Optoman lähiheittoprojektorilla saa 100-tuumaisen kuvan suoraan tv-tason päältä. Tämän helpompaa ei kotiteatterikokemuksen tuominen olohuoneeseen ole.

Iso kuva lisää katselukokemuksen nautintoa. Kun katsetta joutuu selvästi siirtämään kuvassa kohteesta toiseen, lisääntyy myös niin sanottu immersio eli tunne siitä, että ollaan ikään kuin tapahtumassa sisällä ja mukana. Katsojalle tulee vahvempi läsnäolon tunne, ja elokuvasta saa näin vahvemman kokemuksen. Isoa kuvaa on ilo katsella, ja elokuvista saa enemmän irti.
Ison kuvan saa kotiin helpoiten – tai ainakin edullisimmin – videoprojektorilla. Markkinoilla kun ei juuri ole 100-tuumaisia televisioita, ja ne harvatkin maksavat kymmeniä tuhansia euroja. Toistaiseksi 80-tuumaisistakin joutuu maksamaan useita tuhansia.
Laadukkaita videoprojektoreita taas saa jo tuhannella eurolla, joten hintaero on merkittävä. Videoprojektorin hankinnan esteenä on kuitenkin asennuksen vaivalloisuus, sijoittaminen huomaamattomasti ja videoprojektorin televisiota heikompi valovoima.

Iso kuva helposti
Optoma GT5500+ -projektori tarjoaa tähän ratkaisun. Projektori voidaan sijoittaa suoraan seinän viereen, vaikka tv-tason päälle. Sitten vain johdot kiinni ja iso, jopa 120 tuuman kuva ilmestyy seinälle (tai mieluummin seinään kiinnitetylle valkokankaalle) hetkessä. Laite ei vie juurikaan tilaa eikä ole tiellä. Tämän helpompaa videoprojektorin asennus ei voi olla. Kuvasignaalinkin voi siirtää projektoriin jopa langattomasti (lisävarusteena saatavalla lähettimellä).
Koska projektorissa ei ole kuvan zoomausta (kuvakoon optista säätöä), määräytyy kuvan koko projektorin etäisyydellä seinästä tai kuvapinnasta. Jo 30 senttimetrin etäisyys seinästä projektorin takareunaan riittää tuottamaan 100 tuuman kuvan. Tämä on samalla suurin valmistajan suosittelema etäisyys seinästä. Vastaavasti 80 tuuman kuvaan riittää vain noin 19 senttimetrin etäisyys seinästä. Linssin tarkennussäädön rajallisuus on tässä tapauksessa myös rajoittava tekijä. Tässä on kuitenkin syytä huomioida, että edellä mainitut etäisyydet tarkoittavat matkaa projektorin seinänpuoleisesta takareunasta seinään. Koska itse projektorin syvyys on 31 senttiä, tulee sen etureuna näin ollen 50–61 sentin etäisyydelle seinästä. Jos sijoitustason syvyys on esimerkiksi 40 senttiä, sen etäisyys seinään seitsemän senttiä ja projektorin etureuna tason reunan kohdalla, tulee projektorin etureunan etäisyydeksi seinästä 47 senttiä. Kuvan koko on tällöin enää noin 68 tuumaa. Projektori siis pitäisi saada hieman etäämmälle. Vaihtoehdot ovat kasvattaa tason etäisyyttä seinään tai syvemmän tason hankkiminen.
Eräs kätevä ratkaisu voisi olla tason päälle kiinnitettävä erillinen liukutaso, joka voidaan vetää tason päältä halutulle etäisyydelle seinästä. Periaatteessa tällaisen ulosvedettävän tason voisi sijoittaa kaapin sisään. Heittokulma on kuitenkin sen verran loiva, että projektori pitää saada riittävän etäälle kaapista, sillä muuten kuvan alalaita jää kaapin etureunan varjoon. Projektorin etäisyys seinästä kasvaa tässä ratkaisussa periaatteessa hieman yli valmistajan suosituksen ja kuvakokokin jopa 120 tuumaan. Kuva saattaa hieman pehmetä, mutta tästä ei ole käytännössä haittaa, jos katseluetäisyys on yli 3,5 metriä.
Koska projektori ei käytännössä vaadi sen kummempaa asennusta, riittää, että sen vain nostaa valkokankaan eteen, vaikkapa ihan vain lattialle.

Optoma GT5500+ tarjoaa laajat liitännät monenlaiseen käyttöön, myös presentaatioiden pitämiseen. Viiden voltin virtasyötöllä varustettuun usb-liitäntään on helppo kytkeä vaikka Google Chromecast -verkkosoitin.

Kaikilla herkuilla
Teknisesti kyseessä on niin kutsuttu full hd 1080p dlp -projektori. Full hd tarkoittaa 1 920 x 1 080 kuvapisteen tarkkuutta ja 1080p sitä, että vaakapisteitä on aidosti 1 080 eikä niin sanotusti lomitettuna. Kuvan tuottaa dlp-piiri. Dlp (Digital Light Processing) on yhdysvaltalaisen elektroniikkavalmistajan, Texas Instrumentsin kehittämä ja valmistama mikropeilipiiri (-laite), jossa kuva muodostetaan satojen tuhansien mikroskooppisten peilien avulla. Lcd-projektoreissa kuvan muodostamiseen käytetään tekniikaltaan tavanomaisempaa nestekidepaneelia (lcd = Liquid Crystal Display).
Optoma GT5500+ -projektorin liitännät ovat vähintäänkin kattavat niin koti- kuin erilaiseen presentaatiokäyttöön. Takaa löytyy muun muassa kaksi hdmi-tuloa ja myös perinteiset vga- ja komponenttitulot sekä virtasyötöllä varustettu usb-liitin vaikka Google Chromecast -verkkosoittimelle. GT5500+ on myös aktiivi-3d-yhteensopiva, ja takaa löytyy myös 3d-synkronointiportti, kun taas 12V- ja RS232-portit ovat taas tarpeen automaatioratkaisuissa.
GT5500+:n käyttöönotto on lähes yhtä helppoa kuin sen asentaminen. Säätöihin ei tarvitse juuri kajota, ja kuva on niin sanotusti laatikosta kohdallaan. Laitteesta tosin löytyy tarvittaessa paljon erilaisia säätöjä ja säätämismahdollisuuksia niistä pitäville. Laitteen käyttö on helppoa taustavalaistulla kauko-ohjaimella.
Projektorissa on myös sisäänrakennetut stereokaiuttimet, jos sitä ei halua tai voi liittää erillisiin kaiuttimiin. Laitteen 3,5-millimetriseen audio out -liitäntään voi kytkeä tarvittaessa myös kuulokkeet. Projektori on näin helppo ottaa myös satunnaiseen käyttöön.
Hdmi-liitännät ovat mhl-yhteensopivat (Mobile Multimedia Link), mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että niihin voidaan liittää suoraan mobiililaitteita ja projektorilla voidaan näyttää helposti kuvaa suoraan älypuhelimesta. Langatonta kuvan siirtoa (eli Screen Mirror -toimintoa) Optoma GT5500+ ei tue.

Kuva ja kirkkaus
Videoprojektorilla haetaan yleensä suurinta mahdollista kuvaa. Optoma GT5500+:lla suurin optimaalinen kuvakoko on 100–120 tuumaa. Valmistaja suosittelee suurimmaksi kooksi 100 tuumaa mutta 120 tuumaa toimii vielä mainosti. Tällöin puhutaan jo kuvasta, jonka leveys on yli 2,5 metriä! Tosin 120-tuumaisen kuvan muodostamiseksi projektorin etureunan etäisyys seinästä kasvaa jo yli 65 senttimetriin.
Projektorin valotehoksi ilmoitetaan 3 600 ansi-luumenia, ja koska projektori on lähellä seinää, on seinälle saatava valoteho suurempi kuin kaukaa heijastettaessa. Hyvällä valkokankaalla toisto riittää katseluun jopa valoisassa huoneessa. Pimennetyssä huoneessa kirkkautta voi ja pitääkin säätää pienemmälle. Tämä pidentää myös lampun käyttöikää. Täydellä kirkkaudella lampun käyttöajaksi luvataan noin 3 000 tuntia. Normaalikäytössä lampun pitäisi kestää 3–4 vuotta. Varalampun hinta on noin 220 euroa.
Kuva on siis kirkas ja myös sävykäs. Optimaalisissa olosuhteissa musta toistuu mustana ja valkoinen valkoisena. Myös värit ovat kirkkaat ja puhtaat. Kuva on terävä mutta ei samalla tavalla kuin televisiossa. Pieni pehmeys tekee itse asiassa kuvasta jollain tavalla luonnollisemman. Pelikäytössä ei esiinny pelaamista haittaavaa viivettä, ja elokuvat toistuvat realistisesti. Pientä geometriavirhettä saattaa olla havaittavissa suorissa linjoissa, mutta ne eivät käytännössä häiritse yhtään.

Kankaan kanssa tarkkana
Koska kuva heijastetaan kuvapinnalle todella läheltä ja jyrkässä kulmassa, on kuvapinnan oltava täysin suora ja tasainen. Pienetkin pinnan virheet näkyvät kuvassa selvästi.
Paras tulos saavutetaan kiinteällä kehyksiin kiristetyllä kankaalla, jossa on vielä mustat kehykset. Jos haluaa käyttää alaslaskettavaa kangasta, tulee sen olla reunakiristetty niin kutsuttu tab tension -kangas.
Mattavalkoiseksi maalattu seinä toimii periaatteessa myös kuvapintana, mutta parhaimman tuloksen saamiseksi on suositeltavaa käyttää kunnon valkokangasta.
Alaslaskettavaa kangasta käytettäessä samassa paikassa voisi olla myös normaali taulutelevisio. Elokuvailtaa varten kangas lasketaan television eteen ja videoprojektori päälle. Sitten vain vielä popcornit esiin.

Varustukseen kuuluu taustavalaistu kauko-ohjain.

Helppo ratkaisu isolle kuvalle
Optoma GT5500+ on todella mielenkiintoinen tuote. Sillä on mahdollista nauttia televisioon verrattuna todella isosta kuvasta – voisi jopa sanoa, että ihan oikeasta kotiteatterikuvasta – ilman perinteisten videoprojektoreiden asennusvaivaa.
Optoman käyttöönotto on helppoa, vaikka projektori jouduttaisiin jokaista leffailtaa varten virittämään aina uudelleen käyttökuntoon, koska siinä ei ole mitään virittämistä. Liitännät ovat runsaat, käyttö on helppoa, ja säätöjä on silti runsaasti niitä haluaville.
Kuvan laatu on hyvä, luokassaan jopa erinomainen. Valovoima riittää katseluun myös päivänvalossa. Optomalla on helppo nauttia suuresta kuvasta vaikka joka päivä ilman monimutkaisia järjestelyitä ja virityksiä. Ihan television korvaajaksi siitä ei ehkä ole – vai onko? Ainakin se mahdollistaa suuren kuvan helposti ja vaivattomasti, ihan kohtuuhintaan.

+ Iso kuva helposti
+ Ominaisuudet
– Kiinteän sijoituksen etäisyysvaraukset

Optoma GT5500+
Suositushinta: 1 549 €
Edustaja/maahantuoja: Highend Studio Finland Oy
Lisätietoja: www.highendstudio.fi
www.optomaeurope.com

Näyttötekniikka: DLP
Resoluutio: FullHD 1920 x 1080, 1080p
Kirkkaus: 3 600 ANSI-luumenia
Kontrastisuhde: 25 000:1
Kuvan koko / heittoetäisyys: 80–100” / 45–59 cm
Kuvan koon säätö (zoom): Ei
Lampun käyttöaika: 3 000 – 6 500 t
Tuulettimen äänitaso: 36–28 dB
Liitännät: 2 x HDMI (1.4a, 3D, MHL), 2 x VGA, VGA out, kompo-siitti, 2 x audio in, 1 x audio out, 1 x mikrofoni, RJ45, RS232, 12 V heräte, USB-A (5V), 3D-sync
Virrankulutus: 260–310 W (0,5 W valmiustilassa)
Mitat: 38,5 x 31 x 12 cm
Paino: 4,78 kg
Muuta: 3d-yhteensopiva, sisäänrakennetut kaiuttimet, kauko-ohjain, takuu 2 vuotta, suomenkielinen käyttöliittymä

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 6/2017 julkaistusta kokeilusta.
TEKSTI: Teppo Hirvikunnas KUVAT: Teppo Hirvikunnas & Valmistaja