Tuorein videoprojektorisukupolvi tarjoaa ominaisuuksia, jotka maksoivat vielä joitain vuosia sitten mansikoita. Esimerkiksi Optoman UHZ50:n valtteja ovat aito 4k uhd -toisto, hdr-sisältöjen tuki, laservalonlähde sekä helpot ja monipuoliset säätömahdollisuudet.


Ei vielä niinkään montaa vuotta sitten videoprojektorin asennus ja käyttö olohuoneessa vaati yhden jos toisenkin kompromissin. Vaikka iso kuva viehättikin monia, harvassa olivat ne, jotka ryhtyivät monimutkaisiin projektorin kattoasennuksiin ja sisustuksen uudistamisiin pelkästään kuvantoiston takia.

Nykyään videoprojektorit pystyvät kuitenkin jo helposti haastamaan esimerkiksi televisiot olohuoneen pääasiallisena kuvalähteenä – räätälöidyistä katselutiloista puhumattakaan. Esimerkiksi erilaiset lähiheittoprojektorit mahdollistavat kuvan projisoinnin hyvinkin lyhyeltä etäisyydeltä suhteessa valkokankaaseen, mutta myös perinteisemmät projektorimallit toimivat vaikkapa sohvapöydältä käsin. Kaiken keskiössä ovat riittävän kehittyneet kuvan säädöt, jotka mahdollistavat projektorin sijoituksen muuallekin kuin perinteisesti hyvänä pidetylle paikalle katossa tai katonrajassa. 

Esimerkiksi Optoma UHZ50:ssä on pystysuuntainen linssinsiirto, jonka avulla kuva voidaan heijastaa seinälle myös keskilinjan alapuolelta. Kuvasuhde taas pysyy oikeaoppisena geometrisen korjauksen vuoksi UHZ50:n salliessa ±30 asteen horisontaalisen ja vertikaalisen trapetsikorjauksen. Kaiken lisäksi kuvaa voi vielä siirtää niin pysty- kuin vaakasuunnassa ±100 prosenttia. Näin käyttäjän ei ole edes välttämätöntä suunnata projektoria suoraan seinää tai valkokangasta kohti, vaan kuva säilyttää muotonsa myös sivulta heijastettuna.

UHZ50:n heittosuhde on 1,21–1,59:1 ja heittoetäisyys voi olla 1,2–8,1 metriä. Näillä arvoilla kuvakoko on säädettävissä aina 34,1 tuumasta peräti 302,4 tuumaan. UHZ50:ssä on 1,3-kertainen manuaalizoom.

Nykyisiä kuvantoiston laatustandardeja mukaillen UHZ50 tukee täyttä 4k uhd -toistoa 3 840 x 2 160 pikselin resoluutiolla sekä hdr-sisältöjä hdr10:n ja hlg:n muodossa. Projektorin valonlähteenä on tehokas laser, jolle valmistaja lupaa peräti 30 000 käyttötuntia. Kontrastisuhteeksi Optoma ilmoittaa 2 500 000:1 ja valotehoksi 3 000 ANSI-luumenia.

Liitäntöjen saralla tarjolla on muun muassa kolme hdmi 2.0 -ottoa, joista yhdessä on hdmi earc -kanava projektorin kytkemiseen esimerkiksi av-vahvistimeen. Lisäksi mukana on kolme usb-a-tuloa, joihin käyttäjä voi kytkeä esimerkiksi Chromecast- tai Apple TV -donglen, jolloin UHZ50:stä tulee oitis älykkäämpi.

Pelaajiakaan ei ole unohdettu, sillä UHZ50:n räätälöity pelitila optimoi projektorin suorituskyvyn täsmäämään kontrastia ja kovaa menoa kaipaaviin tilanteisiin. Pelitilan kuvaviive on onnistuttu puristamaan vain neljään millisekuntiin, joten kuva ei takuulla laahaa perässä. 

Kaiken lisäksi projektori tukee vielä 3d-sisältöjä, ja siinä on sisäänrakennettu äänentoistojärjestelmä. Näin kotiteatterielämyksistä voi nauttia hyvinkin spontaanisti, kunhan tarjolla on vain mahdollisimman suora ja tasainen heijastuspinta.


Optoma UHZ50 maksaa 2 999 euroa, ja projektorin löydät Audiokaupasta!