Onko se tietokone, tabletti, e-kirjanlukija vai piirtopöytä? Jokaiseen kohtaan voi raapustaa rastin Yoga Book C930:n kohdalla. Testasimme mihin kaikkeen Lenovon hybriditietokone taipuu käytännössä.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja

Kannettavan tietokoneen ja tabletin yhdistelmät eli niin sanotut 2-in-1-laitteet eivät ole enää uusi juttu. Niiden joukossa yksi tunnetuimmista on Lenovon Yoga, joka taipuu kääntämällä taulutietokoneeksi. Vastaavia on tarjolla myös muilta tietokonevalmistajilta, kuten HP:lta, Microsoftilta, Acerilta ja Asukselta.

Vuonna 2016 ilmestynyt Lenovo Yoga Book (jonka testin löydät näytenumerostamme tammikuulta 2017) sen sijaan oli erikoisempi laite. Sen fyysinen näppäimistö on korvattu kosketusnäppiksellä, joka siirsi sen päällä oikealle paperille oikealla kynällä piirretyt kirjaimet ja kuvat digitaaliseen muotoon. Varsin kekseliäs ratkaisu!

Tuoreimmassa Yoga Book C930 -sukupolvessa on fyysisen näppäimistön sijaan sähkömustenäyttö, joka toimii myös piirtopöytänä ja e-kirjanlukijana. Kyseessä onkin tavallaan jo 4-in-1-laite.

Sähkömustenäytöllä sijaitseva virtuaalinen näppäimistö on tuntumaltaan parempi kuin kosketusnäyttöjen vastaavat. Paljon kirjoittavalle se ei silti sovellu.

Innovaatioita jo toisessa polvessa

Vastikään Suomeen saapunut Yoga Book C930 edustaa laitteen toista sukupolvea. Ensimmäiseen verrattuna uutuus on pompannut aivan toiseen hintaluokkaan, 599 eurosta 999–1 399 euroon. Se tarkoittaa samalla, että kilpailevat laitteet ovat aivan eri sarjaa kuin edeltäjän. Tonnin hintaluokassa on tarjolla jo halvimpia premium-myllyjä – Windows-maailmasta muun muassa Lenovo Thinkpad ja Microsoft Surface, omppukoneiden ystäville taas Macbook Air ja taulutietokoneista järeä iPad Pro.

Eroja ensimmäiseen Yoga Book -versioon on useita, esimerkiksi tehokkaampi suoritin, Android-käyttöjärjestelmävaihtoehdon hyllyttäminen sekä usb-c-liitännät micro-usb-portin sijaan. Selvin ero kuitenkin on se, ettei ykkösmallin näppäimistö toiminut näyttönä – omanlaisenaan piirtolevynä kylläkin. Käyttöjärjestelmänä uutuudessa on Windows 10 Home, kun ensimmäisen sukupolven malli oli saatavilla Windowsin ohella myös Android-käyttöjärjestelmällä.

Useimpiin kannettaviin tietokoneisiin verrattuna Yoga Book on kevyt ja ohut – 775 grammaa ja 9,9 millimetriä. Näyttö on kooltaan 10,8 tuumaa eli samaa luokkaa kuin takavuosina yleisempien miniläppäreiden kohdalla. Yoga Book kulkee siis vaivattomasti mukana tablettimaiseen tapaan, mutta näyttökin on pienempi kuin tietokoneissa yleensä. Niinpä työpöytätila jää hieman rajalliseksi.

Ips-lcd-näyttö pystyy 2 560 x 1 600 pikselin resoluutioon ja kääntyy 360 astetta kellonrannekkeen tyyppisen saranan ansiosta. Näyttö on värintoistoltaan sävykäs ja tarjoaa myös vakuuttavasti kontrastia.

Tietokoneessa on kaksi usb-c-liitäntää, mikä on parannus ensimmäisen sukupolven micro-usb-liitäntään verrattuna. Niillä pystyy myös lataamaan laitteen. Kuulokeliitäntää ei ole, joten käytössä on tyydyttävä joko bluetooth-kuulokkeisiin tai hankittava usb-dac kaveriksi. Tunnistautumista varten laitteeseen on lisätty sormenjälkilukija, joka toimii infrapunalla. Yhdessä Windows Hello -toiminnon kanssa sillä voi kirjautua sisään. Windows 10 Home -käyttöjärjestelmän mukana tulee muun muassa lisenssi Office-toimisto-ohjelmiston kotiversioon vuoden ajaksi.

Akunkestoksi valmistaja lupaa yli yhdeksän tuntia, mutta siihen vaikuttaa suuresti myös se, millaisessa käytössä laite on. Raskaassa työskentelyssä kesto on lyhyempi, mutta e-kirjanlukijana se on parempi – Lenovon mukaan 13 tuntia. Molemmat lukemat ovat aivan asiallisia kannettavalle tietokoneelle.

Tietokoneen kannen pystyy avaamaan kolmella tavalla: koputtamalla sitä, painamalla äänenvoimakkuuden säätönäppäintä tai kampeamalla sen auki käsin. Koputustoiminto on hauska, mutta toimii hieman vaihtelevasti ja vaatiikin usein useampia koputussarjoja. Käsin avaamista hankaloittaa se, ettei sormelle ole tehty lovea ja väli on tiukka. Helpoimmaksi vaihtoehdoksi siis jää napin painaminen, mikä toimiikin mukavasti.

Näppäimistö muuttuu tarvittaessa piirtopöydäksi. Kalliimmassa mallissa tulee mukana magneettikiinnitteinen kynä, jolla voi piirtää ja kirjoittaa.

Näppiksestä on moneksi

Näppäimistön virkaa toimittaa varsinaisen näytön kanssa saman kokoinen e-mustenäyttö, joka yltää 1 920 x 1 080 pikseliin. Saranoitu mekanismi kääntyy läppärin ja tablettien yhdistelmille ominaiseen tapaan nurinniskoin. Näppäimistö toimii myös itsenäisenä piirtoalustana ja e-kirjanlukijana, jollaiseksi siinä on tavallista kookkaampi näyttö. Alareunassa on myös trackpad-tyyppinen hiiri, jonka saa halutessaan piilotettua raivatakseen lisätilaa itse näppäimille.

Näppäimistön käynnistyminen kestää pari sekuntia, mikä häiritsee käytössä lievästi. Näppäintuntumaltaan se on realistisempi kuin tavallisten kosketusnäyttöjen virtuaalinäppikset ja toisaalta herkemmin reagoiva kuin monissa kokeilemissamme e-kirjanlukijoissa. Ripauksen realismia tuo näppäimistössä oleva haptinen vaste eli pieni tärähdys painettaessa. Tunnelmaa luo myös haluttaessa hiljennettävä näppäinääni sekä visuaalinen vaste, jossa näppäin näyttää painettaessa painautuvan ala-asentoon.

Fyysisen näppäimistön tuntumaan ei ylletä, mutta paikoin hieman sinne päin. Ehkä suurin ongelma ahkerammassa naputtelussa on, ettei näppäimien reunoja tunne, minkä lisäksi ääkköset on ahdettu muita näppäimiä pienempään tilaan. Niinpä rivakka kymmensormitykitys on ainakin tottumattomalle hankalaa.

Suurin ongelma on peukalolla painettavat alareunan näppäimet, sillä niihin sormi sohii enemmän sivu- kuin pystysuunnassa, ja tieto näppäimen reunasta olisi tarpeellinen. Välilyöntinäppäintä joutuukin vilkuilemaan melko usein. Toinen miinus on rannetuen puute, mikä vähentää laitteen käyttökelpoisuutta pidemmissä sessioissa.

Yoga Book C930 taittuu myös itsenäiseksi piirtopöydäksi ja e-kirjanlukijaksi, jolloin virtaa kuluttavaa värinäyttöä ei tarvitse pitää päällä.

Parempi piirtämiseen

Piirto- ja kirjoituspöydäksi sekä e-kirjanlukijaksi näppäimistö muuttuu yläreunassa olevasta virtuaalinäppäimestä. Kun laitteen kääntää nurinniskoin, piirtopöytä hoksaa automaattisesti kysyä, siirrytäänkö itsenäiseen piirtopöytätilaan tuplanäpäyttämällä näyttöä. Tässä kohtaa käyttö on varsin intuitiivista, mutta siinä on ongelmansa.

Jos taittaa tietokoneen tablettikäyttö mielessään ja laittaa sen syliinsä, alanäyttöön helposti osuu esimerkiksi polvilla tuplanapautusta muistuttavasti, jolloin laitetta joutuu kääntelemään hetken poistuakseen piirtopöytätilasta. Kätevämpää olisi, jos värinäytöstä voisi valita haluavansa käyttää laitetta pelkkänä tablettina.

Hyvää kuitenkin on, että varsinaisen näytön ylipäätään saa halutessaan pois päältä. Näin säästyy virtaa esimerkiksi e-kirjoja lukiessa, muistiinpanoja tehdessä tai piirtäessä, sillä sähkömustenäyttöjen virrankulutus on olematonta verrattuna varsinaisiin näyttöihin. Toistaiseksi e-kirjanlukija tukee harmillisesti vain pdf-tiedostoja, mutta asian pitäisi korjaantua, sillä epub- ja mobi-tuen luvataan saapuvan vuoden 2019 kuluessa.

Testaamassamme kalliimmassa mallissa tulee mukana myös kynä, jolla voi piirtää ja kirjoittaa. Sen saa napsautettua magneetilla kiinni kanteen, mikä on kiva ominaisuus vaikkapa pöytätyöskentelyssä, mutta laukussa pyörimistä magneettikiinnitys ei estä. Kynä toimii bluetoothin välityksellä ja tunnistaa 4 096 painetasoa. Piirtämään pystyy tarvittaessa myös sormella, missä tarkkuus ei ole samaa tasoa.

Piirtopöydän vaihtonäppäimen lisäksi ylälaidassa on painike, jolla virtuaalikynän pystyy vaihtamaan virtuaalipyyhekumiksi. Vastenopeus ei ole ammattipiirtopöydän tasolla, mutta ei viivan ilmestymistä varsinaisesti joudu odottelemaankaan. Vauhdikkaisiin vetoihin tottuneelle piirtäjälle nopeudessa kuitenkin saattaa olla toivomista. Piirto- ja kirjoitustuntuma on joka tapauksessa varsin mukava.

Kynällä kirjoittaessa vasteaika ei sanottavasti haittaa. Muistiinpanot pystyy siirtämään ocr-muodossa OneNote-ohjelmaan. Myös ruutukaappauksia on mahdollista ottaa. Hieman kömpelöä tosin on, että muistiinpanonsa ja piirustuksensa tallennussijaintia ei pysty valitsemaan piirtopöydästä suoraan. Raapustukset siis pitää tuoda leikepöydältä tai kaivaa hieman vaivalloisesti alihakemistosta. Piirtopöydän integroinnissa käyttöjärjestelmään siis on toivomisen varaa.

Kokeilussamme käsialantunnistus myös tunnisti varsin mukavasti niin kaunoa, tekstausta kuin tikkukirjaimiakin, eikä kirjoittamaan joutunut aivan kieli keskellä suuta. Piirto- ja käsinkirjoitusominaisuudet ovat siis pätevämmät kuin varsinainen näppäimistö. Tavallaan se on virkistävää. Kaikki eivät ole tekstiorientoituneita, ja käsin kirjoittaessa on jollain tapaa orgaanisemmassa yhteydessä laitteeseen kuin näppäimistöllä naputellessa, samoin kuin kirjaimia paperille raapustaessa.

Laitetta voikin ajatella enemmän kuvaan ja käsin tekemiseen kuin tekstin naputteluun keskittyneelle käyttäjälle. Toisaalta muistiinpanomaista tekstiä pystyy kirjoittamaan nykyisin myös sanelemalla, ja puheohjaus on myös kehittymässä kovaa vauhtia – tosin ei Suomessa. Sanelu ei myöskään käy kovin hyvin päinsä esimerkiksi luennoilla tai julkisissa kulkuneuvoissa. Ehkä tässä on idullaan jotain tulevaisuuden läppäristä, jossa näppäimistöä ei tarvita lainkaan?

Tehoa kotikäyttöön
Suorittimena on halvemmassa kynättömässä versiossa gigahertsin kellotaajuudella toimiva Intel Core m3-7Y30 ja kalliimmassa kynällisessä 1,2 gigahertsin Intel i5-7Y54, joka on tuoreehkoa mallia. Ram-muistia on maltilliset neljä gigatavua. Sisäistä tallennustilaa on edullisemman version ssd-levyllä 128 gigatavua ja kalliimmassa mallissa 256 gigatavua. Halutessaan lisätilaa saa hankittua micro-sd-kortilla aina 512 gigatavuun saakka.

Kotoisassa peruskäytössä, kuten surffauksessa, tehot riittävät hyvin. Lisäksi sen voi hyvinkin kuvitella kevyeksi kaveriksi luennoille, palaveriin tai ideointiin. Raskaaseen työkäyttöön Yoga Book ei ole paras mahdollinen, mutta luultavasti sellaisesta harva haaveilisikaan tavallista pienemmän näytön takia. Kehnoiten Yoga Book C930 soveltuu pelikoneeksi – ellei sen näppäimistöratkaisua silmällä pitäen satuttaisi kehittämään omia pelejä. Se ei ole optimaalinen myöskään raskaaseen kuvan- tai videonkäsittelyyn tai muuhun suurta suorituskykyä, kookasta näyttöä tai kunnon näppäimistöä vaativaan, vaikka piirtopöydästä sinänsä olisikin iloa kuvankäsittelyssä.

YHTEENVETO

Vihjaus tulevasta?

Hienot ideat eivät osu uuden sukupolven Yoga Bookissakaan aivan napakymppiin, mutta tikkatauluun kuitenkin. Näppäimistö toimii paremmin kuin tablettien kosketusnäytöt mutta ei oikein täytä paljon kirjoittavan tarpeita. Piirtäminen ja muistiinpanojen tekeminen sujuvat varsin mukavasti. Ammattilaispiirtopöytää se ei kuitenkaan korvaa, eikä piirtopöydän ja tietokoneen yhteispeli ole aivan saumatonta. Silti on hienoa, että uutta yritetään ja vieläpä kehitetään eteenpäin.

Laitteen päivitetty hinta kuitenkin tuntuu melko suolaiselta, kun ottaa huomioon millaisen perinteisemmän tietokoneen saati tabletin samalla hinnalla saisi. Mahdollinen hinnan laskeminen ajan myötä tekisi laitteen paljon houkuttelevammaksi. Pelkäksi kuriositeetiksi laite ei silti jää, koska idea on hieno. Jos Yoga Bookista ilmestyy vielä seuraavia sukupolvia, ne saattavat pystyä jo horjuttamaan kannettavien paikkaa jonkin verran.

+ Innovatiivinen
+ Muistiinpanot ja piirtäminen
+ Keveys ja pienuus
+ Hyvä näyttö
– Kallis
– Näppäimistö

Lenovo Yoga Book C930

Hinta: 1 399 euroa
Lisätiedot: www.lenovo.com

Suoritin: Intel Core i5-7Y54
Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home
Ram-käyttömuisti: 4 Gt LPDDR3
Tallennusmuisti: 256 Gt
Liitännät: 2 x USB 3.1
Korttipaikat: Micro-SD
Muuta: Piirtokynä