Panasonicin oled-malli EZ950 tarjoaa sekä ominaisuuksia että laatua komeassa ja vakuuttavassa paketissa.

Teksti: Thomas Ytterberg / Kuvat: Valmistaja / Mittaukset: HemmaBio
Tiivistelmä AVPlus-lehdestä 8/2017.

Jo viimevuotinen, melko suolaisesti hinnoiteltu CZ950 osoitti, että Panasonic kyllä osaa käsitellä ja tuotteistaa oled-paneeleja. Tänä vuonna valmistaja on tuonut markkinoille huokeamman hintaisen EZ950-mallin LG Displayn (ei televisiovalmistaja LG Electronicsin) valmistamilla paneeleilla sekä 55- että 65-tuumaisena. Tämä malli haastaa hinnallaan niin LG:n kuten myös Sonyn ja Philipsin vastaavat laitteet.
Joku saattaisi toivoa, että Panasonicin televisiossa olisi Firefox-käyttöliittymän sijasta jokin toisenlainen järjestelmä. Toisaalta taas laite toimii, integroituu sekä yhdistyy mainiosti ja sutjakasti näinkin. Ja jos olet jo tottunut uusiin Panasonic-televisioihin, kuvio on tuttu. Jos taas tarvitset joitain erityisiä sovelluksia tai palveluita, niiden kanssa saa vähän säätää – kuten yleensäkin.


Parannusta, kuten odotettua!

Jos kuvamateriaalina käyttää hdtv:tä, blu-rayta ja uhd-tasoisia lähteitä, lopputulos on puhdasta nautintoa. Oikeastaan mitään mainitsemisen arvoista valitettavaa suorituskyvyssä ei ole, ja EZ950 toimii kuten huipputasoisen oled-television kuuluukin: kaikki on kohdallaan.
Kontrasti on huippulukemissa (500 000:1) ja toiston dynamiikka mallikasta. Värit toistuvat kuten kuuluukin, ja kaiken kontrollointi on helppotajuista, tehokasta ja hyvin selitettyä. Kuvan liiketoisto on niin ikään kohdillaan, ja jopa tehtaalla määritellyt kuva-asetukset näyttävät esimerkiksi kasvot juuri oikein.
Joitain pieniä heittoja kuvassa kuitenkin on, lähinnä pientä epätasaisuutta vertikaalisten linjojen muodostamisessa. Nämä korostuvat mitä tummempaa kuvaa televisio tuottaa. On kuitenkin sanottava, että jälki on esimerkiksi LG:n oled-malleihin verrattuna huomattavasti pehmeämpää. Myöskään värien porrastumista ei ole havaittavissa.

Täsmällisyyttä varjoissa

Hieman kuten Sonyn A1-mallissa (jonka testasimme AVPlussan numerossa 5/17), mustan toisto ei ole ”ääretöntä”, mutta sen sijaan Panasonic on onnistunut trimmaamaan paneelinsa niin, että mustan toistossa valoa vuotaa läpi äärimmäisen vähän. Lähimpiin markkinoiden vertailukohtiinsa nähden EZ950 tarjoaa myös varsin hyvää varjojen ja tummien sävyjen kontrollia.
Tätä voidaan myös säätää korottamalla värisäätöä aavistuksen, joka hiukan kaventaa kontrastia. Todellisuudessa musta pysyy kuitenkin ihmisen näköaistin kannalta edelleen mustana. Tällä saavutetaan kokonaistoistossa hiukan parempi jälki varjojen ja tummien sävyjen kohdalla. Eikä kyseessä ole mikään kompromissi kuten LG:n oledien kohdalla, joissa mustan hienosäädön lopputuloksena oli joko syvimmän mustan uhraaminen parempien tummien sävyjen toistolla tai vastaavasti niiden heikentyminen mustimman mustan esiin kaivamisessa.
On kuitenkin sanottava, että esimerkiksi THX Cinema -kuvatila leikkaa mustaa melko ronskisti ja pehmentää muitakin värejä. Tämä muistuttaa hiukan LG:n palettia aavistuksen hillitymmillä väreillä. Koko THX-tilaa voidaan siis pitää hiukan tarpeettomana. Vaikka kyseinen kuvatila löytyy helposti valikosta, käyttäjä saa toistosta enemmän irti paneutumalla asetuksiin hiukan enemmän ja kytkemällä päälle Professional-kuvatilan. Lopulta sieltäkin löytyy nopeasti ja yksinkertaisesti täydelliset kuva- ja väriasetukset.

HDR-värit hallussa

Panasonicilla on vahva ote jopa hdr-materiaalin haastavien värien toistoon. Mittauksissamme hdr-toistui oikeaoppisesti riippumatta elokuvan masteroinnista, olivatpa kyseessä sitten 1 000 tai 4 000 nitin väläykset. Koska kyseiset lukemat ovat laitteille melko haastavia, television täytyy säädellä toistoaan jatkuvasti, ettei kuva pala puhki maksimikirkkautta kohti pyrkiessään.
Panasonicin kohdalla tämä tapahtuu kontrastin kontrolloinnilla, jonka lähtöarvo on 100. Silloin näyttö leikkaa kiinni jo 1 000 nitissä, joka vaatii ehdottomasti säätöä. Arvolla 96 lukema pysyy tuhannessa nitissä, arvolla 81 se nousee jo 2 000 nittiin ja arvolla 65 saavutetaan jo 4 000 nittiä. Arvolla 50 EZ950 täräyttää tiskiin jo 10 000 nitin edestä värinyansseja, joka toki syö vähän kokonaissuorituskykyä mutta toisaalta mahdollistaa kaikkien hdr-skaalan värien asianmukaisen toiston.
Kokonaisuutena tällainen tulos on erinomainen, kun puhutaan hdr-kuvan virheettömästä toistosta – ja kaiken tämän saa vieläpä aikaan ilman kohtuutonta valikkoseikkailua, vaikka halukkaille toki on tarjolla paljon monimutkaisempiakin hienosäätömahdollisuuksia. Ja mainittakoon vielä, että EZ950 hanskaa myös hlg-hdr (hybrid log gamma) -toiston, jota käytetään enenevissä määrin televisioverkossa sekä live-toistossa.

Tulokset hdr-toistolle kontrastia lukuun ottamatta samoilla säädöillä kuin sdr-tilassakin. Erona on vain se, että mitä enemmän oled antaa valotehoa ulos, sitä keltaisemmaksi valkotasapaino kallistuu punaisen ja vihreän dominoidessa sinistä. Siispä hdr-säädöt kannattaa tehdä erikseen. Valkotasapainoa voi korjata esimerkiksi valitsemalla väritiloista lämpimän vaihtoehdon. Muutoin EZ950 on loistava televisio hdr-materiaalille standardin mukaisella väritoistolla ja lähes olemattomilla virheillä.
Panasonic tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden hienosäätää kaikkea mikä on hienosäädettävissä. Suoritus on paketista vedettäessäkin oikein hyvä, ja värit saa kohdalleen kaivautumatta turhan syvälle valikoihin. Oikeat tasot löytyvät hyvin sukkelasti. Yleisellä tasolla värit ovat eloisat, ja kirkkautta säätämällä tummista sävyistä ja varjoista saa helposti enemmän irti. Kuvan mittaustulos saavutettiin Professional-kuvatilassa pikasäädöillä, valkotasapaino ja värit arvolla 54.


YHTEENVETO

Parempi kuin muut

Panasonicin EZ950:n moitteet ovat harvassa, ja oikeastaan valmistaja on onnistunut optimoimaan oled-näytön toiston varsin esimerkilliselle mallille. Joitain oled-teknologiassa yleisesti esiintyviä pikkuvikoja toki on. Esimerkiksi pelitilassa EZ950:n latenssi on 41 millisekuntia, kun taas kilpakumppani LG on onnistunut puristamaan ajan vain 21 millisekuntiin, mikä sopii paremmin nopeatempoisille peleille.
Olennaisinta on kuitenkin se, että Panasonic on onnistunut kipuamaan kilpailijoidensa yläpuolelle erityisesti kuva- ja väritoiston saralla – vaikka se käyttää samoja oled-paneeleja kuin muut. Esimerkiksi LG:n televisioita hiukan vaivaavat seikat loistavat Panasonicin versiossa poissaolollaan.
Jos kokonaisuutta tarkastellaan oled-televisioiden raskaassa sarjassa, Panasonic on muita rinnanmitan edellä!

+ Kuvantoisto kokonaisuutena
+ Oled-luokassa erinomainen suorituskyky
– Muutamat pikku rajoitukset


PANASONIC TX-65EZ950E
Hinta: Alkaen 3 999 €
Lisätiedot: www.panasonic.com/fi

Näyttö: OLED, 3 840 x 2 160 p
Liitännät: 4 x HDMI (4K 60/50p, HDCP2.2), 3 x USB, Wifi, LAN, komposiittivideo, optinen äänilähtö, kuulokelähtö
Viritin: DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C
Mitat (l x k x s): 1 453 x 889 x 275 mm
Paino: 30 kg
Muuta: Firefox-selain, Netflix (4K-sisällön tuki), Youtube (4K-sisällön tuki), YLE Areena, Katsomo