Kanadalais-yhdysvaltalainen rocklegenda Neil Young on ilmoittanut palauttavansa musiikkinsa Spotifyhin, kaksi vuotta sen poistamisen jälkeen. Young, joka on tunnettu kriittisistä mielipiteistään Spotifyn äänenlaadusta, teki päätöksensä julkiseksi verkkosivuillaan julkaistussa kirjeessä.

Hänen aiempi päätöksensä vetää musiikkinsa pois suoratoistopalvelusta oli vastalause The Joe Rogan Experience -podcastille, jonka isäntä Joe Rogan on syyllistynyt levittämään harhaanjohtavaa tietoa COVID-19:stä ja rokotteista Spotifyn suosituimmassa podcastissa.

Vuonna 2019 Young vaati Spotifyn valitsevan hänen musiikkinsa ja Roganin podcastin välillä. Spotifyn päätettyä säilyttää podcast, Young ja useat muut artistit, kuten Joni Mitchell ja Crosby, Stills, Nash & Young -yhtyeen jäsenet, vetivät tuotantonsa palvelusta.

Youngin uudessa kirjeessään mainitaan, että päätös palata Spotifyhin johtuu siitä, että Roganin podcast on nyt saatavilla myös muiden suoratoistopalveluiden, kuten Amazonin ja Applen, kautta. Hän ilmaisee, että poistuminen kaikista näistä palveluista rajoittaisi liikaa hänen musiikkinsa saatavuutta.

Young kuitenkin toistaa tyytymättömyytensä Spotifyn äänenlaatuun, mainiten toiveensa palvelun parantamisesta, jotta kuulijat voisivat “kuulla ja tuntea kaiken musiikin niin kuin olemme sen tehneet”.


“Ei vieläkään hifiä!

Spotify on aiemmin ilmoittanut Spotify Hifi -palvelusta, joka tarjoaisi pakkaamattomia korkealaatuisia äänitiedostoja. Julkaisu on kuitenkin myöhästynyt, eikä uutta julkaisupäivämäärää ole vielä annettu. Tämä viivästys on herättänyt pettymystä audiofiilien ystävien keskuudessa.

Neil Young, joka lanseerasi oman korkealaatuisen äänentoiston latausalustan Pono vuonna 2015, on pitkään puhunut digitaalisen musiikin äänenlaadun puolesta. Ponon toiminta päättyi vuonna 2017, jolloin Young syytti suuria levy-yhtiöitä korkealaatuisten musiikkitiedostojen hinnoittelusta Ponon “tappamisesta”.

Tämänhetkisten korkealaatuisten äänitiedostojen tarjoajien joukossa ovat Apple Music, Tidal, Deezer ja Qobuz, jotka tarjoavat käyttäjille vaihtoehdon Spotifyn rinnalle.