(Kuva: Kuvankaappaus DIYPerksin YouTube-videosta)

4K-videotykkien hinnat eivät nykyisin päätä huimaa. Alkaen-hinnat lähtevät alle tonnista. Hyviä saa kaupasta, parempia pienellä lisärahalla, mutta juuri haluamansa vain itse tekemällä.

YouTube-kanava DIYPerks on tehnyt havainnollisen opasvideon, miten rakennetaan videotykki aidolla 4K-paneelilla. Puolen tunnin videon alussa kerrotaan lyhyesti projektorin toimintaperiaatteista, minkä jälkeen käydään oman laitteen rakentelun kimppuun. Projektorissa on Android-käyttöjärjestelmä kosketusnäytöllä, joten se pystyy toimimaan itsekseen.

Kotelo rakennetaan kierretankojen avulla alumiinilevyistä, jotka päällystetään mattamustalla vinyylillä. Paneelina on puhelimen lcd-paneeli. jollainen videolla rakennettuun projektoriin on napattu rikkinäisellä lasilla varustetusta käytetystä 4K-puhelimesta. Paneeleita saa tilattua netistä myös käyttämättöminä varaosina, ja jos pienempi resoluutio riittää, niitä saa edullisestikin.

Linssijärjestelmässä käytetään halpoja ja yksinkertaisia Fresnel-linssejä, joita myydään netissä setteinä nimenomaan projektoriprojektereja varten. Tarkennus tapahtuu mekaanisesti ruuvaamalla säätämällä ledin ja paneelin sisältävän levyn sijaintia linsseihin nähden sitä varten rakennetulla mekanismilla.

Varsinainen etulinssi on peräisin kamerasta. Kinofilmikameran tai etenkään tyypillisten alle kinokokoisten digijärkkäreiden linssi ei kuitenkaan käy, sillä ne on suunniteltu huomattavasti pienemmille filmeille tai kennoille kuin kännykän näyttöpaneeli. Kuvasta heijastuisi ainoastaan osa keskeltä. Sen sijaan käytetään niin sanotun suuren formaatin kameran tai märkälevykameran linssiä.

Linssijärjestelmä on suunnattu kohti kattoa, joten vielä tarvitaan peili kuvan kääntämiseksi seinälle. Koska LED tuottaa paljon lämpöä, jäähdytys on hoidettu lämpönieluilla.

Ainakin YouTube-videon perusteella kuvanlaatu näyttää lupaavalta. Kokoaminen myös näyttää melko helpolta, mutta itse kokeillessa totuus saattaa olla toinen. Jos rakentelusormet alkoivat syyhytä, komponenttien ostolinkit ovat videon kuvauksessa. Täydet ohjeet on saatavilla pdf-muodossa DIYPerksin Patreon-sivulta.

Katso video alta: