Markkinoille putkahtaa aina silloin tällöin mielenkiintoisia ja hyvin uniikkejakin av-tuotteita, kuten vaikka tämä suomalainen Zone -bluetooth-kaiutin.

Kyseessä on kuopiolaisen Northern Pails Oy:n jo pari vuotta siten kehittämä ja joukkorahoituskampanjassakin ollut bluetooth-kaiutin, jonka sanottiin olevan luokassaan ensimmäinen kaiutin maailmassa joka kestää kuumaa, kylmää ja kosteutta. Varsinainen tuote saatiin markkinoille tämän vuoden alussa. Tuote on saanut Design From Finland -sertifikaatin, mikä tarkoittaa, että tuote on suunniteltu Suomessa, mutta ei ota kantaa tuotteen valmistusmaahan.

Muutenkin Zone-kaiutinta markkinoidaan lievästi sanottuna sangen vahvoilla argumenteilla:

"ZONE on paljon enemmän kuin langaton HiFi-kaiutin. Se on monikäyttöinen kannettava viihdekeskus, joka tuo musiikin kuunteluun uuden ulottuvuuden - TUNTEEN."

"ZONE Speaker on huipputasoinen HiFi-kaiutin sekä korkealaatuinen Suomessa suunniteltu design-tuote, joka on lajissaan maailman ensimmäinen."

"ZONE tuottaa koko huoneen täyttävän puhtaan äänimaailman."


Kaiuttimen 369 euron hintakin on tavallaan luottamusta herättävä.
Totuus on kuitenkin kaikkea muuta: Kaiuttimen äänenlaatu on hintaan nähden ja jopa yleisestikin ottaen todella huono.

Kyseessä on siis kooltaan suurehko bluetooth-kaiutin, jonka yläosaan on muotoiltu eräänlainen pienehkö saavi. Kaiuttimen korkeus on 28 cm halkaisijaltaan se on noin 27 cm (yläreunasta). Kaiutin vesitiivis (IPX4) ja sen luvataan kestävän hyvin niin kuumaa kuin kylmääkin. Käyttökohteina mainittakoon sauna ja myös juomacooleri. Kaiuttimen yläosassa olevan vesitilan tilavuus on nelisen litraa, joten kovin monia löylyjä siitä ei kyllä heitetä. Coolerina tilavuus riittänee paremmin. Kaiuttimessa on eri värejä sisältävä led-valaistus. Kaiuttimessa on sisäänrakennettu akku, joten saunaan ei onneksi tarvitse vetää jatkojohtoa.

Kaiuttimen rakenne on korkealuokkainen. Osat ovat laadukkaat ja kaiutin on koottu modulaarisesti ja huoltoystävällisesti. Työn laatu on kaikkiaan asiallista. Elektroniikka on yhdellä piirilevyllä, joka on suojattu

läpinäkyvällä muovikannella. Piirilevy sijaitsee harmaan läpikuul

tavan vesiosan alapuolella. Äänentoistosta huolehtii kaksi 50 mm laajakaistaelementtiä ja bassotaajuuksista halkaisijaltaan 76 mm "subwoofer". Vahvistintehoksi ilmoitetaan 2 x 5 + 1 x 15 wattia. Akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 2500 mAh, joka yhdessä 14,4 V käyttöjännitteen kanssa antaa jopa 10 tunnin käyttöajan.

Kaiuttimen liitännät sijaitsevat sen alaosassa kumiläpän takana, käsittäen virtatulon latausta varten (toimii toki myös jatkuvassa virrassa ja paketissa mukana virtalähde), 3,5 mm audiosisääntulon, 5 V USB-latausliitännän (siis vaikka matkapuhelimelle) ja päävirtakytkimen.

Kaiuttimen edessä on käyttökytkimet kaiuttimen yläosan led-valaistukselle, taajuuskorjaimen esiasetuksille, äänenvoimakkuudelle, musiikin taukotilalle ja puheluun vastaamiselle. Valaistukselle on valinnat: punainen/sininen/vihreä/vaihteleva/musiikin mukaan/pois. Kaiuttimen pohjassa on lisäksi erillinen valo, jolle valittavissa automaattinen kytkentä. Taajuuskorjaimelle on viisi erilaista vaihtoehtoa. Zone on myös helppo ottaa käyttöön ja mukana toimitetaan selkeät käyttöohjeet (suomi, ruotsi ja englanti).

Periaatteessa perusteet ovat siis kunnossa, mutta tämän hintaiselta kaiuttimelta ja etenkin mainoslauseiden perusteella odotusarvo äänenlaadulle oli sangen korkealla. Se oli kuitenkin pettymys. Ääni oli tunkkainen ja bassoa ei tule nimeksikään. Äänimaisema on suppea. 360-asteen äänestä ei ole tietoakaan ja taajuuskorjaimen esiasetusillakaan ei ääntä saa yhtään paremmaksi. Äänen suuri ongelma on nimenomaan korkeiden taajuuksien erittäin vaimea toisto, joka vielä korostuu kun kaiutin sijaitsee vaikkapa saunan lauteiden jalkatasolla. Bassojen puute liittyy erityisesti valittuun koteloratkaisuun (suljettu). Tämän tyyppisissä kaiuttimissa saadaan yllättävän tukeva bassotoisto ainoastaan käyttämällä passiivisäteilijää. Jostain kumman syystä tähän ratkaisuun ei oltu nyt päädytty, vaikka kaiuttimen suunnitelijakin kertoi tämän olevan suunnitteilla mahdollisesti tuleviin malleihin (miksi vasta sitten?).

Zone -bluetooth-kaiutin: Luokassaan ainutlaatuinen, mutta...

Zone -bluetooth-kaiutin on luokassaan ainutlaatuinen. Saunakiuluna se kestää melko hyvin niin kuumaa ja vesiroiskeita ja juomacoolerina myös kylmää. Siihen ne käyttökohteet sitten jäävätkin. Zone on myös hyvän näköinen (tosin makuasia tämäkin). Kaiuttimena Zone on huono. Sen äänenlaatu ei vastaa lainkaan tuotteen hintaa. Moni alle sadan euron IPX4-suojattu kaiutin soi paljon paremmin. Mutta ne eivät tietenkään toimi saunakiuluna eikä juomacoolerina. Jos soivan sellaisen haluaa, niin Zone on ainoa vaihtoehto. Ehkäpä oiva lahja (ja turhake) vaikka kiinalaiselle liikekumppanille.

HYVÄÄ & HUONOA

Luokassaan uniikki
Kestää eri olosuhteita
Huono äänenlaatu
Hinta

TEKNISET TIEDOT:

Bluetooth-versio: 5.0
IP-luokitus: IPX4
Vahvistinteho: 2 X 5 W + 1 X 15 W
Kaiuttimet: 2 x 52 mm +  1 x 76 mm
Toistoalue: 40 Hz – 20 kHz (-6 dB)
Akku: 2500 mAh (14,4 V)
Liitännät: 3,5 mm audio-in, USB-out (5V/1A)
Mitat (k x l): 237 x 230 mm
Paino: 2,1 kg
Muuta: Käyttöohjeet, virtalähde (18V), takuu 1 vuosi

Tiedot valmistajan ilmoittamat