Helsingin Sanomien kriitikot ovat valinneet tämän vuoden levysuosikkinsa. Ykköspaikan valtasi kirkkaasti näyttelijä-lauluntekijä Olivia Rodrigo debyyttialbumillaan Sour. Se oli neljän kriitikon valinta parhaaksi ulkomaiseksi levyksi. Kyseessä on myös kaupallinen menestys, sillä levy on noussut kärkipaikalle ympäri maailman. Suomessakin levy on yltänyt korkeimmillaan Suomen virallisen albumilistan kakkoseksi.

Olivia Rodrigo: Sour


Suomalaisista levyistä kriitikoiden suosikkeja olivat kulttisuosioon kivunneen Litku Klemetin syntikkapainotteinen diskolevy Kukkia muovipussissa ja The Scenes -yhtyeessä vaikuttaneen Sepikan debyytti En kestä kylmää lailla ahvenen, jota luonnehditaan spontaaniksi ja kotikutoiseksi mutta myös paikoin mahtipontiseksi rocklevyksi. Muita kotimaisia kevyen musiikin valintoja olivat Mallan Malla, joka sekin ammentaa retrohenkisistä diskovaikutteista, sekä rap-puolelta Melon kolmas levy Glitter, jonka kerrotaan jatkavan nousujohteista uraa.

Litku Klemetti: Kukkia muovipussissa


Klassisen puolen valinnoiksi nousi Helsingin kaupunginorkesterin tulisesti esittämä Béla Bartókin Konsertto orkesterille, kapellimestarina Susanna Mälkki. Muita klassisen musiikin valintoja ovat Magnus Lindbergin Aura, Marea, Related Rocks Radion sinfoniaorkesterin ja Hannu Linnun esittämänä.

Magnus Lindberg: Aura, Marea, Related Rocks


Kansanmusiikin puolelta valinta osui Eero Grundströmin, Emmi Kujanpään ja Jarkko Niemelän muodostaman Celenkan levyyn Villoi varsa, joka yhdistää kriitikko Heikki Romppasen mukaan karjalaiset, slaavilaiset ja balkanilaiset ainekset itsensä kuuloiseksi sekoitukseksi.

Celenka: Villoi varsa


Ulkomaisesta kevyestä musiikista on poimittu australialaisen punkrock-yhtyeen Amyl and the Sniffersin Comfort to Me, jota kuvataan intensiiviseksi ja loistavia biisejä sisältäväksi kokonaisuudeksi, Brittiläisen Elbow’n lempeä ja kaunis Flying Dream 1, ahkerasti levyjä tehtailevan Lana Del Rayn Chemtrails over the Country Club sekä Tori Amosin Ocean to Ocean, joka osoittaa että kolmenkymmenen vuoden urasta huolimatta sävelkynä on edelleen terässä.

Amyl and the Sniffers: Comfort to Me


Helsingin Sanomien levylistauksesta löytyy myös paljon muuta kiinnostavaa. Sen voi lukea kokonaisuudessaan ja perusteluineen täältä (vain tilaajille).