Tuore kotimainen kaiutinvalmistaja Boijs Audio on vakuuttanut niin meidät kuin monet muutkin muutamalla julkaistulla mallillaan. Testasimme taannoin malliston pienimmän Half Threen aktiiviversion, joka on saatavana myös passiivisena satasta halvemmalla. Kumpi kannattaa valita?


Eipä pidetä ketään jännityksessä tämän kauemmin, vaan lyödään vastaus tiskiin suoriltaan:

Jos saman kaiuttimen kahdesta eri versiosta pitäisi valita, olisi kokonaishinnaltaan vain sata euroa kalliimpi aktiiviversio monessakin mielessä se parempi vaihtoehto. Mutta miksi ja millä perusteella? Se taas vaatii hiukan enemmän taustoitusta.


Kotimaista käsityötä tulostamalla

Kerrataanpa nopeasti perusasiat: hiljattain Haarajoella Uudellamaalla perustettu Boijs Audio kertoo itsestään verkkosivuillaan vain muutamalla painavalla virkkeellä. Merkin taustalla vaikuttaa tiimi, joka koostuu pitkän linjan harrastajista ja jonka erilaiset näkökulmat ovat puristaneet parhaita ideoita tiukkaan pakettiin. Boijs kertoo tuovansa markkinoille vain sellaisia tuotteita, joihin he ovat aidosti tyytyväisiä.

Toistaiseksi näitä tuotteita ovat mitä ilmeisimmin bassokeskiäänisen halkaisijan mukaan nimensä saaneet Eight-, Five- ja Three-jalustakaiuttimet. Lisäksi valikoimaan kuuluu Half Three, joka on käytännössä malliston pienin kaiutinpari. Se on saatavilla suoraan valmistajan verkkokaupasta sekä integroidulla vahvistinyksiköllä varustettuna eli aktiivisena että perinteisenä passiiviversiona. Hintaeroa näillä toteutuksilla on, kuten sanottua, vain sata euroa, eli aktiivinen Half Three maksaa 699 euroa, passiivinen 599 euroa.

Ulkoisesti ja osin sisäisesti ynnä teknillisesti tarkasteltuna molemmat Half Three -versiot ovat suhteellisen identtiset. Keskeisin ero on aktiiviversion toisen kaiuttimen takaa löytyvä liitinpaneeli kotelon sisällä sijaitsevine vahvistimineen.

Näin muuten kuvista ei välttämättä käy ihan selville se, kuinka pienet kaiuttimet Half Threet ovat. Korkeutta koteloilla on 20, leveyttä 11,5 ja syvyyttä 15 senttiä, mikä ei varsinkaan parin metrin päästä katsottuna ole juuri mitään. Massakaan ei kovin paksuja kaiutinjalustoja edellytä, sillä passiiviparille massaa on kertynyt vain piskuiset 1,5 kilogrammaa per kaiutin.

Toimintaperiaatteeltaan Half Three on kaksitiekaiutin valmistajan itse kehittämässä, 3d-tulostetussa bassorefleksikotelossa. Bassokeskiääninen ja eksoottinen rengassäteilijädiskantti tulevat molemmat Peerlessiltä ensiksi mainitun ollessa nimellishalkaisijaltaan noin 88 millimetriä ja teholliselta noin 60 millimetriä ja diskantin 25 millimetriä. Diskantin ympärille on koteloon muotoiltu laaja aallonsuuntain. Kotelon takana on pienenpieni refleksiaukko. Refleksiputki laajenee erittäin loivasti pitkältä matkalta kumpaankin suuntaan.

Todella monen värisenä saatavilla olevan kotelon viimeistely jakoi toimituksessa mielipiteitä. Siinä missä osan mielestä viimeistelemätön ja hiomaton toteutus ei kuuntelua haittaa, osa taas perustellusti oli sitä mieltä, että 3d-printtauksen työnjälki on aika karskia.

Myönnettävä se on, kotelot näyttävät aika karuilta, mutta on eri asia, haittaako se. Äänen kannalta ei tietenkään, mutta lookki ei tällaisena välttämättä kaikkia miellytä. Koteloissa olisi myös voinut olla pohjassa jonkinlaiset kumitassut eristeenä ja liukuesteenä, mutta sellaiset voi myös hoitaa omaan piikkiin myös vaikkapa paikallisesta askartelutarvikeliikkeestä.



Aktiivinen vai passiivinen? Ja miksi?

Vahvin peruste Boijs Half Threen passiiviversion hankinnalle on tilanne, missä talosta sattuu jo löytymään kattava, hyväksi havaittu ja toimiva integroitu vahvistin, ja sen rinnalta puuttuvat vain kaiuttimet. Ja voihan joku lähteä siitäkin, että hommaa erittäin kompaktin ja nykyaikaisen pikkuvahvistimen, esimerkiksi tästä numerosta löytyvän Arylic B50:n, jolloin liitinpaletti laajenee hiukan aktiivi- Half Threen tarjontaa laajemmaksi.

Mutta. Vaikka meillä ei ollutkaan mahdollisuutta verrata ristiin aktiivista ja passiivista kaiutinversiota, koimme silti voimakasta yksimielisyyttä siitä, että ne kuulostavat eriltä. Tämä johtuu pitkälti siitä, että aktiivisen Half Threen vahvistimessa ja toteutuksessa yleisesti käytetään jonkinlaista dsp-teknologiaa, joka sovittaa vahvistimen toiminnan paremmin kaiuttimelle ja sen elementeille. Niin muistiinpanoista kuin keskusteluistammekin välittyi selkeä äänenlaadullinen puolto aktiiviversiolle. Se yksinkertaisesti soi paremmin ja tarjoaa vain satasen lisähinnalla käytännössä sellaisenaan valmiin äänentoistopaketin esimerkiksi suoratoistokuunteluun.

Ei passiiviversiossakaan sinänsä mitään erityistä vikaa ollut, mutta eri vahvistinkalustolla se ei vain soinut yhtä tasapainoisesti ja varsinkaan yhtä puhtaasti vähääkään kovemmalla äänenvoimakkuudella. Kerrostalokuunteluun (varsinkin ilta-aikaan) ääntä on tarjolla aivan tarpeeksi, mutta isomman pirtin olohuonetta passiiviset Half Threet eivät puhtaasti täytä – ainakaan ilman erillistä subwooferia.

Kokoonsa nähden passiivisen Half Threen ääni on kuitenkin varsin kohtuullista kuultavaa, etenkin läheltä kuunneltuna. Oikeasti pienet kaiuttimet voivat olla myös sisustuksellinen valinta, mutta tässäkin aktiiviversio ajaa edelle vain sen satasen lisäsatsauksella.

Suosittelemme tutustumaan tarvittaessa molempiin vaihtoehtoihin.

Toimii tämäkin, mutta...

Boijs Audion Half Three on oikeasti todella tervetullut lisä suomalaiselle kaiutinkentälle. Piskuisen kaiuttimen valtteina ovat miellyttävä ja tasapainoinen toisto sekä oikeasti poikkeuksellisen kompakti koko, eikä hintakaan ole mitenkään mahdoton kotimaisesta käsityöstä.
Silti täytyy sanoa, että tarjolla olevista kahdesta vaihtoehdosta aktiiviversio on ääneltään yksinkertaisesti paremmin säädetty ja hintaansa nähden monipuolisemmin käyttäjää palveleva kokonaisuus, kun taas passiiviversiota voi olla tarpeen säätää olemassa olevalla vahvistinkalustolla – eikä se välttämättä sittenkään soi niin lujaa kuin toivoisi. Half Three ei siis varsinkaan passiiviversiona ole bassohirmun tai luukuttajan valinta, mutta maltilliseen kerrostalokuunteluun tai pienempiin setteihin se istuu oikein hienosti.

HYVÄÄ & HUONOA

+ Todella kompakti koko
+ Värivaihtoehdot
+ Rauhallinen ääni
– Hiukan karski viimeistely
– Ei soi kovin lujaa puhtaasti


Kuunteluarviot

Teppo Hirvikunnas: Selkeä ensivaikutelma, ehkä aavistuksen tumma perussävy, rauhallinen kokonaisuus, bassot soivat juuri sopivasti, joskaan kovin alas toisto ei ylety eikä niin sanotusti läiski. Lähempänä seinää bassoon tulee enemmän tukevuutta, mutta samalla myös yläbassoon kuminaa. Bassot kompressoituvat hiemankaan kovempaa kuunneltaessa ja ääni muuttuu muutenkin stressaantuneeksi. Stereokuva välittyy hienosti, ja äänimaisemassa on myös havaittavissa runsaasti syvyyttä. Vaikea keksiä mitään erityistä ongelmaa, vaikka mikään ei erityisesti innostakaan. Jotenkin ehkä liian pliisu soundi minun makuuni. 2,5/5

Heikki Kivelä: Passiivisesta Boijs Half Threestä välittyy pitkälti sama vaikutelma kuin taannoin testissä olleesta aktiivimallistakin. Kyseessä on kokoluokassaan poikkeuksellisen toimiva ja sopusuhtainen kaiutin, jossa kuitenkin on omat rajoitteensa. Onkin sanottava, että mikäli etsinnässä on pohjamutiin saakka yltävä bassotoisto ja pakkasyön tavoin kimalteleva diskantti yhdistettynä suuriin äänenpaineisiin, Half Three ei ole se paras mahdollinen kaiutin. Sen sijaan jos kaipaa oikeasti hyvin kompaktia mutta toistobalanssiltaan tasapainoista, helppoa ja miellyttävää, hiukan omaperäistäkin kaiutinta, Half Three on erinomainen vaihtoehto. Niin aktiivi- kuin passiiviversiossa yhteistä on rento, sopusuhtainen ja helppo ääni. Stereokuva on luonteva, ei erityisen leveä mutta jäsentynyt. Keskialue toistuu erottelevasti, mikä yleensä loudness-henkisemmissä toteutuksissa tahtoo jäädä hiukan verhoutuneeksi. Maltillisella voimakkuudella jopa syvimmät synabassot soivat tunnistettavalla nuotilla, mutta vähääkään kovempaa kuunneltuna tarkkuus katoaa. Tässä kokoluokka tulee selkeimmin esiin, mutta rajansahan jokaisella kaiuttimella on. 3,5/5


Boijs Audio Half Three
Hinta: 599 euroa pari
Lisätiedot: boijs.fi
Toimintaperiaate: 2-tiekaiutin, refleksi
Diskanttielementti: 1” (25 mm) rengassäteilijä suuntaimella
Bassokeskiääninen: 3,5” (70 mm )pitkäiskuinen paperikartio
Jakotaajuus: 1 800 Hz
Nimellisimpedanssi: 4 Ohm
Herkkyys: 82 dB
Vahvistinsuositus: 20–50 W
Liitännät: 1 pr naparuuvit
Mitat: (k x l x s) 200 x 115 x 150 mm
Paino :1,5 kg / kpl
Muuta: Seinäkiinnitysmahdollisuus, erikoisvärit +30 euroa