Denon DRA-800H yllätti monipuolisuudellaan ja ennen kaikkea panostuksella äänenlaatuun.

Teksti: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja valmistaja
Mittaukset: Hifi&Musik


Aikoinaan perinteinen viritinvahvistin oli kodin stereolaitteiston sydän, johon liitettiin levysoitin ja kasettidekki sekä tietenkin kaiuttimet. Tuolloin ei tv:n ääntä ollut tapana kuunnella stereoiden kautta.

Sitten tulivat kotiteatterit ja monikanavaiset viritinvahvistimet, joiden kautta hoitui myös kuvan siirto. Hieman myöhemmin alkoi suoratoistopalveluiden ja verkkotoiston aikakausi. Perinteisten ohjelmalähteiden merkitys väheni, vaikka nyt on ollut toki havaittavissa kasvavaa kiinnostusta mm. vinyyli-, cd- ja jopa kasettisoittimiin.

Toisaalta kiinnostus kotiteattereita kohtaan on tavallaan vähentynyt. “Tavallaan” tarkoittaa tässä sitä, että kodin perusäänentoisto halutaan pitää kaksikanavaisena ja mahdollisimman helppona ja kotiteatterit toteutetaan yhä useammin vain tähän käyttöön dedikoituina “laajempina” kotiteatterikokonaisuuksina. Kotiteatterin AV-viritinvahvistimet ovat taas peruskäyttöön useimmille liian monipuolisia, järeitä ja monimutkaisia. Ja jos ei halua mitään monikanavatoistoa, niin miksi maksaa turhaan ylimääräisistä vahvistinkanavista.

Toisaalta markkinoilla ei ole juurikaan ollut vaihtoehtoja, jotka tarjoaisivat laadukkaan stereovahvistimen ja silti riittävät kuvaliitännät tänä päivänä yhä tärkeämmällä teräväpiirtoskaalauksella sekä kattavat suora- ja verkkotoisto-ominaisuudet ja tietenkin hieman vähemmälle huomiolle jääneen perinteisen FM-radion, jota itse asiassa kuunnellaan enemmän kuin koskaan ennen.

Lähes kaikki kohdallaan

Denon on onnistunut luomaan laadukkaan, tehokkaan ja hyvin soivan 2-kanavaisen vahvistimen, joka tarjoaa musiikin kuunteluun kaiken tarvittavan aina FM-radiota ja vinyylisoitinliitäntää myöden. Ja myös kuvapuoli hoituu. Laite on nykyaikaiseksi laitteeksi helppo ottaa käyttöön ja myös helppo käyttää, joskin pienin varauksin. No monipuolisuus tuo kolikon kääntöpuolella aina myös monimutkaisuutta. Peruskäyttö onnistuu kuitenkin mukavasti, jopa ilman, että tarvitaan televisiota.

Suosittelemme monipuolista ja nykyaikaista keskusyksikköä haluavalle, joka haluaa myös kokea aidosti laadukkaan äänentoiston ja ripauksen retro-lookkia.

HYVÄÄ & HUONOA

Monipuolisuus
Käyttöönotto ja käyttö varauksin
Video-ominaisuudet luokassaan
Teho (varauksin)
Jotain pientä


VIDEOVINKKI: Denonin esittelyvideo


Denon DRH-800H

Hinta: 699€
Edustaja/maahantuoja: Simex Oy
Lisätiedot: www.denon.fi

Vahvistimen nimellisteho: 2x100 W
Mitattu hetkellinen teho
8/4/2/1 ohmia: 174/262/323/266 W
Standby-virrankulutus: 0,1-0,5 W
Radio: FM/AA
HDMI-tulot/-lähdöt: 5/1
Digitaalitulo (opt./koak.): 2/1
Analogitulot: 2
Levysoitintulo: 1 (MM)
USB-tulot: 1 (edessä)
USB-lataus: Kyllä (5V/1A)
Kuulokelähtö: Kyllä (6,35 mm)
Subwoofer-lähtö: 2
Subwoofer-jakotaajuudet: 40, 60, 80, 90, 100... 250 Hz
2-alue linjalähtö: 1 (stereo)
HDMI-ominaisuudet: 4K Ultra HD 60Hz, 4:4:4 Pure Color -värinäytteistys, High Dynamic Range (HDR10), BT.2020-läpivienti, HDCP 2.3 -kopiosuojaus, ARC(CEC), HDMI-standby-läpivienti
Wifi/Ethernet: Kyllä/kyllä
Ohjainjärjestelmä: Heos
Internet-radio: Kyllä
AirPlay 2: Kyllä
DLNA: Kyllä
Spotify: Kyllä (*
Tidal: Kyllä
Bluetooth-vastaanotin/lähetin: Kyllä/ei
Bluetooth aptX: Ei
HiRes-toisto: DSD, FLAC, Apple Lossless
Muuta: Basso/diskantti-säädöt (+/- 6 dB), Direct/Pure Direct -kuuntelutilat, sleep-timer, Quick-select-pikavalinnat tietyille asetuksille, MultiZone-kakkoshuoneen erillistoisto, Restorer -pakatun musiikin toiston parantaja, Audio Delay/Lip Sync, HDMI PassThru...
Mobiiliohjainsovellus: On (Denon AVR Remote, HEOS)
Puheohjaus-yhteensopiva: On (Alexa, Google Assistant, Siri)
Monihuonejärjestelmä: On (HEOS)
Järjestelmäintegrointi: On
Mitat (l x k x s): 434 × 339 × 151 mm
Paino: 8,6 kg

*) myös ilmainen tili

Manuaali netissä: http://manuals.denon.com/DRA800H/NA/EN/index.php