Uudistuva liikennevakuutuslaki tuo mukanaan merkittäviä muutoksia sähköpotkulautojen ja muiden rekisteröimättömien sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttamiseen Suomessa. Lainmuutoksen myötä kaikki vuokrakäyttöön tarkoitetut sähköpotkulaudat sekä tietyt yksityiskäyttöön tarkoitetut sähköiset liikkumisvälineet tulevat liikennevakuutuksen piiriin. Vakuutusvelvollisuus astuu voimaan 1. toukokuuta 2024.

Lainmuutoksen taustalla on pyrkimys parantaa mikroliikkumisen turvallisuutta ja siirtää liikennevahinkojen kustannuksia pois yhteiskunnan harteilta. Käytännössä muutos koskee kymmeniä tuhansia laitteita ympäri Suomea. Esimerkiksi Helsingissä oli jo vuosi sitten 18 000 vuokrattavaa sähköpotkulautaa. Traficomin mukaan vuoden 2022 aikana Suomessa oli käytössä 55 200 vuokrattavaa sähköpotkulautaa.

Vakuutusvelvollisuus koskee laitteita, joiden nopeus ylittää 25 kilometriä tunnissa tai joiden paino on yli 25 kiloa. Näin ollen useat yksityiskäytössä olevat sähköpotkulaudat, sähköskootterit, senioriskootterit sekä lasten sähkömopot kuuluvat vakuutusvelvollisuuden piiriin, mikäli ne täyttävät mainitut kriteerit. Sen sijaan sähköavusteiset polkupyörät, joiden moottori kytkeytyy pois päältä viimeistään 25 kilometrin tuntinopeudessa, eivät kuulu vakuutusvelvollisuuden piiriin.

Tämä muutos on merkittävä askel kohti turvallisempaa ja vastuullisempaa mikroliikkumista Suomessa. Käyttäjien on tärkeää tarkistaa omien laitteidensa tiedot ja varmistaa, että ne täyttävät lain vaatimat vakuutusmääräykset, jotta vältetään mahdolliset seuraamukset ja turvataan liikenteessä kaikkien turvallisuus.