Action-kamerat ovat nostaneet suosiotaan esimerkiksi vauhdikkaiden urheilulajien kuvaamisessa. Selvitimme, mitä ominaisuuksia laitteilta vaaditaan, kun vertasimme neljää eri hintaista 4k-videoon pystyvää kameraa. Mukana on kaksi noin 80 euron hintaista halpakameraa, 350 euron GoPro ja lisäksi yksi 160 euron kamera siltä väliltä.

Teksti: Joni Nikkola

Kuvat: Joni Nikkola & AVPlus-toimitus

GoPro Hero Silver 7
Rollei Actioncam 525
Waltter Move 500 Mi
Mijia Action Camera 4K

Nykyään on helppo kuvata vauhdikasta videokuvaa. Verkosta löytyy pilvin pimein esimerkiksi lumilautailu- ja skeittivideoita, alamäkipyöräilyä tai vuorikiipeilyä. Toisia taas veri vetää pinnan alle sukeltelemaan. Näyttävää videota syntyy myös arkisemmissa tilanteissa, vaikkapa pulkkamäessä.

Otimme kokeiluun neljä hiukan kovemman menon kuvaamiseen sopivaa action-kameramallia. Mukana on edustajia kolmesta hintaluokasta, mutta yhteisenä kriteerinä oli niiden tarjoama 4k-tasoinen kuva. Lähes action-kameran synonyymiksi muodostuneelta GoProlta mukana on Hero 7 Silver, joka maksaa noin 350 euroa. Seuraavaksi hintavin on Xiaomin Mi Mijia, joka sijoittuu jo yli puolet halvempaan 160 euron hintaluokkaan. Edullisimmat mallit ovat Rollei 525 ja Waltter Move 500, jotka puolestaan maksavat siitä puolet – vain 80 euroa.

Suuria eroja löytyy siis ainakin hinnan puolesta. Halusimmekin selvittää, millaisia ominaisuuksia kamerat tarjoavat. Millaista jälkeä saa alle satasen action-kameralla?


Tarpeet kannattaa kartoittaa

Ennen action-kameran hankkimista kannattaa pysähtyä miettimään, mihin tarpeeseen se tulee. Ominaisuudet vaikuttavat myös hintaan. On aiheellista pohtia esimerkiksi sitä, tarvitseeko vedenpitävyyttä tai kuvanvakainta, ja millainen tarkkuus on tavoitteena. Jos halutaan saada aikaan näyttäviä hidastuksia, tarvitaan myös tarpeeksi nopea tallennusnopeus.

Vertailumme malleista GoPron runko on itsessään 10 metriin saakka vedenpitävä, kun taas testin edullisimpien Waltterin ja Rollein mukana paketissa tulee vielä syvemmälle yltävä sukelluskotelo. Rolleille maksimisyvyyttä luvataan 40 metriä ja Waltterille 30 metriä. Xiaomillekin luvataan vesitiiviys 30 metriin saakka kotelon kanssa, mutta sellaista ei toimiteta vakiovarusteena.

Kaikki vertailumme neljä kameraa ovat suurin piirtein samankokoisia: hiukan kookkaampia kuin perinteinen tulitikkuaski. Kuvassa Waltter Move 500.

Kovassa menossa on hyötyä myös kuvanvakautuksesta. Vaikka tärinä tuo hieman lisätunnelmaa vaikkapa mäenlaskukuvissa, se harvoin lisää katselunautintoa pidemmän päälle. GoProssa kuvanvakaaja on kaksiakselinen, kun taas Xiaomista löytyy kuusiakselinen. Rollein ja Waltterin kohdalla vakaajasta ei ole ilmoitettu.

Videokuvan kohdalla 4k on nykyisin kova sana, eikä tarkkuudesta ole haittaa – paitsi ehkä sen vaatiman suuremman tallennustilan vuoksi. Vaikka tähtäisi lopputuloksessa vaatimattomampaan hd-laatuun, niin full hd- tai 4k-laadulla tallentaminen jättää enemmän pelivaraa jälkikäsittelyyn ja antaa mahdollisuuden myös rajata kuvaa.

"Vaikka tähtäisi lopputuloksessa vaatimattomampaan hd-laatuun, niin full hd- tai 4k-laadulla tallentaminen jättää enemmän pelivaraa jälkikäsittelyyn."

Jos kuvaan on eksynyt vaikkapa reunoille jotain, minkä haluaisi rajata pois, videosta saa vielä rajaamisen jälkeenkin riittävän tarkan. Kuitenkin esimerkiksi YouTubeen videoita tehdessä full hd- tai hd-tarkkuus riittävät mainiosti. Televisiosta katsottava kuvakin on edelleen yllättävän harvoin 4k-laatuista, eivätkä monet katseluun käytettävät näytöt edes yllä vielä kyseiseen tarkkuuteen.

Kaikkia testikameroitamme mainostetaan 4k:lla. Se ei ole täysin perusteetonta, sillä kaikista malleista todellakin tulee ulos 4k-kuvaa. Kuitenkin pienellä tutkiskelulla selviää, ettei asia ole aivan niin yksinkertainen. Testimme edullisimmassa kaksikossa – Rolleissa ja Waltterissa – ei ole tarpeeksi suurta kennoa todellisen 4k-kuvan kuvaamiseen. Kuva siis interpoloidaan vaatimattomammasta laadusta 4k-laatuun. Interpoloinnissa tallennettujen pikselien ympärille lisätään pisteitä, joiden sävyarvot lasketaan viereisten pikselien perusteella. Tuloksena syntyvä kuva ei ole niin tarkka kuin aito 4k-kuva. Kennolle alun perin tallentumattomia yksityiskohtia ei myöskään ole mahdollista lisätä lopputulokseen laskukaavoilla.

Kaikista testikameroistamme löytyy myös hidastustoiminto, jonka avulla kuviin saa rutkasti lisää mielenkiintoa ja näyttävyyttä. Esimerkiksi näyttävä temppu pääsee parhaiten oikeuksiinsa hidastettuna. Nopeutuksilla ja hidastuksilla videon rytmitykseen saa myös enemmän vaihtelua ja mielenkiintoisuutta. Käytännössä hidastus toimii niin, että kamera kuvaa normaalia 24 kuvan sekuntitahtia nopeammin.

"Nopeutuksilla ja hidastuksilla videon rytmitykseen saa enemmän vaihtelua ja mielenkiintoisuutta."

Mitä nopeammin kameralla pystyy kuvaamaan, sitä vaikuttavampia hidastuksia kuvamateriaalista on mahdollista saada irti. Kamerasta ulos tuleva kuvamateriaali kuitenkin pyörii yleensä normaalinopeudella, mutta koska tietyllä aikavälillä on enemmän tallennettuja ruutuja, sitä on jälkikäsittelyssä mahdollista ikään kuin venyttää.

Koska 4k-kuvaus ja myös hidastustoiminto vaativat kameralta rutkasti laskentatehoa, nopeimmat kuvausnopeudet ovat tarjolla usein pienemmillä resoluutioilla. Niin myös testikameroissamme. Hieman yllättäen testimme kalleimmassa GoProssa maksimikuvausnopeus on melko vaatimaton: 4k-laatuisena se kuvaa Xiaomin kanssa korkeintaan 30 ruudun nopeutta, kun normaalinopeus on 24 kuvaa sekunnissa. Mi vie kuitenkin voiton 1080p-tarkkuudella kuvatessa 100 ruudun nopeudella. Myös 720p-tarkkuudella Xiaomin 200 ruutua on yliveto, mutta Rollei yltää kunnioitettavaan 120 ruutuun. Testasimme kameroiden hitaimman kuvausnopeuden räjäyttämällä ilmapalloja.


Enemmän vähemmällä

Varusteissa on huomattavat erot eri kameramallien välillä. Yllättävää kyllä, vertailumme kameroissa varusteiden määrä oli melkeinpä kääntäen verrannollinen hintaan. Waltter tarjosi monipuolisimman varustepaletin, mutta Rolleikaan ei jää siinä suhteessa paljon jälkeen. Vaatimattomimmat varusteet ovat Xiaomissa, eikä sen mukana tule esimerkiksi sukelluskoteloa. GoProssa sellaista ei tarvitse, koska kamera on itsessään vedenpitävä.

GoPro ei kalleimmasta hinnastaan huolimatta tarjoa sanottavammin varusteita – niitä saa kuitenkin ostettua kattavasti erikseen. Sukelluskotelo ei ole rungon vedenpitävyyden vuoksi välttämätön, mutta kriittisin puute on kamerajalustaan soveltuvan kiinnikkeen puute.

Rolleissa varusteita tulee jo varsin mittava määrä. Niiden avulla kameran saa jo kiinnitettyä moniin eri paikkoihin. Etuna varustekingi Waltteriin verrattuna on mukana tuleva kaukosäädin.

Waltter vie kirkkaasti pisteet varusteiden määrässä. Sen mukana tulee niin valtava määrä pikkusälää, että niistä jo yksistään voisi helposti maksaa 80 euroa, jos sellaisille olisi tarvetta.

Xiaomi jää varustelussa jumbosijalle, sillä mukana ei tule kuin micro-usb-latausjohto. Myös vedenalaiskuvauksesta haaveilevat joutuvat varaamaan muista vertailumme kameroista poiketen lisäbudjettia sukelluskoteloa varten.


Pääpaino yksinkertaisuudessa

Miten action-kamera eroaa muista kameroista? Ensinnäkin se on pokkarimaiseen tapaan pieni ja helposti mukana kulkeva. Toinen piirre on pokkarikameramainen yksinkertaisuus ja käytön suoraviivaisuus, mikä ei tarkoita, että ominaisuuksista olisi tingitty. Periaatteessa eroa pokkariin ei ole paljon, mutta rakenne on tavallisesti järeämpi ja painopiste on videokuvauksessa.

Action-kamerat ovat myös optisilta ominaisuuksiltaan yksinkertaisia. Testaamissamme malleissa ei ollut optista zoomia eikä järjestelmäkameramaista näppien ulottuvilla olevaa säätöpalettia asetusten nopeaan muuttamiseen kuvaustilanteessa. Kuvaustuntumassa on haettu pikemminkin vastaavan tasoista helppoutta kuin kännykällä kuvatessa. Asetukset katsotaan kohdalleen ennen kuvausta, ja sitten vain annetaan mennä.

Action-kameroissa on yleensä ottaen suhteellisen laajakulmainen eli lyhyellä polttovälillä varustettu linssi. Se mahtuu paitsi pienempään tilaan myös helpottaa kuvaamista, sillä tärkeitä asioita ei jää niin helposti kuvausalan ulkopuolelle kuin pidemmällä polttovälillä kuvatessa. Varjopuolena ovat kuvan vääristymät.

"Kuvaustuntumassa on haettu vastaavan tasoista helppoutta kuin kännykällä kuvatessa."

Käytön suoraviivaisuus on eduksi, sillä toiminnan tiimellyksessä ei välttämättä ole aikaa hienosäädöille. Käytön helppous on yksi tärkeä pointti, pitkälti samoista syistä. Periaatteessa kamera pitäisi pystyä antamaan maallikkokaverin käteen ja sanoa, että paina tuosta.  Käyttöystävällisyydessä kamerat olivat kutakuinkin samalla viivalla. GoProssa ja Xiaomissa on kosketusnäyttö, kun taas Rollein ja Waltterin hallinta tapahtuu painikkeilla. Valikoiden selaaminen on kaikissa vertailumme kameroissa aavistuksen työlästä, mutta kuvaamaan pääsee yhdellä painalluksella.

Näppäimiä laitteissa on minimalistisesti. Suljinpainikkeen lisäksi esimerkiksi MI:ssä ei ole muita näppäimiä. Lähes identtisen näköisissä Rolleissa ja Waltterissa on lisäksi kuvaustilan valintapainike ja sivussa valikkonäppäimet. GoProssa on ainoastaan kuvaustilapainike.

Takana on kaikissa malleissa näyttö. Testikameroistamme kosketusnäyttö on GoProssa ja Xiaomissa. Kahdessa edullisimmassa eli Rolleissa ja Waltterissa ei ole kosketusnäyttöä, vaan kameran käyttö tapahtuu valikkonäppäimillä. Kyseinen toteutus voi olla parempi esimerkiksi talviaikaan kuvatessa, kun kameraa käytetään hanskat kädessä.

GoPro opastaa ensikäynnistyksellä kameran ja sen kosketusnäytön käyttöön.

Vertailumme action-kameroissa on bluetooth- ja wifi-yhteydet, joiden kautta osa hallinnasta ja kuvan jakamisesta hoituu mobiilisovelluksella. Vaikkapa skeittitemppua tehdessä käsiä tarvitaan muuhunkin kuin puhelimen tai kameran näpläämiseen, jolloin kaveri voi toimia videon ohjaajana.


Taskuun mahtuvaa
Kokoluokaltaan kaikki vertailukamerat ovat varsin samankokoisia – noin tulitikkuaskin kokoluokkaa tai sitä aavistuksen suurempia. MI on muita hieman kookkaampi leveyssuunnassa, mutta kaikki sopivat mainiosti taskuun.

Myös painoltaan kaikki mallit jäävät alle sadan gramman, eli niiden kantaminen mukana ei ole ongelma. Pieni koko ja keveys ovatkin actionkameroille tärkeitä ominaisuuksia, sillä niiden ei pitäisi haitata kuvattavaa suoritusta esimerkiksi kypärään tai skeittilautaan kiinnitettynä.

"Kaikkia testikameroitamme voi käyttää myös silloin, kun ne ovat latauksessa."

Kokoon liittyvänä hienoisena varjopuolena on akunkesto, joka riippuu paljolti tallennettavasta kuvanlaadusta ja käytöstä ylipäätään – esimerkiksi wifi-yhteyden käyttö kuluttaa enemmän virtaa. Rollei esimerkiksi ilmoittaa akunkestoksi ilman wi-fi-yhteyttä enimmillään 50 minuuttia. Akku loppuikin nopeimmin testimme kahdessa halvimmassa kamerassa, mutta melko pian myös kalliimmista malleista.

Kaikille testikameroillemme yhteinen hyvä puoli kuitenkin on, että niitä voi käyttää myös silloin, kun ne ovat latauksessa. Käytännössä siis mukaan voi ottaa mojovan usb-virtalähteen ja unohtaa akunkestosta huolehtimisen. Edes kaikissa kalliimmissa kameroissa ei välttämättä ole samaa ominaisuutta, joten se on todellakin papukaijamerkin arvoinen.


Kosketusnäytöllä tai ilman

Rolleissa ja Waltterissa on sama käyttöliittymä. Kalliimmista kameramalleista poiketen niissä ei ole kosketusnäyttöä, vaan käyttö tapahtuu sivussa olevilla nuolinäppäimillä. Näppäimet saattavat olla ulkokäytössä kätevämpi ratkaisu etenkin talvella ja hanskat kädessä. GoPron sivussa olevalla napilla valitaan valokuvaustilan, time-lapse-videon ja videon välillä. Lisäksi kosketusnäytöltä voi valita 4k-tilan, 15 sekunnin pätkän kuvauksen tai vain full hd:na käytössä olevan etanatilan. Lisäksi kuvaa voi zoomata, tosin zoomaus tapahtuu digitaalisesti eli käytännössä rajaamalla. Still-kuvia otettaessa kameran ominaisuuksiin kuuluu valokuvan ajastus ja burst-kuvaus. Nopeutustoiminto eli time lapse onnistuu myös 4k:na.

GoPron (kuvassa) ja Rollein sovelluksessa voi seurata kuvaa reaaliaikaisesti. Reaaliaikaisuus on tosin suhteellista, sillä kameran ja sovelluksen välillä esiintyy viivettä, mikä voi ajoittain häiritä käyttöä. GoPron sovelluksen kautta päivittyy myös kameran laiteohjelmisto.

Apua sovelluksista kosketusnäytöllä tai ilman

GoPron sivussa olevalla napilla valitaan valokuvaustilan, time-lapse-videon ja videon välillä. Lisäksi kosketusnäytöltä voi valita 4k-tilan, 15 sekunnin pätkän kuvauksen tai vain full hd:na käytössä olevan etanatilan. Lisäksi kuvaa voi zoomata, tosin zoomaus tapahtuu digitaalisesti eli käytännössä rajaamalla. Still-kuvia otettaessa kameran ominaisuuksiin kuuluu valokuvan ajastus ja burst-kuvaus. Nopeutustoiminto eli time lapse onnistuu myös 4k:na.

Rollein sovelluksessa taas voi myös seurata live-kuvaa, ladata puhelimeen kuvia ja videoita sekä säätää kameran asetuksia. Waltterin EZiCam -sovelluksella puolestaan voi siirtää wifi-yhteydellä kuvia kamerasta puhelimeen ja rajata videota, mutta sillä ei pysty hallitsemaan kameraa tai seuraamaan kuvaa reaaliai-
kaisesti. Rolleissa ja Walterissa langaton yhteys kameran ja puhelimen välillä hoituu painamalla kameratilassa kameran alaspäin-painiketta.

Käyttö on halpiskameroissa helpompaa kuin Xiaomissa ja sujuu paremmin kuin GoProlla. Toisaalta Rollei kuvaa myös 2,5k-videota – interpoloituna. Rollein mukana tulevassa kaukosäätimessä on video- ja valokuvanäppäimet, joilla voi aloittaa ja lopettaa kuvauksen. Molempien käyttöliittymässä on hieman hitautta.

Xiaomin Mi Home -sovellus on yhteinen valmistajan erilaisten älylaitteiden kanssa. Sillä pystyy lataamaan kuvia
ja videoita kamerasta mobiililaitteille. Xiaomin tapauksessa wifi-yhteys kameran ja mobiililaitteen välillä ei synny aivan helposti. Yhteys täytyy laittaa kamerasta ensin päälle, yhdistää kamera puhelimeen asetusten kautta ja sen jälkeen vielä sovelluksesta erikseen. Tämä epäonnistui useasti ennen kuin lopputulos oli toivottu. Sovellus pyysi myös laittamaan päälle phone targeting -asetuksen, joka mahdollistaa pääsyn puhelimen sijaintitietoon.


Kuvanlaadulla alkuun ja pidemmällekin

Testaamamme kamerat tallentavat 4k-laatuista kuvaa, vaikka halvimmat mallit toteuttavatkin sen interpoloimalla. Tärkeintä on tietenkin se, millainen kuvanlaatu on käytännössä, eikä silloin kannata tuijottaa pelkkiä megapikseleitä. Kuvanlaadussa hinta ja aito 4k-kenno näkyy selvästi tarkemmassa tarkastelussa. Kaikki vertailumme kamerat tuottivat kuitenkin kelvollista kuvaa etenkin päivänvalossa.

GoProssa on selvästi muita kameroita laajempi kuvakulma, mikä aiheuttaa myös tynnyrivääristymää. Plussapuolena on se, että kuvaan mahtuu enemmän ympäristöä ja esimerkiksi maisemat voivat näyttää vaikuttavammilta.

Hämärässä halvimmat kamerat ja myös Xiaomi tuottavat melko kohinaista kuvaa. GoProssa kuvanlaatu on pimeässä muita parempi. GoPro antaa myös muita kameroita selvästi  tasaisemman kyydin töyssyissä kaksiakselisella kuvanvakaajallaan. Yllättäen Xiaomin kuva tärähteli testissämme huomattavasti, vaikka kamera sisältääkin kuusiakselisen kuvanvakaajan.

Kuvanlaadun lisäksi myös videon äänenlaadulla on merkitystä. Etenkin vauhdikkaissa lajeissa ja muutenkin ulkona kuvatessa tuuli ja rungon kolahtelut saattavat aiheuttaa häiriöitä ääneen. GoProssa on kahdella mikrofonilla toteutettu melunsuodatus, ja videossa onkin hieman vähemmän häiriöääniä kuin muissa vertailukameroissamme.

Liitäntää ulkoiselle mikrofonille ei ole yhdessäkään testaamistamme laitteista. Äänen voi toki tallentaa myös muulla keinoin, esimerkiksi puhelimella tai erillisellä tallentimella. Silloin kuitenkin saattaa joutua editointivaiheessa hiomaan äänen ja kuvan synkronointia kohdalleen.

GoPron kuvasuhde on laajin. Kuvaan mahtuu runsaasti tavaraa, mutta samalla se tarkoittaa myös melko mojovaa vääristymää. Värintoisto on hieman ärhäkkää, mutta tarkkuus on edullisimpia malleja parempi.

Xiaomin värintoisto on muita hillitympää. Myös tarkkuus on selvästi parempi kuin vain hieman edullisemmissa budjettikameroissa.

Edullisemmissa interpoloivissa kameroissa piirto ei ole yhtä tarkkaa kuin aidoissa 4k-malleissa. Zoomattuna tietokoneen näytöllä alkaa artefakteja näkyä huomattavasti helpommin kuin hieman hintavammassa Xiaomissa. Kuitenkin normaalikokoisena 13 tuuman tietokoneruudulla niitä ei juuri huomaa. Rollein kuva-ala on tiukimmin rajattu, mutta myös siinä on kalansilmäefektiä.

Waltterissa on Rolleita selvästi laajakulmaisempi linssi, minkä vuoksi myös kalansilmäefekti on melkoinen.

Tältä sama asetelma näyttää kuvattuna Canon EOS 600D -järjestelmäkameralla.


YHTEENVETO

Vasta-alkajille ja vähän kehittyneimmillekin

Kaikkiaan kameroiden kuvanlaatu yllätti positiivisesti, sillä myös halvimmat Waltter- ja Rollei-kamerat tuottivat asiallista kuvaa. Kaikkia testikameroitamme voikin suositella, mutta hieman ensitarpeisiin. Kuitenkin budjettimallien ero kuvanlaadussa on suuri tuplasti kalliimpaan Xiaomiin verrattuna. Aidolla 4k-kuvalla yksinkertaisesti pötkii pidemmälle.

Xiaomin ja GoPron kuvanlaadulliset erot ovat hyvässä valaistuksessa pikemminkin makuasioita. Selvimmin GoPro erottuu edukseen töyssyissä, joissa tärinänvaimennus toimii parhaiten. Se on kiistatta tärkeä ominaisuus action-kamerassa. Myös hämärässä kuvatessa GoPro erottuu muista kameroista edukseen. Korkeampi hinta ei siis ole aivan tuulesta temmattu.

Kalliimmat verrokit toisaalta tarjoavat yllättäen edullisimpia kameroita huomattavasti vähäisempää varustetasoa – jopa siinä määrin, että siitä on jo ostokriteeriksi. Xiaomi on hinta/kuvanlaatu-suhteeltaan paras, mutta olematon varustetaso tiputtaa pisteitä roimasti. GoPro taas on merkittävästi muuta kolmikkoa kalliimpi. Myös siinä varusteita tulee vähäisesti, mutta toisaalta esimerkiksi vedenpitävyys löytyy kameran rungosta suoraan ilman erillisiä koteloita. Suurin miinus on standardimallisen jalustakiinnikkeen puute.

Sekä Rollei että Waltter soveltuvat mainiosti harrastuksen aloittamiseen, etenkin jos ei ole ennestään juuri kokemusta videokuvauksesta. Jos harrastus on alkutekijöissään, 80 euron investoinnilla pääsee pitkälle. Rahallinen menetys ei myöskään ole suuri, vaikka into lopahtaisi nopeastikin. Niitä voi siis suositella vaikkapa jälkikasvulle ensimmäiseksi kameraksi.

Merkki & malliGoPro Hero Silver 7Rollei Actioncam 525Waltter Move 500Mi Mijia Action Camera 4K
Hinta344,90€79,90€79,90€159,90€
LisätiedotValmistajan tuotesivuValmistajan tuotesivuValmistajan tuotesivuValmistajan tuotesivu
OstopaikkaVerkkokauppa.comVerkkokauppa.comMotonetVerkkokauppa.com
Video4K/30 fps, 1440p/60 fps, 1080p/60 fps4K/25 fps, 2,7K/30 fps, 1080P/60fps, 720P/120fps4K@25fps, 1080p@60fps, 1080p@30fps4K/30fps, 2,5K/30 fps, 1080p/100 fps, 720p/200 fps
Valokuvat10 megapikseliä4 megapikseliä12 megapikseliä8,3 megapikseliä
Linssiei ilm160°170°f/2,8 / 145°
Kuvanvakautus2-akselinenei ilmei ilm6-akselinen
Näyttö2", kosketusnäyttö2"2"2.4", 960 x 480 px, kosketusnäyttö
LiitännätUsb-cMicro-usb, mini-hdmiMicro-usb, mini-hdmiMicro-usb
AkkuKiinteä, kapasiteettia ei ilmoitettu900 mAh, vaihdettava1050 mAh, vaihdettava1450 mAh, vaihdettava
MuistikorttiMicroSD (hc/xc)MicroSDHC, max 32 GtMicroSD, max 32 GtMicroSD, max 64 Gt
VarusteetUsb-c-latausjohto, kaarevalla ja tasapintaisellä tarrapinnalla varustettu kiinnitystelakka esimerkiksi kypärää varten sekä kiinnityskehysSukelluskotelo kallistuskulman säädöllä ja varaluukulla, kevyt kehikko jalustakiinnityksellä, tasapintaisella ja kaarevalla tarrapinnalla varustettu kiinnitystelakka, varaluukku koteloon, kauko-ohjain, jalustakierteellä varustettu kiinnitin sekä samanlainen uroskierteellä, mikro-usb-latausjohto.Sukelluskotelo saranalla ja varaluukulla, laturi, micro-usb-latausjohto, suomenkielinen käyttöohje, nippusiteitä ja vaijeria, velcro-tarraa, kiinnike pyörän tankoon, kehys jalustakierteellä, sarana jalustakierteellä, varasovittimia, kaksi tasapintaista tarratelakkaa, muuntaja, vararuuvi, naaras- ja uroskiinnike saranallaMikro-usb-latausjohto
Mitat (l x k x s)62,3 x 44,9 x 28,361 x 42 x 22 mm59,3 x 41,1 x 24,6 mm75,5 x 42,7 x 29,5 mm
Paino94,4 g54,3 g61 g99 g
MuutaPuheohjaus, sovellusSovellusSovellusSovellus

Kallis mutta laadukas

GOPRO Hero 7 Silver

Hinta: 344,90 €

Tunnetuin action-kameroiden valmistaja lienee tällä hetkellä GoPro. Hero 7 Silver on valmistajan kolmesta Hero-mallista keskimmäinen. Edullisin Hero 7 White yltää vain 1080p-tarkkuuteen, kun taas kallein Black-malli pystyy Silveriä nopeampaan kuvaukseen 4k-tilassa.
Ainakin osin vertailumme kallein hinta selittyy GoPron kuvanlaadulla, joka on paras vertailumme kameroista. Kamerassa on myös kaikista vakuuttavin tuntuma, eikä se tarvitse koteloa vesisateessa tai maksimissaan 10 metrin syvyydessä kuvatessa. Säänsuojaus tuntuu käteen vakuuttavalta, sillä esimerkiksi painikkeiden väleissä ei ole avoimia saumoja. Myös muistikorttilokeron kansi on tanakasti suojattu.
Vakiovarusteita on kuitenkin korkeaan hintaan nähden vaatimattomasti ja lisävarusteet melko hintavia. Se, että kahdeksankymmenen euron kamera nöyryyttää neljä kertaa kalliimman kameran varustetasossa mennen tullen viestii siitä, ettei muovi oikeasti niin kallista ole kuin hintalapussa lukee.
GoPro Hero 7 Silver soveltuu testimme malleista parhaiten todelliseen rymymenoon, kiitos hyvän vakautuksen, vedenpitävyyden ja tiiviimmän rakenteen. Niistä tosin joutuu maksamaan melkoisesti lisähintaa. Jos vaatimattomampi resoluutio riittää, voi Hero 7 White olla sopiva edullisempi vaihtoehto.

+ Paras kuvanlaatu
+ Vedenpitävyys
+ Paras kuvanvakautus
– Ei jalustakiinnitystä
– Akku ei vaihdettavissa
– Hintava


Halvalla vauhtiin
Rollei Actioncam 525

Hinta: 79,90 €

Perinteikäs saksalainen Rollei on valokuvaajapiireissä tunnettu vuosikymmenien ajan kalliista, niin sanotusti kaksisilmäisistä keskiformaatin studiokameroistaan, joiden optiikkaa pidetään yhtenä parhaista koskaan. Nyt merkki keskittyy etupäässä edullisiin kameratarvikkeisiin, mutta valikoimassa on myös 535:n tapaisia budjettimallisia kameroita. Tällä hetkellä luksuskameroita valmistaa Rollein työntekijöiden omistama DW Photo -firma.
Testikameramme on siis varsin kaukana merkin uljaasta historiasta, mutta se tarjoaa 80 euron hinnalla aivan mainion käyttökokemuksen ja kuvanlaatua etenkin valoisissa olosuhteissa. Aidoista 4k-kameroista, Xiaomista ja GoProsta, kuvanlaatu jää silti selvästi.
Rollei 525 -action-kameran rakenne on muovia, eikä liitäntöjä ole suojattu kannella, mikä vihjaa, että aivan kovimpaan menoon laite ei sovellu. Käyttö tapahtuu fyysisten näppäinten välityksellä. Varustetasoltaan Rollei on lähellä kärkeä Waltterin tuntumassa. Toisaalta sukelluskotelo tukee mukana, joten itse kameran ei välttämättä tarvitsekaan kestää vettä.
Rollei jää niukasti testimme hännille, mutta riittää hyvin aloittelijalle. Se on ominaisuuksiltaan varsin identtinen Waltterin kanssa, ja hintakin on sama, mutta mukana tulee hieman sitä vähemmän varusteita.

+ Kaukosäädin
+ Mukavasti varusteita
+ Vaihdettava akku
+ Mukana sukelluskotelo
– Ei aito 4k


Varusteiden kingi
Waltter Move 500

Hinta: 79,90 €

Waltterin erityispiirre testinelikkomme joukossa on, että merkki on kotimainen. Vaikka brändi ei olekaan erityisen tunnettu, kameraa on saatavilla useiden halpakauppojen valikoimissa ympäri Suomen. Laitteet eivät ole kuitenkaan Suomessa valmistettuja. Rollei ja Waltter ovat keskenään niin samannäköiset, että ne todennäköisesti tulevat samasta tehtaasta.
Vaikka kaksikko ei olekaan teknisesti täysin yhtenevä, Rolleita koskevat huomiot pätevät pitkälti myös Waltteriin. Myös Waltter on rakenteeltaan muovinen, eikä sen suojaus ole silmämääräisesti samaa tasoa kuin GoProssa. Hallintapainikkeet ovat ulkonäöltään hieman erilaisia mutta toiminnaltaan vastaavia kuin Rolleissa, ja käyttöliittymä on sama. Kuvapuolella ero näkyvät linssissä, sillä Waltterin objektiivi on selvästi laajakulmaisempi kuin Rollein. Etuna on, että kuvaan mahtuu enemmän asiaa, mutta miinuksena tulevat vääristymät. Kuvanlaatu on joka tapauksessa aivan hyvä valoisissa olosuhteissa.
Waltter Move 500:n mukana tulee testatuista kameroista eniten varusteita, jopa niin paljon, että niiden listaaminen hieman hymyilyttää. Kokonaisuutena kamera antaakin valtavasti vastinetta rahalle. Se onkin vertailumme suositeltavin malli aloittelijoille.

+ Eniten varusteita
+ Vaihdettava akku
+ Mukana sukelluskotelo
– Ei aito 4k


Edullisin aito 4k
Xiaomi Mi Mijia Action Camera 4K

Hinta: 159,90 €

Kiinalaisen matkapuhelinvalmistajan Xiaomin kamera on rakenteeltaan Rolleita ja Waltteria huomattavasti vakuuttavamman tuntuinen, sillä linssin runko ja kameran etuosa ovat metallia. Testin ainoana mukana ei tule sukelluskoteloa eikä myöskään vedenpitävyyttä ole ilmoitettu. Liittimiä ei ole suojattu kannella, mikä ei rohkaise käyttämään kameraa märissä olosuhteissa.
Kuvanlaatu on jo selvästi edellä puolta edullisempia Waltteria ja Rolleita. Se pärjää muuten hyvin myös GoProlle, mutta tärinänvaimennus ja hämäräkuvaus eivät yllä kuitenkaan samalle tasolle. Etenkin tärinänvaimennus on action-kameroissa varsin tarpeellinen. Toisaalta hintakin on huomattavasti GoProta halvempi.
Mi:n varustelu on selvästi joukon vaatimattomin, sillä mukana tulee vain mikro-usb-latausjohto. Akku kuitenkin on vaihdettava. Lisävarusteena on Xiaomin puolesta saatavilla ainakin sukelluskotelo ja selfie-keppi. Koska kameran pohjassa on standardimallinen jalustakierre, erilaisia kiinnikkeitä löytyy helposti netistä myös tarvikeosina.
Xiaomin kamera tarjoaa vertailumme edullisimpana aidon 4k-kuvan. Sellaisenaan se sopii muita vähemmän vauhdikkaaseen menoon, eräänlaiseksi peruspokkarin ja action-kameran välimuodoksi. Sukelluskotelolla sen käyttömahdollisuudet paranevat kuitenkin jo huomattavasti.

+ Jalustakierre
+ Vaihdettava akku
– Vähiten varusteita
– Ei sukelluskoteloa eikä vedenpitävyyttä
– Hankala wifi-yhteydenmuodostus