Katosta laskeutuva, kauko-ohjattava moottoroitu valkokangas on kätevä ja tyylikäs ratkaisu satunnaisemmalla käytöllä olevaan kotiteatteriin. Edullisimmillaan sellaisen saa 84-tuumaisena jopa alle 90 eurolla ja oikeasti jo ison, 120-tuumaisen alle 200 eurolla.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas

Hyvin harvalla on mahdollisuutta toteuttaa erillistä kotiteatteritilaa tai edes virittää olohuoneeseen kiinteää valkokangasta. Ratkaisu tähän on tietenkin huomaamattomasti katon rajaan asennettava, ylös rullattava valkokangas, joka vedetään esiin vain tarvittaessa. Vaikka hieman luokkahuonefiilishän siitä tulee, kun kankaan vetonaru roikkuu seinällä.

Jos haluaa tehdä homman tyylikkäämmin ja helppokäyttöisemmin, niin ratkaisu on moottoriohjattu valkokangas. Kangas laskeutuu ja nousee kätevästi kauko-ohjaimesta painamalla tai jopa suoraan vaikka av-vahvistimen ohjaamana.

Markkinoilla on monen hintaisia moottoroituja kankaita, joista kalleimmat maksavat jo pitkälle yli tuhat euroa koosta riippuen. Satunnaiseen käyttöön moinen investointi vielä projektorin kera saattaa olla liikaa. 

Onneksi markkinoilta löytyy edullisimpiakin vaihtoehtoja: esimerkiksi suomalaisen e-ville-verkkokaupan “no name”- moottoroidut valkokankaat maksavat alkaen vain 89 euroa (85 tuumaa) ja 100-tuumainen 125 euroa ja 120-tuumainenkin juuri alle 200 euroa. Kaikki koot ovat muuten samanlaisia. Kuvan kuvasuhde on 16:9, ja kankaan gain-arvoksi eli heijastussuhteeksi ilmoitetaan 1:1, eli kankaat ovat suhteellisen heijastavia.

Kuvaa 120 tuuman edestä

Meillä oli kokeiltavana 120-tuumainen jättikangas. Sen kuva-alan leveys on melkein 2,7 metriä, ja kotelollakin on pituutta lähes kolme metriä. Tällä saa aikaan jo ihan aidon leffateatteritunnelman.

Kankaiden työn laatu on yleisellä tasolla varsin hyvää. Kotelot ovat tukevia, ja niiden rakenne tuntuu luotettavalta. Kotelo kankaineen voidaan asentaa tai nostaa suoraan seinälle ruuveihin kotelon kiinnikkeistä tai vastaavasti ripustaa kattoon koukuilla.

Virtajohto lähtee kotelon vasemmasta laidasta. Johto tosin on turhan lyhyt, vain 2,2 metriä. Se ei oikein ulotu nyt katon rajasta suoraan lattialle tai edes riittävän lähelle sitä.

Kankaan ohjauspaneeli sijaitsee virtajohdon puolivälissä. Kankaan nostoa ja laskua voi ohjata myös langattomalla kauko-ohjaimella. Se toimii radiotaajuuksilla, joten vastaanottoyksikön voi asentaa halutessaan piiloonkin. Kankaan lasku- ja nostonopeus on arvokkaan hidas ja ääneltään hiljainen.

Mekanismi toimii luotettavan tuntuisesti, ja siinä on säädettävä rajakytkin, jolla kangas pysähtyy alastulossa aina haluttuun kohtaan. Kankaan maksimikorkeus on 180 senttimetriä ja kuva-alan korkeus 150 senttimetriä. Kankaassa on yläreunassa 30 senttimetriä korkea niin sanottu droppi, jolloin kangas saadaan laskettua riittävän alas hyvän katselukorkeuden saamiseksi.

Kankaan yläreunassa on hyvä olla riittävästi mustaa aluetta eli niin sanottua droppia, jolloin kangas voidaan laskea riittävän alas. Vain siten kuva saadaan sijoittumaan oikealle katselukorkeudelle. Tähän vaikuttaa tietenkin myös se, mille korkeudelle kankaan kotelo asennetaan. Yleensähän se halutaan asentaa kuitenkin mahdollisimman huomaamattomasti katon rajaan. Jos kuvan alareunan halutaan sijoittuvan esimerkiksi 60–80 senttimetrin korkeudelle lattiasta, niin 100-tuumaisen 16:9-kuvasuhteen kankaan yläreuna sijoittuu tällöin 180–200 senttimetrin korkeudelle. Jos huonekorkeus on 255 senttimetriä ja kankaan kotelon korkeus kahdeksan senttimetriä, pitäisi kankaassa olla ylimääräistä droppia 47–67 senttimetriä. Isommalla 120 tuuman kuvakoolla riittää noin 29 senttimetriä vähemmän, kun taas pykälää pienemmällä kuvakoolla (84 tuumaa) tarvittaisiin jo 20 senttimetriä enemmän, sillä muuten kuva jää liian ylös. Kuvan sijoittuminen on toki myös niin maku- kuin sisustuksellinenkin asia, ja se saattaa riippua videoprojektorinkin sijannista. Testatussa 120 tuuman mallissa oleva 30 senttimetrin droppi riittää siis juuri ja juuri. Pienemmissä malleissa droppia pitäisi olla reilusti enemmän, mutta niiden osalta tietoa ei ole ilmoitettu, joten sitä ei voida tässä kommentoida.

Asiallinen kuva

Valkokankaiksi kutsuttujen heijastuspintojen materiaali on usein pvc-muovia, johon heijastava osuus on maalattu valkoisella erikoismaalilla. Ja näin on tässäkin tapauksessa. Se heijastaa valoa hyvin, ja sen tarjoama katselukulma on laaja. Kuvan valoisuus säilyy tasaisena ja käyttökelpoisena jopa 70 astetta sivusta katsottaessa. Vaikka kangas on suhteellisen kiiltävän oloinen, niin siinä ei ollut havaittavissa niin sanottua hotspot-ilmiötä, jossa tykin valo heijastuisi kankaan pinnalla kirkkaampana alueena. Kuva projisoitui kankaalle tasaisesti, ja värit olivat kirkkaita.

Kuva näkyy kankaalta valovoimaisella tykillä kohtuullisen hyvin myös silloin, jos tilassa on jonkin verran taustavaloa. Toki kuva haalistuu, mutta ei niin paljon kuin voisi olettaa. Toki mitä enemmän taustavaloa tai hajavaloa itse huoneessa on, niin sitä haaleampi on mustan sävy ja kontrasti heikompi. Kokonaisuutena kuva oli kuitenkin yllättävän laadukas.

E-villen valkokankaan suurin vika on pinnan eräänlainen mutkittelu tai aaltoilu – tosin lievä sellainen – ja reunojen sisäänpäin kaartuminen. Tämä saattaa näkyä kuvassa joissain tapauksissa, ja etenkin reunojen käpristymä antaa kankaasta vähän halvan vaikutelma. Vaikka halpahan tämä kangas toki onkin. Tämä ei ole ainoastaan e-villen kankaan ominaisuus vaan enemmän tai vähemmän tyypillistä kaikille rullakankaille. Toki hinnan noustessa käpristymä ja kankaan aaltoilu yleensä pienenee merkittävästi. Saatavana on myös niin sanotuilla sivupingoittimilla varustettuja Tab Tensioned -moottorikankaita, joissa ilmiötä ei ole, mutta niissäkin ongelmat ratkotaan puhtaasti rahan voimalla.


E-villen 120-tuumainen moottoroitu valkokangas: Yllättävän hyvä!

E-villen 120-tuumainen moottorikangas on hintaisekseen laadukkaan oloinen. Se on helppo asentaa, joskin virtaliitännän ja -johdon osalta varauksin. Laiteen toiminta on hiljaista, ja sen kauko-ohjaus toimii hyvin. Ja mikä parasta, kangas tarjoaa hyvän kuvan laajalla katselualueella. Kuva on katselukelpoinen siinäkin tapauksessa, vaikka tilaa ei olisi täysin pimennetty.

Kankaassa on hieman aatoilua, ja sen reunat käpristyvät hieman sisäänpäin. Tämä ei kuitenkaan juuri näy kuvassa käytössä, mutta joitain tämä saattaa silti häiritä. Onneksi tarjolla on runsaasti kalliimpiakin vaihtoehtoja, joissa kyseistä ongelmaa ei ole.

Kaikkiaan tässä kankaassa on erinomainen hinta–laatusuhde. Se onkin oiva ratkaisu satunnaiseen leffakäyttöön ja tottakai tietyin kuvasuhteen varauksin myös vaikka firman presentaatioihin.

HYVÄÄ & HUONOA

Tukeva rakenne ja toiminta
Laaja katselualue
Hyvä hinta-laatusuhde
Lyhyehkö virtajohto
Reunojen kiertyminen

E-villen 120-tuumainen moottoroitu valkokangas
Hinta199 €
Maahantuoja/edustaja E-ville.com distribution Oy
Lisätietoa e-ville.com
Koko120 tuumaa
Kuvasuhde 16:9
Valkokankaan väriValkoinen
Vahvistus (Gain)1:1
Kuva-alan koko (l x k)2667 x 1 499 mm
Kankaan maksimikorkeus1 800 mm
Droppi (musta alue yläreunassa)270 mm
Kotelon koko (l x k x s) 2950 x 90 x 80 mm
Virtajohdon pituus220 cm
MuutaLangallinen ohjausyksikkö virtajohdon puolivälissä (virtajohdon sijainti kotelon vasemmassa laidassa), langaton kauko-ohjaus (radiotaajuus), säädettävä rajakytkin, seinä- tai kattokiinnitys (ripustuskoukut), asennus- ja käyttöohjeet (englanti), saatavana myös 84- ja 100-tuumaisena (89 € ja 125 €)
Tiedot valmistajan ilmoittamat

Juttu on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 8/2021 (nro.209).