Kaiuttimien rakentamisessa itse on usein suurimpana ongelmana puutteelliset työtilat, välineet tai osaaminen itse kotelon rakentamista varten. Neliskanttinen peruskotelo syntyy kotikonstein, vaikka ei olisi rakentanut aikaisemmin juuri linnunpönttöä kummempaa, mutta esimerkiksi torvikaiutin on jo hankalampi tapaus. Etenkin, jos haluaa sen näyttävän olohuonekelpoiselta.

Brittiyhtiö KJF Audio kaupittelee muiden muassa kahta takatorvella varustettua tee-se-itse-kaiutinta. Puumateriaali on 18 mm koivuvaneria ja osat on cnc-työstetty valmiiksi. Halutessaan esimerkiksi elementin kokoa väriä, kaiutinterminaaleja, kaapelointia ja vaimennusmateriaaleja pääsee valikoimaan. Kotelon osat liimataan kokoon ja jopa liima tulee mukana, jos niin haluaa.

Saatavilla on Lite- ja XL-mallit ja muunkinlaisia kaiutinrakennussarjoja. Lite-malliin on valittavissa 5- ja 6-tuumaiset elementit. XL-mallissa on 10- ja 11-tuumaiset elementit ja bassontoisto ulottuu luonnollisesti alemmas.

XL:n pelkällä kotelolla on hintaa 278,78 puntaa, elementeillä 478 puntaa. Lite on alkaen 174 puntaa, elementtien kanssa 300 punnan tietämillä.

Jos peukalo ei ole aivan keskellä kämmentä ja haluaa vaikuttaa vaikka kotelon puulajeihin, rakenteeseen tai muihin ominaisuuksiin, niin kotelopiirustukset ovat vapaasti saatavilla ei-kaupalliseen käyttöön.

www.frugal-horn.com

www.kjfaudio.com