Amerikkalainen perheyritys Grado on valmistanut kuulokkeita ja äänirasioita jo vuodesta 1953 New Yorkin Brooklynissä. Yhtiön perustajan, Joseph Gradon keksintöihin lukeutuu muiden muassa stereoääntä poimiva vinyylisoittimen moving coil -äänirasia. Mistään nöösipojista ei voi siis sanoa olevan kysymys, mitä tulee kovan luokan kotiäänentoistoon.

Teksti: Jemo Kettunen / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 8/2017.

Grado ei juuri pidä itsestään melua, ja omalaatuisen yhtiön tuhansien eurojen highend-kuulokkeetkin toimitetaan ohuissa, käytännöllisissä pahvilaatikoissa. Niin myös tällä kertaa AVPlussan testipäähän laskettu kuluttajaystävällisempään hintaluokkaan kuuluva Grado SR80e-kuulokepari, joka rakentaa yhtiön aiempien SR80- ja SR80i-kuulokkeiden perinnön varaan. Grado tarjoaa jälleen huokeassa paketissa luonnollista äänentoistoa myös musiikin ystävälle, joka ei raaski riskeerata kalliita butiikkikuulokkeitaan esimerkiksi työpaikan vauhdikkaassa sykkeessä.
Grado SR80e on rakenteeltaan avoin ja massaltaan hyvin kevyt dynaaminen korvalehden päälle istuva on ear -kuuloke. Keveys välittyy myös musiikin toistossa – ja nimenomaan positiivisena määreenä. Mielikuva amerikkalaisesta soundista ei välttämättä ensimmäisenä profiloidu Gradon läpinäkyvään toistoon, joka onkin tyyliltään lähempänä itärannikon kosher-keittiötä kuin teksasilaista possupurilaista. Kuulokkeiden fokus on Gradoille kuuluisassa keskikaistan maukkaan harkitussa toistossa, joka tarjoillaan ilman äänellistä natriumglutamaattia.
Yksi soinnillisen ilmavuuden salaisuuksista on kotelossa käytetty uusi polymeerimateriaali, jonka myötä kuulokekotelon tuottamaa säröä on saatu hillittyä. Materiaalin lisäksi myös avoin rakenne auttaa transienttisärön hallinnassa. Särön minimoimiseen nähty vaiva välittyy pehmeänä mutta silti luonteikkaan rikkaana yläpäänä, joka ei käy korvien päälle pitkänkään kuuntelun päätteeksi.
Laajan taajuusvasteen ja erittäin nautinnollisesti toteutetun keskialuetoiston vastapainona on alataajuuksien toisto, joka voi tuntua äkkiseltään köyhältä, mikäli on tottunut ylikorostetun dominoivaan koulukiusaaja-bassoon. Bassosta ei ole kuitenkaan pulaa, se on vain luonteeltaan napakampi ja harkitumpi kuin useissa edullisemman hintaluokan hifi-kuulokkeissa. Näihin kuulokkeisiin siirtymistä harkitsevan onkin tarpeen tutkiskella, arvostaako ilmavaa ja artikuloivaa äänentoistoa, vai painottuuko musiikkimaku enemmän vaikkapa raskaan oopperan tai mörkömetallin suuntaan.
Varsinaisesti oikeuksiinsa kuulokkeiden kautta pääsee upeasti äänitetty ja miksattu sekä harmonisesti rikas musiikki. Avoin rakenne saa The Nightflyn terävän napakan stereokuvan soimaan huonemaisen luonnollisesti ja jopa leikkisästi. Henryk Góreckin kolmannen sinfonian alku, jossa kontrabassot vyöryvät usvan lailla matalan rekisterinsä pianissimosta yhyttäen hiljalleen mukaansa koko jousiorkesterin loiston, välittyy tasaisena, rikkoutumatta loistonsa huipussa ja tukehtumatta pienuuteensa palatessaan jälleen juurilleen.

 
Korvalehden päälle tuleva on ear -kuuloke on välimuoto korvakäytävän sisään menevien nappikuulokkeiden ja suurien, koko korvalehden peittävien over ear -mallisten kuulokkeiden väliltä. On ear lepää korvan päällä muttei sulje sitä kokonaan sisäänsä, ja elementti jää toisaalta selkeästi korvan ulkopuolelle toisin kuin nappikuulokkeissa. On ear -kuulokkeet ovat useimmiten rakenteeltaan suljettuja, ja Grado SR80e on poikkeava esimerkki avoimesta on ear -kuulokkeesta.

Napakka ja artikuloiva transienttitoisto ei tarkoita Gradon keittiössä raskasta kuluttavuutta. Testipenkissä Gradoja jaksoi luukuttaa tunnista toiseen miellyttävällä kuunteluvolyymillä ilman, että koki tarvetta antaa korvien huilata.
Kuulokkeiden johdotus on kiinteä mutta jämäkästi toteutettu. Molemmille kupeille tulee oma johtonsa, eikä sangan sisässä kulje piuhaa. Itse kuulokekokonaisuuden rakenne on yksinkertaisen elegantti ja jämäkkä, ja usein herkiksi paikoiksi osoittautuvat muoviosat on muotoiltu taloudellisesti sekä sijoitettu kulutusta kestäviin paikkoihin.
Ainoa varsinainen kritiikki näistä avoimista Gradoista juontuu niiden suurimmasta äänentoistollisesta valtista ollen täten enemmän ominaisuus kuin vika. Avoin rakenne ei eristä ympäristöä käytännössä lainkaan, ja keskittymiskyvyn rakenteen ollessa altis ulkoisille häiriötekijöille voi esimerkiksi kaupungin liikenteestä olla haastavaa siirtyä omaan musiikilliseen nirvanaansa. Toisaalta asian voi jälleen kääntää myös eduksi: lähestyvä raitiovaunu ei ainakaan jää huomaamatta pipodiskon takia.
Lenkkipolulle Grado puolestaan on myös fyysisen ilmavuutensa puolesta ensiluokkainen valinta. Miellyttävät korvatyynyt eivät hiosta, ja kevytrakenteinen sanka ei muutu pitkittyneessä käytössäkään raskaaksi. Sangan puristus on myös kyllin luja, ettei testiolosuhteissa tullut vastaan joillekin on ear -kuulokkeille ominaista valuvuusongelmaa.


YHTEENVETO

Huokeaa äänentoistoa talon tapaan

Grado SR80e on hintaisekseen todella vakuuttava kuulokepari. Näitä voi suositella, mikäli kaipaat kuulokkeet, jotka raaskii kuljettaa laukussa mökille, toimistoon tai vaikkapa keskuspuistoon, mutta jotka kuitenkin mahdollistavat musiikista nauttimisen miksaajan ehdoilla.
Gradoille ominainen maukas keskialuetoisto ja pehmeä diskantti pääsevät todella oikeuksiinsa, kun kuulokkeet yhdistää transienttitoiston viimeistelevään kohtuulliseen ulkoiseen kuulokevahvistimeen. Lopputuloksena on hifimiehen korvaa miellyttävä mobiiliäänentoisto myös liikkuvaan elämäntapaan.

+ Selkeä keskialue
+ Pehmeä diskantti
+ Erotteleva artikulaatio
– Avoin rakenne aiheuttaa haasteita ruuhkabussissa


Grado SR80e
Hinta: 169 €
Lisätiedot: www.gradolabs.com
www.kruunuradio.fi

Toimintaperiaate: Avoin, dynaaminen
Taajuusvaste: 20–20 000 Hz
Herkkyys: 99,8 dB @ 1 kHz, 1 mW
Impedanssi: 32 Ohm
Paino: 220 g