Epsonin EcoTank-tulostinmallisto tuo tervettä ja ekologisempaa vaihtelua niin perinteisten dokumenttien kuin valokuvienkin tulostukseen kotona ja toimistossa.

Teksti: Heikki Kivelä / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 8/2017.

Tulostinmarkkinoilla on pitkään ollut vallalla konsepti, jossa tulostin kaupataan edullisesti ja musteet ainakin asiakkaan kannalta kalliilla. Kuluttajille pilkkahintaan muutamalla kympillä myydyt monitoimilaitteet ovat vaikuttaneet tarjouslaarissa hyvältä vaihtoehdolta, mutta karu totuus on paljastunut melko pian tehdasasenteisen mustekasettisatsin värivarantojen huvennuttua. Täytepatruunoiden arvo on tietyissä tapauksissa ylittänyt jopa itse tulostimen myyntihinnan, eikä esimerkiksi yksittäisiä värimustekasetteja ole voinut hankkia lainkaan, jolloin käyttäjä on joutunut ostamaan ja vaihtamaan koko satsin kerralla. Varsinkin kolmansien osapuolien tarjoamien, vähän sinne päin toimivien mustekasettien tarjoama todellinen tulostusmäärä onkin saattanut olla petollisen vähäinen, ja moni jatkuvaan ropeltamiseen kyllästynyt tulostaja onkin päätynyt kärräämään koko vehkeen elektroniikkajätteen vastaanottopisteeseen uuden, toimintaperiaatteeltaan kuitenkin samanlaisen printterin tieltä.
Kaikessa hiljaisuudessa parin viime vuoden aikana markkinoille on kuitenkin hivuttautunut innovaatio, joka keventää paitsi tulostuskustannuksia myös stressikerrointa – ja on kaiken lisäksi vielä luontoystävällisempi vaihtoehto. Kyseessä on Epsonin EcoTank-tulostinmallisto, josta testasimme tuoreen, sekä koti- että toimistokäyttöön soveltuvan, suositushinnaltaan 499,99 euroa maksavan ET-4750-mallin. Sen yläpuolella EcoTank-tulostinperheessä ovat erityisesti valokuvatulostukseen suunnitellut ET-7750- ja ET-7700-mallit viisivärimustejärjestelmällä (suositushinnat 699,99 euroa ja 599,99 euroa) ja alapuolella neljä nelivärimonitoimilaitetta hintahaarukassa 279–449 euroa.

ET-4750:n paperilokeroon mahtuu 250 arkkia a4-kokoista vakiopaperia tai 20 arkkia valokuvapaperia sekä monia muita paperityyppejä ja -kokoja. Myös kaksipuoleinen tulostus onnistuu.

Täytä ja tulosta

Vuodesta 2015 markkinoilla olleen EcoTank-konseptin valtit ovat käyttäjän kannalta varsin yksinkertaiset: sen sijaan, että kuluttaja maksaisi halvan tulostimensa kulut jatkuvasti tyhjentyvien mustekasettien muodossa, EcoTank-tulostimet tarjoavat heti laatikosta vedettäessä itse täydennettäviä musteita valmistajan mukaan jopa kolmen vuoden tarpeiksi asti (perustuen keskimääräiseen 140 sivun tulostustahtiin per kuukausi).
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tulostimen hankintahintaan kuuluu kaksi 127 millilitran pulloa mustaa mustetta sekä kaksi 70 millilitran pulloa kutakin värillistä mustetta, esimerkiksi testaamamme ET-4750-mallin kohdalla magentaa, syaania ja keltaista. Tällä mustemäärällä mallin tulisi Epsonin suorittamien testien mukaan pystyä printtaamaan peräti 14 000 mustavalkosivua tai 11 200 värillistä sivua. Ja täydennyspullon loppuessa uuden voi noutaa kaupasta tai tilata suoraan kotiovelle alkaen 8,99 eurolla. Epsonin mukaan uuden sukupolven EcoTank-tulostimen hankkiessaan kuluttaja pystyy laskemaan tulostuskustannuksensa jopa noin neljännekseen siitä, mitä esimerkiksi Länsi-Euroopan kymmenen myydyimmän mustesuihkutulostimen laskennalliset kulut ovat per sivu sisältäen laitteen hankintahinnan.

EcoTank-tulostimen helppous näkyy ja toimii myös käytännössä – kirjaimellisesti. Tulostimien mustesäiliöt sijaitsevat laitteen etuosassa, joten käyttäjä näkee jäljellä olevan musteen todellisen määrän suoraan koko ajan. Musteen lisääminen taas käy helposti avaamalla laitteen kansi ja asettamalla mustepullo ylösalaisin oikean säiliön suulle. Mustepullojen kärjet sopivat vain niille tarkoitettuihin säiliöihin, joten virheellisen täytön riskiä ei käytännössä ole, eikä täytön aikana testissämme mustetta valunut tai roiskunut pisaraakaan säiliön ulkopuolelle. Säiliön tullessa täyteen pulputus yksinkertaisesti lakkasi tippalukon ansiosta.

Kekseliäästi mitoitettuihin 127:n ja 70 millilitran mustepulloihin jää säiliön täyteen laskemisen jälkeen vielä hiukan ekstraa, joten jonkinlainen hätävara on aina olemassa, jos uutta pulloa ei saman tien tulisikaan hankkineeksi.

EcoTank-tulostimien mustesäiliöt täytetään kätevästi paikalleen istuvilla mustepulloilla, joten väriä voi lisäillä aina tarpeen vaatiessa. Musteen määrään nähden kustannukset ovat hyvin edulliset, ja esimerkiksi testaamamme ET-4750:n 70-millilitraiset täytepullot maksavat tällä hetkellä Epsonin omassa verkkokaupassa 10,99 euroa kappaleelta. Niillä tulostaa joko noin 4 000 mustavalkosivua tai noin 6 500 värisivua.

Näppärä nelitoimilaite

Testaamamme Epson ET-4750 on EcoTank-konseptinsa ohella muutenkin varsin näppärä laite, josta löytyy tulostimen ohella myös muun muassa skanneri, faksi ja nykyaikaiset älyominaisuudet langattomine yhteyksineen. Tuoteperheessään malli sijoittuu keskitason yläpuolelle sekä soveltuu myös esimerkiksi satunnaisempaa kotiprinttailua vaativampaan yrityskäyttöön tulostusnopeutensa ja -tarkkuutensa ansiosta.

ET-4750-tulostimen käyttöönotto ja asennus kävi helposti: Ensin värisäiliöt täyteen ja sitten virrat päälle, jonka jälkeen laite huristeli itsensä valmiuskuntoon noin kymmenessä minuutissa. Tämän jälkeen luvassa oli muutaman kohdistusliuskan tulostaminen ja ohjainsovelluksen asennus, jonka kautta latasimme tulostimeen luonnollisesti myös tuoreimman ohjelmistopäivityksen. Yhteensä aikaa tähän kului parisenkymmentä minuuttia, jonka jälkeen tulostin suoriutui tehtävistään moitteettomasti.

Erityisesti yhteys älypuhelimen ja tulostimen välillä vakuutti toimivuudellaan. ET-4750:n voi kytkeä olemassa olevaan kotiverkkoon langattomasti tai langallisesti, mutta tulostin osaa myös luoda oman wifi-verkon suoraan neljälle erilliselle älylaitteelle. Tällöin laitetta käytetään Epsonin oman iPrint-sovelluksen avulla, mutta tulostus onnistui suoraan myös esimerkiksi iPhoneen asennetusta Dropbox-sovelluksesta. Windows- tai Mac-tietokoneisiin tulostimen saa kytkettyä verkkoyhteyden lisäksi myös usb-liitännällä. Kaikki keskeiset ohjaustoiminnot ja infot löytyvät myös laitteen omasta 6,1-senttimetrisestä värillisestä kosketusnäytöstä.

ET-4750:n kansainvälisen ISO/IEC 24735 -standardin mukainen tulostusnopeus on 15 mustavalko- ja kahdeksan värillistä sivua minuutissa, mutta parhaimmillaan laite kykenee Epsonin mukaan tulostamaan jopa 33 mustavalko- ja 20 värisivua minuutissa. Käytännössä tulostusaika on kuitenkin dokumentin siirtoineen ja paperinsyöttöineen pitempi, mutta lopputulos on vastaavasti laadukas. Esimerkiksi nollamarginaaleilla täyteen tulostetun parhaimmanlaatuisen a4-koon hdr-värivalokuvan printtaamiseen kiiltävälle valokuvapaperille meni testissämme viitisen minuuttia, mutta jälki oli myös sen mukaista – tarkkaa, tasaista ja yksityiskohtaista. Perinteisen kymppikuvan kohdalla vastaava aika oli puolet lyhyempi ja laatu niin ikään virheetöntä.

Laitteessa on yksi paperilokero, johon mahtuu 250 arkkia vakiopaperia tai 20 arkkia valokuvapaperia. Erilaisten tuettujen paperikokojen lista on mittava sisältäen myös kirjekuoret. Lisäksi ET-4750 tulostaa kaksipuoleisesti, ja siinä on automaattinen 30 sivun asiakirjansyöttölaite dokumenttien skannausta tai kopiointia varten. Ajallisesti rajallisessa testissämme malli ei nuukaillut hiukan ruttuisempienkaan papereiden käsittelyä, joten tukosvaara ei vaikuta kovinkaan ilmeiseltä.
Laitteen mitat ovat ominaisuuksiin nähden maltilliset 37,5 x 34,7 x 23,1 senttimetriä syöttöluiskat kiinni, joten se ei vie mahdottomasti tilaa työpöydällä. Melko kevyen, 6,8 kilon massansa ansiosta muovinen laite pitää tulostettaessa hiukan ääntä, mutta esimerkiksi vieressä käytävää puhelinkeskustelua suristelu ei kuitenkaan pahemmin häiritse.

Epson ET-4750 on EcoTank-konseptinsa ohella muutenkin varsin näppärä laite, josta löytyy tulostimen ohella myös muun muassa skanneri, faksi ja nykyaikaiset älyominaisuudet langattomine yhteyksineen.

YHTEENVETO

Säästöä monessa mielessä

Epsonin EcoTank-konsepti on kuluttajan kannalta ehdottomasti askel oikeaan suuntaan. Perinteisiin mustekasetillisiin versioihin verrattuna Epson tarjoaa erittäin hyvää tulostusjälkeä ja kustannussäästöjä, olipa kyseessä kymppikuvien printtailu kotona tai tuote-esitteiden massatuotanto toimistossa, ainakin testaamamme ET-4750-mallin perusteella.
Vaikka EcoTank-tulostimen hankintahinnalla saakin jo astetta paremman perinteisen tulostimen, esimerkiksi Epson ET-4750 maksaa ajan myötä itsensä takaisin jopa 70 prosenttia muita pienemmillä tulostuskustannuksilla. Eikä luontoa kuormittavien, epämääräisten ja hintavien mustekasettien kanssa tarvitse kikkailla enää koskaan.

+ Loistava konsepti
+ Minimoi tulostuskustannuksia
+ Tulostuslaatu ja -tarkkuus


Epson Ecotank ET-4750
Hinta 499,99 €
Lisätiedot www.epson.fi

Toimintaperiaate: Tulostin, kopiokone, skanneri, faksi
Liitännät: Wifi, usb, ethernet, wifi direct
Tulostustapa: PrecisionCore-tulostuspää
Tulostustarkkuus: 4 800 x 1 200 dpi
Värit: Musta, syaani, keltainen, magenta
Skannaustarkkuus: 1 200 x 2 400 dpi
Automaattinen asiakirjansyöttölaite: Kyllä, max. 30 sivua
Paperilokeron kapasiteetti: 250 x a4 vakioarkki, 20 x valokuvapaperi
Takuu: 12 kuukautta / 50 000 sivua
Muuta: Toimitukseen sisältyy kaksi pulloa kutakin mustetta. Määrällä tulostaa joko 14 000 mustavalkosivua tai 11 200 värillistä sivua.

Vaativampaan valokuvatulostukseen

Epson EcoTank -tuoteperheen uusimman sukupolven kärkimallit ET-7750 ja ET-7700 (kuvassa) tuovat taloudellisemman musteenkäytön myös vaativampaan valokuvatulostukseen.
Molemmissa malleissa on viisivärimustejärjestelmä (mukaan lukien musta valokuvamuste), jonka avulla voi tulostaa kuvia, jotka kestävät albumissa peräti 300 vuotta. Mukana tulevilla mustevarannoilla voi tulostaa jopa 3 400 kymppikuvaa. Lisäksi ET-7700:ssa on sd-korttipaikka, mahdollisuus reunuksettomaan tulostukseen, kaksi paperilokeroa sekä 6,8 senttimetrin lcd-näyttö.
ET-7700:n suositushinta on 599,99 euroa.