MajorHiFi on arvioinut AKG:n N90Q-vastamelukuulokkeet, jotka ovat luokassaan kalleimmat markkinoilla. Testin mukaan ne ovat myös parhaat. Niiden hinta Suomessa on noin 1 400 euroa. Kuulokkeet on tehty yhteistyössä tuottajalegenda Quincy Jonesin kanssa.

Alumiinista tehdyt, mustaa ja kultaa yhdistelevät kuulokkeet ovat näyttävät, kuten premium-kuulokkeilta voi odottaakin. Pehmusteet on lampaannahkaa. Pehmusteet ovat suuret, mikä on hyvä uutinen suurikorvaisille. Kuulokkeet kuitenkin painavat melko paljon – 460 grammaa.

Jo passiivinen vaimennus on MajorHiFin mukaan melko tehokas, mutta vastamelutoiminto on vielä vaikuttavampi. Sitä kuvataan luonnollisen tuntuiseksi ja erityisesti matalien ja keskialueen äänten vaimennus on tehokas. Transienttiäänissä eli nopeissa iskuissa se ei testin mukaan ole niin hyvä, mikä pätee muihinkin vastamelukuulokkeisiin.

Kuulokkeissa on kalibrointitoiminto, joka mukauttaa toistoa korvan muodon mukaan. Testaajan mukaan se toimi hyvin ja selkeytti toistoa. Lisäksi diskantti- ja bassontoiston balanssia pystyy säätämään suoraan säätöpyörästä. Valittavissa on myös Standard-, Studio 2.1- ja Surround 5.1 -äänitilat, joita testissä kehutaan tyylillä tehdyiksi. Kuulokkeissa on lisäksi da-muunnin, joka toimii pc:n ja Androidin kanssa usb:n kautta kuunnellessa.

Mukana tulee lentokoneadapteri, latausjohto, kolmemetrinen suora johto miniplugiliitännällä sekä 1,2 metriset mikrofonikaapelit Applelle ja Androidille. Mukana on myös puhdistusliina, matkapussi ja alumiininen laatikko. Akku kestää noin 11–12 tuntia, ja mukana tulee virtapankki. Täyteen lataukseen lataaminen kestää nelisen tuntia.

Bassopuolta luonnehditaan soundiltaan paksuksi ja hyvin reagoivaksi. Keskiäänipuolella kehutaan yksityiskohtaisuutta. Siellä on korostuma, joka antaa kitaroille, torville ja lyömäsoittimille purevuutta. Laulussa ja ylemmillä keskialueilla on kuitenkin pientä irrallisuuden tuntua taajuuskuopista johtuen.

Äänensävysäätimet saattavat aiheuttaa niin basso- kuin keskiäänitaajuuksillakin verhoutumista.
Diskanteissa on korostusta 9–13 kilohertsin tietämillä, mikä tuo lisää ilmavuutta lauluun ja yksityiskohtia jousiin. Ajoittain se tosin saattaa aiheuttaa sihinää. Äänikuva on vastamelukuulokkeeksi poikkeuksellisen hyvä. Siinä on niin leveyttä, syvyyttä kuin korkeuden tuntuakin.

MajorHiFin arvio löytyy täältä.

fi.akg.com