Ilmainen Darktable-kuvankäsittelyohjelma on tullut ensimmäistä kertaa ladattavaksi Windows-käyttöjärjestelmälle. Se on ollut saatavilla Mac- ja Linux-tietokoneille jo vuodesta 2009.

Darktable on avointa lähdekoodia käyttävä ja vahvasti Adoben Lightroomia muistuttava ohjelma, jolla voi hallinnoida kuvakirjastoa ja tehdä monipuolisesti perussäätöjä. Kuvankäsittely on non-destruktiivista, eli ohjelmassa pystyy palaamaan aina kuvan alkuperäiseen versioon.

Ohjelmasta löytyvät perussäädöt kuten kontrasti, kirkkaus ja värikylläisyys, valkotasapaino, valojen ja varjojen säätö, rajaus, valotuksen säätö, ylivalottuneiden kohtien rekonstruointi ja curve-säätö. Ohjelmalla pystyy myös terävöittämään, vähentämään kohinaa, korjaamaan linssin aiheuttamia vääristymiä ja paljon muuta.

Erona Photoshopin tai Gimpin tapaisiin kuvankäsittelyohjelmiin on karkeasti se, että Darktable sopii huonosti retusointiin kuten vaikka taivaan pilvien poistamiseen ja lisäämiseen, mutta kuvien luomumpaan perussäätöön se riittää. Toisaalta kuvien selaaminen ja pienten muutosten tekeminen on helpompaa ja nopeampaa.

Ohjelma tukee raw-muotoisia kuvia. Raw on yleisnimitys yleensä pakkaamattomille raakakuville, jotka sisältävät enemmän informaatiota kuin pakatut kuvat, kuten jpg tai png. Raw-kuvien tiedostopääte vaihtelee kamerasta riippuen. Tiedosto sisältää tiedon kameran säädöistä ja kennon jokaisen pikselin informaation. Säätöjen tekemisen jälkeen raw-kuvat ”kehitetään” pakattuun muotoon, jolloin niitä voi käyttää esimerkiksi verkkosivuilla tai kuvankatseluohjelmassa.

www.darktable.org