Japanilainen hifivalmistaja Luxman on esitellyt mallistonsa kärkipaikalle uuden PD191A-levysoittimen. PD-171A:han verrattuna uutuussoittimen luvataan nousevan toiminnallisuudeltaan, piiritekniikaltaan, mekaniikaltaan ja äänenlaadultaan uudelle tasolle.

Soittimessa on uusi LTA-710-äänivarsi, jonka kehittelyssä on ollut mukana SAEC. S-muotoisella varrella on pituutta 256 millimetriä, korkeudensäätövaraa on 22 millimetriä ja seurantakulman luvataan pysyttelevän +1,07° ja -1,52° välillä. Kolmannen osapuolen äänivarsien kiinnittämiseen on tarjolla laaja valikoima sovittimia, myös rungon ulkopuolelle tuleva alusta 12 tuuman varrelle.

Soitin on hihnavetoinen. Lautasta pyörittämässä on harjaton tasavirtamoottori. Pyörimisnopeutta vahtii MEMS-oskillaattorin avustama referenssikello. Virtalähteen luvataan tarjoavan moottorille äärimmäisen tasaista virtaa, mikä auttaa pitämään levylautasen pyörinnän tasaisena.

Nopeudensäätimet löytyvät erikseen 33,3, 45 ja 78 kierroksen nopeuksille. Niillä pyörimisnopeutta saa säädettyä kuusi prosenttia molempiin suuntiin. Sivuttaisvedon poisto on säädettävissä neljään grammaan asti.

Levylautanen on alumiinia, ja pyörimisnopeutta tasoittaa osaltaan sen 5,2 kilon paino ja korkea hitausmomentti. Painavan lautasen vuoksi laakerointi on järeä, ja osaltaan värähtelyjä on vaimentamassa kuminen levymatto. Huojunnan ja värinän luvataan pysyttelevän alle 0,04 prosentissa.

Tärähtelyjen vaimentamiseksi soittimen alla on kookkaat kumiset jalat, jotka ovat erikseen säädettävissä. Laakerointi ja sähkökomponentit on tärkeimmiltä osiltaan kiinnitetty 15 millimetrin paksuiseen alumiinilevyyn, joka on jäykkä ja vaimennusominaisuuksiltaan hyvä.. Sisällä on moottorin ja virtamuuntajan värähtelyjä vaimentamassa omat kumiset vaimentimensa, ja pohjalevy on 3,2 millimetriä paksu.

Runko on viimeistelty ruusupuisilla kyljillä ja alumiinisella kannella. Neljä millimetriä paksu akryylinen pölysuoja saranoineen on ostettavissa erikseen. Painoa soittimella on ilman pölysuojaa 24,8 kiloa ja sen kanssa 26,4 kiloa.

Soitin on jo myynnissä Japanissa, ja saapuu Pohjois-Amerikan markkinoille kesäkuussa. Hinta ja saatavuus Suomessa eivät ole vielä tiedossa.

luxman.com

hifitalo.fi