Aurinkoisessa Etelä-Kaliforniassa San Diegossa syntyy suurella intohimolla ja käsityönä upeita ja laadukkaita highend-tason kuulokkeita. Dan Clark Audion kuulokkeet ovat tulosta yhden miehen, Dan Clarkin intohimosta ja rakkaudesta musiikkiin. Ja se myös kuuluu ja näkyy.


Musiikki on ollut Danille tärkeää jo aivan pienestä lapsesta saakka. Ilmakitara sai kyytiä vain 4-vuotiaan Danin käsittelyssä kun hän rokkasi Beatlesin, Jefferson Airplanen ja Grateful Deadin tahdissa. Toki vaikutusta tulevaan oli myös isän kiinnostuksella musiikkiin ja kodista aikoinaan löytyneillä McIntosh-putkivahvistimella ja Wharfedale-kaiuttimilla.

Vartuttuaan, opiskelun lomassa Dan työskenteli myös hifi-erikoisliikkeissä.
Dan valmistui insinööriksi Swarthmore Collegesta ja opintojen lopputyökin käsitteli Mosfet-tehovahvistimia. Dan suoritti lisäksi MBA-tutkinnon San Jose State Universitystä.
Seuraavat 30 vuotta Dan toimi erilaisissa korkean teknologian suunnittelu- ja johtotehtävissä, työskennellen aina pienistä startupeista, Apple Computeriin, Compaqiin ja Sun Microsystemsiin. Näissäkin työ liittyi aina tavalla tai toisella myös äänentoistoon. Danin todellinen intohimo oli kuitenkin edelleen musiikki, äänentoisto ja äänentoistotekniikka.


MrSpeakers

1990-luvun lopulla Dan työskenteli menestyksekkäästi myös kaiutinsuunnittelukonsulttina. Tässä vaiheessa alkoi myös kuulokkeiden suosio kasvaa voimakkaasti hifiharrastajien keskuudessa ja niin myös Dan kiinnostui aiheesta. Hän liittyi mm. Fostexin-kuulokkeita modifioivien harrastajien nettiyhteisöön, jossa hänestä tulikin aktiivinen ja arvostettu jäsen, erityisesti ansiokkaiden modifiointi-ohjeittensa ansiosta.
Business-miehenä hän näki tässä myös mahdollisuuden pieneen liiketoimintaan ja huhtikuussa 2012 Dan perustikin yhtiön nimeltä MrSpeakers (sinänsä aika erikoinen nimi kuuloke-businekseen, vai olisiko ollut vain Danin nimimerkki ko. yhteisössä?)


MrSpeakers siis modifioi muiden valmistajien kuulokkeita. Yhtenä suosituimmista malleista oli “aikansa legenda” planaarielementeillä toteutettu Fostex T50RP. Näiden modifikaatioiden pohjalta syntyivät ensimmäiset MrSpeakers kuulokkeet, Mad Dog (kuvassa) ja Alpha Dog.


Omaa suunnittelua

Maine kiiri harrastajien keskuudessa ja kauppa kävin hyvin. Myynneistä saatujen tulojen avulla Dan pystyi nyt kehittämään ensimmäisiä omia kuulokkeitaan, ja kaikki perustuen planaarielementteihin. Dan Clark Audion suunnittelufilosofiaan kuuluu myös kuulokkeiden ergonomisuus, keveys ja kestävät materiaalivalinnat (kuten titaani, hiilikuitu ja alumiini) sekä kokonaan itse valmistetut kuuloke-elementit.
Ensimmäisinä syntyivät MrSpeaker ETHER- ja ETHER C-kuulokkeet, jotka julkaistiin vuonna 2015. Niitä seurasi AEON Flow vuonna 2017 ja muista poikkeava elektrostaattinen VOCE vuonna 2018. Vuonna 2019 vielä kehitysversiot ETHER Flow ja “edullisempi” AEON Flow RT (ei tuontimallistossa).


MrSpeakers ei kuitenkaan oikein sopinut kuulokemerkin nimeksi, eikä ollut nimenä muutenkaan kovin “trendikäs”. Niinpä yrityksen nimi muutettiin vuoden 2019 lopulla Dan Clark Audio:ksi.

Vaikka nimi vaihtui, säilyi mallisto ennallaan. Ja miksi hyvää muuttamaan. Malliston huipulle tuli tosin vuonna 2021 vielä STEALTH ja CORINA


Highend-tasoa

Kuten kuulokkeiden tekniikasta, käsityöstä ja materiaaleista voi jo päätellä, ei Dan Clark Audio ole mikään edullinen merkki ja tämän hetken maahantuonnissa oleva kuulokemallisto lähtee liikkeelle reilun 1000 euron hintaisista AEON 2 ja AEON Noire -malleista.

AEON 2 -kuulokkeissa on uudistettu, patentoitu toisen sukupolven TrueFlow-teknologia, joka parantaa valmistajan mukaan entisestään kuulokkeiden ilmavirtausta tuoden sointiin aiempaa enemmän yksityiskohtaisuutta, laajan äänikuvan, iskevämmän basson ja dynamiikan.

AEON-sarjassa on keskitytty äänen lisäksi ergonomiaan myös kuulokkeiden painon kannalta – pitkissä kuuntelusessioissa kevyet kuulokkeet eivät rasita päätä ikävästi. Suljetun AEON 2:n sanka ja ulkokuoren sisäosa ovatkin hiilikuitua, alumiinia ja titaania, mikä tekee kuulokkeesta vain 328g painoisen.
AEON-sarjan kuulokkeet on saatavilla rakenteeltaan suljettuina ja avoimina versioina.

Avoin versio sopii hiljaisempiin tiloihin kuten esimerkiksi kotikuunteluun. Noire 2 on kehitysversio “perusmallista”. Ne ovat rakenteeltaan suljetut ja niissä on mm. hieman erilainen elementtien suuntaus. Erikoisuutena kuulokkeiden mukana toimitetaan erilaisia kuuloke-elementin eteen sijoittavia “filttereitä” äänen hienosäätöön.

Sitten siirrytäänkin jo yli tuplasti kalliimpaan hintaluokkaan. 2160 euron hintainen ETHER C Flow on planaarielememteillä toteutettu on huippuluokan suljettu kuuloke. Sen yläpuolelle sijoittuu rakenteeltaan avoin, titaanista, hiilikuidusta ja alumiinista valmistettu ETHER 2. Kuuloke painaa vain 290 grammaa. Kuulokkeen mukana tulevilla kolmella pehmustevaihtoehdolla voi “hienosäätää” äänen oman maun mukaiseksi.


Ultra-Highendiä

Ja eikä tässä kaikki. Malliston huipulta löytyy vielä uudet ultra-highend-mallit: avoin EXPANSE sekä jo edellä mainittu suljettu STEALTH ja elektrosaattinen lippulaiva CORINA.

EXPANSE:ssa käytetään 4. sukupolven magnetoplanaarielementtiä tarjoaa tasaisimman, täyteläisimmän ja yksityiskohtaisimman musiikkikokemuksen koskaan. Noin 20 % suurempi elementti kuin ETHER 2 -kuulokkeissa yhdessä patentoidun v-Planar -teknologian kanssa minimoi särön alle 0.03 % ja samalla parantaa bassotoistoa. Elementin kalvo on sovitettu yhteen ennennäkemättömällä 0,25dB tarkkuudella läpi koko toistoalueen uskomattoman äänikuvan ja tasapainon saavuttamiseksi.

STEALTH on Dan Clark Audion uusin malli ja valmistajan mukaan jopa neljän vuoden kehitystyön tulos ja viimeisin tekninen sekä musiikillinen taidonnäyte.STEALTHin neljännen sukupolven omavalmisteiset planaarielementit tuottavat musiikillisesti tarkimman ja rikkaimman äänen läpi Dan Clark Audion historian. Patentoidulla V-Planar -valmistusmenetelmällä kuulokkeen harmoninen särö on minimaalisen pieni ja se saadaan toistamaan erittäinkin matalat taajuudet. Kuulokekalvo on valmistettu uudistetulla menetelmällä, minkä seurauksena se on jämäkämpi, säröttömämpi ja tarkemmin sovitettu. EXPANSE ja STEALTH -kuulokkeiden hinta on 4799 euroa.

CORINA on ensimmäinen elektrostaattinen kuuloke, joka hyödyntää alan johtavaa Acoustic Metamaterial Tuning System (AMTS) -tekniikkaa, joka esiteltiin aikaisemmin Stealth- ja Expanse-kuulokkeissa. AMTS:n avulla taajuusvaste on huomattavasti tasaisempi koko keskiäänialueella ja korkeilla taajuuksilla, vapaa ärsyttävistä piikeistä ja vaimentumista soinnissa sekä tarjoaa entistä soljuvamman, tarkemman ja nautittavamman kuuntelukokemuksen.Kuulokkeiden hinta on 5399 euroa.


Oikealta lukien. CORINA, STEALTH ja EXPANSE

Kymmenen vuoden aikana Dan Clark Audio on noussut planaarikuulokkeiden kärkeen Audezen ja Hifimanin rinnalle. Dan Clark Audio onkin saanut maailmalla hyviä arvosteluja. Ja myös seuraavassa AVPlus-lehdessä (3/23) on testissä AEON2-sarjan suljettu ja avoin malli.

Lisätietoja ja maahantuonti: Kruunuradio Oy (Helsinki)
Valmistajan internet-sivut: Dan Clark Audio

Lähteet: danclarkaudio.com ja moon-audio.com


Lisämateriaalia:

VIDEO: Mielenkiitoinen MrSpeakerin “tehdaskierros” vuodelta 2018

VIDEO: Dan Clark kertoo kuulokkeiden äänen perusteista.