Viime aikoina on tullut leikittyä paljon erilaisilla älykotilaitteilla. Vaikka ääniohjausta en oikein ymmärrä vieläkään, eli en ole oppinut juttelemaan laitteilleni, niin kodin laitteiden muu älykkyys ja automatisointi on alkanut vaikuttaa entistä järkevämmältä.

Teksti: Jiri Koivuniemi

Pienestä on hyvä aloittaa, ja älypistorasia on erinomainen aloitus älykodin rakentamisessa. Se on helppo ottaa käyttöön, ja sen avulla mikä tahansa perinteinen sähkölaite saa lisää älykkyyttä ja turvallisuutta. Harva tulee ajatelleeksi, että älypistorasia lisää myös sähkölaitteiden turvallisuutta. Älypistorasiat osaavat useimmiten vikatilanteissa katkaista virran sähkölaitteista automaattisesti.

Älypistorasiassa on usein myös oma virtakytkin, jolloin sähkö on helppo katkaista. Lisäksi merkkivalo osoittaa, onko laitteissa virta päällä vai ei.

Turvallisuuden voi viedä vielä pidemmällekin. Jos älykodin laitteita ohjataan älykotikeskittimellä, niin kosteusanturin ja älypistorasian yhdistelmällä voi varmistua, ettei vuotava vesijohto tai viallinen pesukone aiheuta lisää vahinkoa. Sähköt katkeavat älypistorasiaan liitetyistä laitteista automaattisesti, kun anturi havaitsee vettä väärässä paikassa.

Turvatoiminnoista huolimatta älyominaisuudet ovat monelle se varsinainen syy älypistorasian hankintaan. Monen perinteisen sähkölaitteen käyttö monipuolistuu älypistorasiaan liitettynä. Pöytälamput, tuulettimet, ilmankostuttimet, lämmityslaitteet, kahvinkeittimet ja monet muut sähkölaitteet saa toimimaan ajastetusti, etäohjauksella tai muuten hallitusti älypistorasian avulla.

Yksittäistä älypistorasiaa voi ohjata nappia painamalla, puhelinsovelluksella tai puhekomennoin. Pistorasiasta riippuen puheohjaus toimii yleensä Google Assistant-, Amazon Alexa- tai Apple Siri -virtuaaliavustajien avulla.

Yksittäisen älypistorasian ohjaus pelkällä puhelinsovelluksella on minusta aiemmin tuntunut teennäiseltä älykkyydeltä ja propellihattujen viritykseltä. Kun joukkoon lisätään kodin langaton lähiverkko ja siihen liitetään erillinen laitteita ohjaava älykotikeskitin, käytännön järkeä alkaakin syntyä yllättävän paljon.

Älykotikeskitin on nimensä mukaisesti eri älylaitteiden keskus. Sen avulla yksittäisistä laitteista saakin aikaan kokonaisvaltaisen älykodin. Kokonaisuutta voi hallita itse, tai sille voi määrittää automaattisia toimintoja.

Älykotikeskittimen avulla esimerkiksi älypistorasiaan liitetyn tavallisen valaisimen voi määritellä kytkeytymään automaattisesti päälle, jos liikkeentunnistin havaitsee huoneessa liikettä. Lämpöanturin avulla älypistorasiaan liitetyn tuulettimen tai lämpöpatterin voi määritellä käynnistyvän automaattisesti, kun tietty lämpötilaraja ylittyy tai alittuu. Ilmankosteutta mittaava anturi voi puolestaan käynnistää älypistorasiaan liitetyn ilmankostuttimen. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä, miten tavallisesta sähkölaitteesta voi tehdä älypistorasialla älylaitteen uutta laitetta hankkimatta.

Älypistoke voi vähentää myös virrankulutusta. Moni sähkölaite kuluttaa nykyään sähköä myös ollessaan näennäisesti pois päältä. Älypistoke voi katkaista kokonaan sähkönsyötön tällaisille laitteille vaikkapa ajastettuna tiettyyn aikaan.

Runsaan parin kympin älypistorasia on edullinen tapa aloittaa älykodin rakentaminen. Parin sadan euron kokonaisuudella voikin sitten jo oikeasti kehuskella naapureille elävänsä älykodissa.

Kolumni on julkaistu AVPlus-lehdessä 6/2020 (nro. 199)