ReMarkable 2 -digimuistio korvaa paperin ja on monessa suhteessa jopa paperia parempi muistiinpanoille ja moneen muuhunkin. Sillä on toki hintansa, joka on tässä tapauksessa sitä luokkaa, että ihan huvikseen laitetta tuskin kukaan hankkii.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas

Paperi ja kynä on edelleen kätevä tapa tehdä nopeita muistiinpanoja ja vaikka erilaisia luonnoksia. Paperi on myös silmälle kirkasta näyttöä miellyttävämpi käyttöliittymä. Nykyajan versio paperista on tietenkin e-ink-tekniikkaan perustuva digipaperi, joka tarkoittaa käytännössä paperinkaltaisella näytöllä varustettua eräänlaista tablettilaitetta.

Näyttölaite jäljittelee paperille painettua tai kynällä kirjoitettua tekstiä. Näytöissä ei ole taustavaloa, vaan se heijastaa valoa samalla tavalla kuten paperi. Kontrasti on paperia vastaava. E-ink-näytön virrankulutus on erittäin pieni, ja näin ollen laitteet toimivat pitkään pienelläkin akkukapasiteetilla.

Matalan virrankulutuksen, pitkän akkukeston ja erityisesti paperimaisen lukukokemuksen johdosta e-ink-tekniikkaa käytetään muun muassa e-kirjojen lukulaitteissa.

Kosketusnäyttötekniikkaan edelleen yhdistettynä ja kehitettynä e-ink toimii myös erinomaisena muistiona. Ja juuri tällainen on reMarkable 2.


Piirrä kuin paperille

ReMarkable 2 on siis e-ink-tekniikkaan perustuva tablettilaite, jolla on mahdollista tehdä yksivärisiä muistiinpanoja, muistioita ja piirroksia samalla tavalla kuin A5-paperilehtiöön. Itse asiassa vain 4,7 millimetriä paksuna reMarkable 2 voi olla jopa tällaista lehtiötä ohuempi, lisävarusteena myytävän suojakannen kanssa samaa luokkaa. Kokonaismitoiltaan laite on toki kuitenkin hieman leveämpi ja korkeampi, lähempänä ehkä A4-lehtiötä.

Niin sanotun paperin koko on siis tässä tapauksessa A5 eli kulmasta kulmaan reilu 10 tuumaa. Näyttö muistuttaa mattamaisella muovikalvolla pinnoitettua paperia, jonka väri ja sävy on kuitenkin tavallista valkoista kopiopaperia harmaampi ja tummempi. Heikommassa valaistuksessa jäi kaipaamaan hieman vaaleampaa pintaa. Valittavana on sinänsä lukuisia paperimalleja (templates) ruutupaperista viivoihin, listoihin ja kalentereihin.

Laite käynnistyy lepotilasta parissa sekunnissa, ja kylmäkäynnistys kestää sekin alle 25 sekuntia. Akkukestoksi ilmoitetaan kaksi viikkoa, ja standby-tilassa akun luvataan kestävän kolme viikkoa.

Ensimmäisen kerran käyttöönotto opastetaan esimerkillisesti vaihe vaiheelta, ja muutenkin laitteen käyttö on suoraviivaista ja helppoa muutamia yksityiskohtia lukuun ottamatta. ReMarkablen verkkosivuilta löytyy tarvittaessa ohjeet eri tilanteisiin aina opastusvideoita myöten.

Kirjoittaminen ja piirtäminen tehdään reMarkable 2:n omalla, laitteen mukana toimitettavalla kynällä. Kynä on passiivinen, eli se ei tarvitse virtaa eikä sitä siis tarvitse ladata. Kynän mukana toimitetaan kymmenen vaihtokärkeä. Yhden kärjen käyttöiäksi luvataan käyttötiheydestä riippuen kolmesta yhteentoista viikkoa. Kynä kiinnittyy tarvittaessa kätevästi magneetilla laitteen sivulle.

Kirjoitustuntuma on erittäin hyvä, vaikkakin toki samanlainen kynätyypistä riippumatta. Valittavana on kahdeksan erilaista kynätyyppiä ohuesta lyijykynästä kalligrafiaan ja siveltimeen ja niille erilaisia kärkiä (viivan leveys) sekä piirtojäljelle 4096-tasoinen paineentunnistus. Laite tunnistaa myös kynän kulman, jolloin esimerkiksi lyijykynää kallistamalla voidaan aidosti piirtää jopa himmeitä varjostuksia. Lisävarusteena on saatavana Marker Plus -kynä, jonka toisessa päässä on sisäänrakennettu eräänlainen pyyhekumi. Peruskynällä pyyhekumi valitaan erikseen valikosta.

Valikot sijaitsevat piirtoalueen joko vasemmassa tai oikeassa laidassa sen mukaan millainen kätisyys asetuksista on valittu. Valikot saa tarvittaessa myös helposti kokonaan pois tieltä. Toimintoja voidaan käyttää ja valita sekä kynällä että sormilla, mutta itse piirtoalueella toimii vain kynä pyyhkäisy-sivunvaihtoa ja sivun zoomausta lukuun ottamatta.


Paljon muutakin

Laite tukee myös tasoja (layers). Yksittäinen dokumentti/sivu voi sisältää maksimissaan viisi tasoa, joiden järjestystä voidaan muuttaa vapaasti. Merkintöjä (ja tasoja) voidaan tehdä myös laitteelle tuotuihin pdf-tiedostoihin ja jpg-kuviin. Pdf-tiedostot voidaan tuoda laitteelle reMarkable-puhelin- ja/tai -tietokonesovelluksella. Jostain syystä jpeg-kuvatiedostot saa tuotua vain palvelun verkkosivuston kautta. Saattaa liittyä siihen, että kuvat näytetään laitteessa harmaasävykuvina. Palvelimella olevat kuvat ovat silti edelleen värillisiä, vaikka niihin tehtäisiin merkintöjä.

Tasot ja erityisesti pdf-tuki tarjoaa toiminnallisuutta ammattimaisempaankin käyttöön. Muistiinpanot ja tiedostot voidaan viedä eteenpäin ja lähettää meilitse pdf- tai jpg-formaatissa. Muistioiden käsinkirjoitetut tekstit voidaan muuttaa konetekstiksi ja lähettää edelleen sähköpostilla. Tekstiä voidaan tässä kohtaa vielä editoida ja korjata. Laite osaa siis konvertoinnissa myös suomea ja ymmärtää jopa erittäin epäselvää käsialaa. Tekstiä ei ole kuitenkaan valitettavasti mahdollista tallentaa tai viedä suoraan txt-tiedostona.

Muistiot tallennetaan laitteen sisäiseen muistiin sekä reMarkablen omalle palvelimelle, josta ne ovat luettavissa myös sovelluksella sekä palvelimen omalta verkkosivulta.

Laitteella voidaan lukea tottakai myös e-kirjoja (e-pub), ja tietokoneen selaimen lisäosalla verkkosivujen artikkeleita voidaan muuntaa yksinkertaisiksi teksitiedostoiksi ja lähettää edelleen laitteelle myöhemmin luettavaksi. Word- tai Excel-dokumentteja laite ei valitettavasti tue.

Laitteessa on langaton verkkoyhteys, joten tiedostojen päivitys palvelimelle ja palvelimelta on helppoa ja automaattista.


Remarkable 2: Moneen tarpeeseen

ReMarkable 2 -digimuistio on oiva laite paperin korvaajaksi. Laitteen laatutuntuma on erittäin korketasoinen ja käyttö helppoa. Kirjoittaminen sillä on hyvin paperimaista lukuun ottamatta ehkä hieman tummahkoa paperin sävyä, mikä heikentää käyttöä hämärämmissä olosuhteissa. Jonkinlainen taustavalo olisi hyvä lisä, vaikka se toki akkukestoa hieman pienentääkin. Sinänsä näyttö on tarkka, ja kaikenlainen kirjoittaminen ja piirtäminen on sujuvaa ja jälki korkeatasoista.

Laite tarjoaa myös paljon hyödyllisiä ominaisuuksia, joista osa on kuitenkin valitettavasti käytössä vain maksullisella kuukausitilauksella. Toki ensimmäiset 100 päivää niitä saa kokeilla ilmaiseksi.

ReMarkable 2 on monessa suhteessa jopa paperia parempi tapa muistiinpanoille ja moneen muuhunkin. Sillä on toki hintansa, joka on tässä tapauksessa sitä luokkaa, että huvikseen tätä tuskin kukaan hankkii. Laitteen korkea hinta ja palveluiden kuukausitilausmalli viittaa siihen, että laitteen käyttäjät löytyvät enemmänkin ammattipuolelta ja yritysmaailmasta kuin satunnaisesta kotikäytöstä. Tositarpeeseen upea laite, mikä tekee monista asioista helpompia.

HYVÄÄ & HUONOA

Yleinen laatuvaikutelma
Ohuus
Ominaisuudet ja toiminta
Kirjoitustuntuma
Ei taustavaloa
Hinta
Täydet ominaisuudet vain kuukausimaksulla

ReMarkable 2
Hinta478 € (*
Lisätietoja remarkable.com
Näyttö 10,3 tuumaa, 1-värinen E-Ink-monipistekosketusnäyttö
Resoluutio1872 x 1404 (226 dpi)
Prosessori1,2 GHz dual core ARM
Muisti 1 Gt (SDRAM)
Tallennustila8 Gt
Kynä,Passiivinen kulman tunnistus, 4096-tasoinen paineentunnistus
YhteydetWifi 2,4/5 GHz ja USB-C
Akku3000 mAh (li-ion), USB-C-lataus
Akkukestonoin 2 vko / standby-tilassa 3 kk
KäynnistysaikaStandby 1 s / kylmäkäynnistys <25 s
Tiedostotukipdf, jpg, svf, epub
JärjestelmäkieliEnglanti
Mitat (l x k x s)187 x 246 x 4,7 mm
Paino404 g
MuutaMerkinnät pdf- ja jpg-tiedostoihin, tasot (layers), tiedostojen synkronointi tietokoneelle, älypuhelimelle, pilvipalveluun, ocr-tekstintunnistus (myös suomi), osa toiminnoista vaatii maksullisen palvelutilauksen (alkaen 4,99 €/kk).
LisävarusteitaMarker Plus -kynä pyyhekumilla 129 €, Book-tyyppinen suojakansio alkaen 129 €, suojakotelo 79 €, kynän vaihtokärjet 14 € (9 kpl).
*) sisältää reMarkable 2 -digimuistion ja Marker-kynän
Tiedot valmistajan ilmoittamat paitsi käynnistysajat

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 2/2022 (nro.211).