Suomalainen Valco on lanseerannut nyt uuden version langattomasta vastamelukuulokkeestaan. Nyt se soi paljon paremmin. Kiitos AVPlus-lehden?

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas

Testasimme vain alle vuosi sitten uuden suomalaisen kuulokemerkin “sensaatiomaiset” langattomat vastamelukuulokkeet. Ne osoittautuivat ääneltään sangen huonoiksi, ainakin hifikriteerein arvioituna. Annoimme kuulokkeista palautetta myös kuulokkeiden valmistuttajalle tuotekehitykseen.

Nyt Valco toi myyntiin kuulokkeista uuden version, jossa on huomioitu saatu palaute. Ei varmaankaan vain meiltä, mutta hatunnoston arvoista, että palautetta on kuunneltu näinkin nopealla aikataululla.

Kuulokkeiden perusrakenne on sinänsä ennallaan ja varusteluun kuuluu edelleen tukeva kuljetus-/säilytyskotelo, usb-latausjohto (usb-c), kuulokejohto johdolliseen kuunteluun, lentokonesovitin ja suomenkielinen, selkeä, huumorilla höystetty käyttöohje. Ulkoisesti uutta on kokonaisuudessaan modernimpi muotoilu, väritys ja laadukkaammat materiaalit. Kuulokkeet ovat edelleen myös mukavat päässä.

Myös sisäisesti on paljon uutta: Uusi bluetooth-antenni, uudet hf-mikrofonit ja äänen kannalta dsp-piirin ääniprofiilin hienosäätö. Tästä on ollut vastuussa Valcon ääniguru Jasse ”Jazmanaut” Kesti. Kestillä on hengästyttävän pitkä ansioluettelo musiikkialalla aina säveltämisestä äänittämiseen ja tuottamiseen. Hän sääti soundia niin kauan, että omien sanojensa mukaan “alkoi itkeä onnesta”.

Ääni on selkeä ja erotteleva, eikä edellisen mallin älyttömästä bassokorostuksesta ja kuminasta ole tietoakaan. Kestin mukaan “Soundi on nyt yksi tarkimmista verrattuna mihin tahansa.” No jaa, hyvä se kyllä on, sitä ei käy kiistäminen, mutta että tarkimmat... 

Uudet Valcot soivat kuitenkin oikein hyvin, selkeästi ja miellyttävästi. Bassot soivat tasapainoisesti, ja toisto ulottuu alas. Soundi on sata kertaa parempi kuin vanhoissa.  Ääni muuttuu jonkin verran riippuen siitä, onko vastamelu päällä vai ei. Sen ei kuitenkaan tarvitsisi olla näin. Selvästi ääni on säädetty vastamelutoiminnon oheen.

Vastamelu toimii kohtalaisesti. Melu vaimenee mutta painottuen mataliin taajuuksiin. Parempiakin on kuultu, tosin kalliimpia. Vastamelu toimii myös erikseen, jos kuulokkeet eivät ole päällä. Tämä on hyvä, mutta toiminto pitää muistaa aina sammuttaa. Kuulokkeilla voi tarvittaessa kuunnella myös langallisena, mutta äänenlaatu huononee.

Handsfreen äänenlaatu on vastapuolelle erinomainen, mutta kuulokkeilla ääni kuulostaa vaimealta ja tunkkaiselta. Valcon akkukesto on hyvä, jopa erinomainen, mutta toki siihen vaikuttaa monet asiat.


Käyttöpainikkeet ovat selkeät. Latausliitin on mallia usb-c, ja kuulokkeita pystyy kuuntelemaan myös johdolla ilman virtaa. Vastamelutoiminnolle on oma kytkin, jolloin toimintoa voi käyttää ilman musiikin kuuntelua. Vaimennus saattaa myös jää helposti päälle ja se syö akun tyhjäksi.

Kuulokkeet ovat hintaluokassaan kaikkiaan laadukkaan oloiset. Korvatyynyt ovat irroitettavat. Kuuloke-elementtien edessä näkyy vastamelutekniikan mikrofonit.

Valcon markkinoinnissa huumorilla on (liian) iso rooli. Se luultavasti vetoaa ainakin nuoriin. Itse kuulokkeet eivät onneksi ole kuitenkaan mikään vitsi.

Valco VMK20: Pitkään ja laadukkaasti

Langattomien Valco VMK20 -vastamelukuulokeiden ääni on selkeä ja erotteleva. Myös bassot toistuvat hienosti. VMK20:t ovat hyvät kuulokkeet, ja kokonaisuutena ne ovat hintaluokkansa parhaiden joukossa. Ne soivat hyvin, ovat mukavat päässä, tarjoavat pitkän käyttöajan (varauksin), ja plussaa täytyy antaa myös varustelusta ja ohjeistuksesta. Ainoat moiteet tulevat keskikertaisesta vastameluntoiminnon tehosta ja huonosta hands free -äänenlaadusta kuulokkeiden päässä. Kokonaisuutena kuitenkin hienot kuulokkeet. Suosittelemme!

HYVÄÄ & HUONOA

Äänenlaatu luokassaan
Toiminta-aika
Varustelu
HF-äänenlaatu kuulokepäässä

Valco VMK20

Hinta 169 €
Maahantuoja/edustaja Valco Oy
Lisätietoja valco.fi

Kuuloke-elementit: 40 mm
Bluetooth 5.0 / aptX
Käyttöaika 20–40 t (*
Latausaika 2–3 t
Paino 258 g
Varusteet Säilytyslaukku (kova), USB-latauskaapeli, kuulokejohto (3,5-3,5 mm/1,4 m), lentokonesovitin, käyttöohje (Suomi)

*) käyttöaikaan vaikuttaa merkittävästi vastamelutoiminnon käyttö ja olosuhteet, kuunteluvoimakkuus ja bluetooth-yhteyden laatu


Juttu on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 1/2021 (nro.202).