttavaa.


IFI ilmoittaa aina tuotteilleen kiitettävän laajat tekniset tiedot. Niin Zen Phonollekin. Mutta jostain syystä MM-rasialle tärkeää sisääntulokapasitanssin arvoa ei ole ilmoitettu. AVPlus-lehden äänirasiavertailussa tekemiemme mittausta perusteella se on noin 100 pf. MC-rasioille on valittavana kolme eri vahvistusta ja sisääntuloimpedanssia (joiden arvoja ei kuitenkaan jostain syystä mainita käyttöohjeessa?) No nettisivuilta ne joka tapauksessa löytyvät: 47 ja 1,4 kilo-ohmia sekä 110 ohmia. Muista arvoista mainittakoon jopa 94 dB(A) häiriöetäisyys ja 6,5 voltin ulostulotaso.

Zen Phonossa on myös kytkettävä subsonics-suodatin. Se merkitys saattaa olla monelle vieras. Subsonic tarkoittaa ylipäästösuodatinta, jonka tarkoitus on leikata kuuloalueen alapuoliset taajuudet pois. Tämä vähentää mm. rasia/varsi-resonanssin vahvistintehoa kuluttavaa vaikutusta ja estää äänen kiertoilmiötä.Zen Phonossa subsonic-suodatuksen sanotaan toimivan ilman vaikutusta bassotoistoon ja vaihekäyttäytymiseen.


IFI Zen Phono
Hinta: 169 €
Maahantuoja/edustaja: Agentur TurPex Oy
Mitat (l x s x k): 158 x 117 x 35 mm
Paino: 515 g
Varusteet: 5V virtalähde, RCA-kaapeli (50 cm)
Lisätietoja: ifi-audio.com


IFI:n esittelyvideo: