Saksalaisvalmistaja Magnatin Monitor Reference -kaiuttimet ovat yksinkertaisia mutta tehokkaita ratkaisuja olohuoneen äänentoiston kattamiseen, olipa kyseessä sitten televisiosta pyörivät leffat tai puhelimelta striimattu musiikki.

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Teppo Hirvikunnas & valmistaja
Mittaukset: Teppo Hirvikunnas

Perinteisesti äänentoistolaitteisto on koostunut kaiuttimista, vahvistimesta sekä erilaisista medialähteistä. Tällaisessa asetelmassa on runsaasti hyviä puolia, mutta toisaalta laitepinon kasvaessa myös virrankulutus tahtoo lisääntyä ja erinäisten yhdyskaapelien määrä kasvaa kaukosäätimistä puhumattakaan. Toisinaan kaiuttimien ja niitä ajavan vahvistimen yhteensovituskaan ei välttämättä ole optimaalinen, mikä omalta osaltaan heikentää äänenlaatua.
Huolettoman käyttäjän iloksi markkinoilla on monenlaisia aktiivikaiutinpareja, jotka käytännössä sisältävät samassa paketissa kaiuttimet yhdessä esi- ja päätevahvistimien kanssa. Kokonaisuuden voi toteuttaa niin, että molemmissa kaiuttimissa on omat vahvistinyksikkönsä, jolloin voidaan virallisesti puhua (täys)aktiivikaiuttimista. Tarjolla on myös niin kutsuttuja puoliaktiivikaiuttimia, joissa vahvistinyksikkö liittimineen on vain toisessa kaiuttimessa ja toinen taas on tavallinen passiivikaiutin.
Tällaisia puoliaktiivitoteutuksia ovat saksalaisvalmistaja Magnatin Monitor Reference -sarjan kolme kaiutinta, kookas lattiamalli 5A sekä jalustamallit 3A ja 2A, joista jälemmin mainittu on hiukan pienempi.

Kytke ja nauti

Monitor Reference -kaiuttimien ominaisuuksissa ja liitännöissä on mietitty pitkälle peruskäyttäjän viihdelaitteiston tarpeita ja niiden täyttämistä. Mukana on yhdistetty stereo-rca-otto, johon saa kiinni minkä tahansa linjatasoisen analogilähteen tai mm-äänirasialla varustetun vinyylisoittimen. Lisäksi sen vieressä on 3,5 millimetrin aux-linjaotto. Digitaalisia lähteitä varten mukana on optinen toslink, johon saa halutessaan kiinni esimerkiksi vähän vanhemman television tai vaikkapa cd-soittimen. Nykytelevisioista löytyy jo pitkälti kaikista äänen paluukanava eli hdmi arc, ja sellainen myös Monitor Reference -kaiuttimissa on. Kaiken lisäksi mukana on 5.0-version bluetooth aptx-koodekilla, mikä mahdollistaa suoratoiston esimerkiksi älylaitteilta.

Verkko-ominaisuuksia kaiuttimissa ei ole, mikä on toisaalta vain hyvä juttu. Näin ollen käyttäjän ei tarvitse erityisemmin säätää kaiuttimien asennuksessa tai arkikäytössä, sillä kaikki toiminnot pelaavat suoraan kaukosäätimellä.

Pieniä käytettävyyteen liittyviä miinuksia paketissa silti on. Esimerkiksi ainoa tapa olla perillä järjestelmän statuksesta on tiirata toisen kaiuttimen etumaskista löytyvää, pientä värillistä lediä. Tämä tarkoittaa käytännössä värikoodien ulkoa opettelua. Lisäksi kaiuttimissa on EU:n energiansäästödirektiivien mukainen automaattinen stand-by-tilaan meno, mutta se tapahtuu vasta 60 minuutin päästä signaalinsyötön lakkaamisesta. Signaalin perusteella käynnistymistä kaiuttimissa ei ole, eivätkä ne myöskään osaa vaihtaa lähdettä itsenäisesti signaalin havaitessaan. Näin ollen kaukosäädin on välttämätöntä olla lähettyvillä aina. Tosin television kaukosäätimellä voi kontrolloida kaiuttimien äänenvoimakkuutta hdmi arc -liitäntää käytettäessä.
Muuta mainittavaa kritiikkiä kaiuttimien kohdalla ei testeissämme ilmennytkään.


Magnat Monitor Reference: Hinta ja laatu kohdillaan

Magnatin Monitor Reference -sarjan kaiuttimet tarjoavat hintaansa nähden melkoisesti ääntä ja peruskäyttäjän kannalta kaikki ne liitännät, mitä olohuoneen viihdekeskuksessa oikeastaan tarvitsee. Television saa suoraan kiinni hdmi arc -liitännällä, ja kaiuttimet tottelevat cec:n kautta tv-kaukosäädintä äänenvoimakkuudensäädössä. Suoratoisto taas onnistuu peruslaadukkaalla bluetooth-yhteydellä, joka tukee myös äänenlaatua petraavaa aptx-koodekkia. Jopa vinyylisoittimelle on oma, varsin kelpo liitäntänsä, ja medialähteen saa kiinni joko analogisena tai digitaalisena.
Vaikka kaiuttimien statusledin toiminta vaatii vähän totuttelua ja esimerkiksi automaattinen signaalintunnistus olisi kiva ominaisuus, pienet käytännön ongelmat arkisen käytettävyyden suhteen eivät pahemmin keikuta venettä. Varsinkin lattiamalli 5A ja isompi jalustamalli 3A tarjoavat luokassaan todella tanakkaa ja isoa ääntä, joka toimii niin musiikilla kuin multimediallakin. Pienin 2A on sekin myönteinen tapaus ja sopii mainiosti vähän pienempiin setteihin.

HYVÄÄ & HUONOA

Hinta-laatusuhde
Kaikki keskeiset liitännät
Äänen laatu ja määrä (5A ja 3A erityisesti)
Pari pientä käytännön ongelmaa

MalliMonitor Reference 5AMonitor Reference 3AMonitor Reference 2A
Hinta799 €499 €399 €
EdustajaAudelec Oy
Lisätiedotmagnat.de & audelec.fi
ToimintaperiaatePuoliaktiivinen 2,5-tielattiakaiutinPuoliaktiivinen 2-tiejalustakaiutinPuoliaktiivinen 2-tiejalustakaiutin
Elementit
– Basso6,5"--
– Bassokeskiääni6,5"6,5"5"
– Diskantti1"1"1"
Bluetooth-versio5.0, AptX LL
LiitännätLevysoitin/linjatasoinen yhdistelmä-rca, 3,5 mm linjaotto, optinen toslink, hdmi arc
Vahvistinteho (rms/max)2 x 60 / 2 x 120 W2 x 40 / 2 x 80 W2 x 35 / 2 x 75 W
Jakotaajuus3,2 kHz3,3 kHz3,5 kHz
Mitat (l x k x s)205 x 908 x 282 mm205 x 335 x 252 mm175 x 290 x 205 mm
Paino (aktiivi/passiivi)14,7 / 13,8 kg6,4 / 5,8 kg4,4 / 3,8 kg

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 3/2022 (nro.212).